Homme algab Matsalu loodusfilmide festival

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Matsalu filmifestival (13) (Urmas Lauri)Matsalu loodusfilmide festivali direktor Tiit Mesila on rahul, et nii festivali tuntus kui ka festivalile esitatavate filmide arv on 13 aastaga kasvanud. Foto Urmas Lauri 

Homme algav rahvusvaheline Matsalu loodusfilmide festivalile esitati tänavu rekordarv filme – 820 filmi, 82 riigist – kahes võistlusprogrammis jõuab neist ekraanile 31.

Festivali esimene film jõuab kinolinale kolmapäeval kell 10 Lihula kultuurikeskuse suures saalis laste loodusharidsupäeva programmi raames. Tegemist on Kanada loodusfilmiga, mis kannab nime "Liiva lood" (Tales of the sand). „Liiv on uskumatu maailm täis väga erinevaid ja unikaalseid kohastumisi ja käitumisviise. Matmine, peitmine, kaevamine, katmine ja puhkamine: näiliselt tavaline maailm, kus elavad erakordsed loomad,” seisab filmi tutvustaval real. 

Festivali avaüritus algab aga kolmapäeva õhtul Lihula kultuurimajas, kus linastub Uus-Meremaa loodusfotograafi ja filmimehe Richard Sidey poolt kümne aasta jooksul Arktikas, Antarktikas ja lähispolaarpiirkondades üles võetud film film „Sõnatu. Polaaralad“.

Festival jätkub neljapäeval, mil loodusfilme näidatakse veel Lihula kultuurikeskuse peegelsaalis, Lihula mõisas, Haapsalu kultuurikeskuses, Iloni Imedemaa kinosaalis ja Tallinna loomaaias. 

Filmidele, mille tekst ei ole ingliskeelne, on lisatud ingliskeelsed subtiitrid. „Kõik filmid eesti keelde tõlkida oleks liiga mahukas ja kallis,” nentis festivali direktor Tiit Mesila.

Sarnaselt eelnevate aastatega on ka tänavu kavas võistlusprogramm, võisteldakse kahes kategoorias. Kategoorias "Loodus" on ülesse antud 16 filmi ja kategoorias "Inimene ja loodus" osaleb tänavu 15 filmi. Võistlusprogrammis osalevad filmid saavad ka eestikeelse tõlke.

Võistlusprogrammis osaleb ka kaks Eesti filmi. Looduse kategoorias näeb Remek Meeli film "Emajõe Veemailm", mis räägib Suure–Emajõe ürgsest elust. Teine Eesti film, mis võistleb kategoorias "Inimene ja loodus", kannab nime "Suvitsed Tammealusel" (režissöör Rein Maran) ja räägib mälestistest maarahva jaoks üheks olulisest ja rõõmsast kevadpühast suvistepühadest.

Filme hindab kaks eesti ja soome tuntud looduse- ja filmitegelastest kokku pandud žürii. "Looduse" kategooria filme hindavad Rein Kuresoo ja Maire Toming Eestist ning Ilias Missyris Soomest. "Inimene ja loodus" kategooria žüriis on Kaari Saarma ja Robert Jürjendal Eestist ning Irja-Leena Eriksson Soomest.

Mullu sai peavõidu sakslaste Thoralf Grospitzi ja Jens Westphaleni Austraalias vändatud "Austraalia loodus 1 – punakängurude riik" (2014).

Laupäeval Matsalu loodusfilmide festivali raames avatav fotopäev Lihula mõisas toob mõista seintele hulgaliselt tuntud fotograafide jäädvustusi. Fotode sünniloost jutustavad näiteks Hiiumaa fotoprojekti vedavad Argo Nurs ja Pääro Metsand ning Tartu kõrgema kunstikooli fotograafia osakonna lõpetanud fotokunstnik Mirjam Varik.

Matsalu loodusfilmide festival propageerib looduslähedast, säästvat elulaadi ja põlisrahvaste sügavalt loodusega seotud traditsioone. Festivali eesmärk on tuua vaatajateni lai valik värsketest loodusfilmidest üle maailma. Valikusse mahub linateoseid metsikust loodusest, inimtegevuse ja looduse koosmõjust, keskkonna jätkusuutlikkusest ja looduskaitsest, ekspeditsioonidest ja uurimisretkedest. Filmid räägivad ka põlisrahvastest ja nende elust.

Festivali päevapilet maksab 4 eurot. Festivalipassi saab lunastada 15 euro eest.

 

  

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments