Vastset maavanemat ootab ees seakatk, haldusreform ja pagulased

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Neeme Suur

Neeme Suure esimene tööpäev maavanemana Lahe tänaval. ARVO TARMULA

Kuigi vabariigi valitsus nimetas Neeme Suure Lääne maavanemaks läinud neljapäeval ja reedel oli Suurel esimene tööpäev, jõudis ta Haapsallu Lahe tänavale maavalitsuse majja alles täna, esmaspäeval. Ta on haldusreformi ettevalmistamise ekspertkomisjoni liige ja oli reedel Tallinnas selle komisjoni koosolekul.

„Arutasime, kui suur peaks olema omavalitsus, milliseid ülesandeid ta peaks suutma täita ja milline peaks olema koostöö maakonna tasandil,” ütles Suur.

Neeme Suur oli Lääne maavnem ka aastail 2008-2011. Nelja aastaga on maavalitsuse majas nii palju muutunud, et enam ei ole laudadel kõrgeid dokumendipakke – asjaajamine on läinud elektrooniliseks. Töö ise on üsna endine, ütles täna hommikul uute kolleegidega kohtunud Suur.

Täna hommikul allkirjastas ta ka esimese korralduse. See käis Haapsalu-Tartu bussiliini kohta. Maavalitsus hakkab seda liini doteerima ja haapsallastel jääb otseühendus Tartuga alles. Vahet sisse ei tulegi. Esmaspäeval sõitis Sebe buss viimast korda Haapsalust Tartusse, teisipäeval võtab liini üle M.K. Reis-X.

Üks esimesi esindusülesandeid on maavanemal täita Lihulas. Kolmapäeval on ta Matsalu filmifestivali avamisel ja laupäeval annab ta Lihulas üle maavalitsuse auhinna.

Lääne-Nigula vallavolikogu liikmena Suur jätkata ei saa, sest maavanem teeb omavalitsuste üle järelevalvet ega või olla volikogu liige. Maavanema puhul voliniku volitused lõpevad, st et ta ei saa enam olla volikogu selle koosseisu liige ka siis, kui ei ole enam maavanem. Suure asemel läheb Lääne-Nigula volikokku Lauri Lilleoks.

Riigikogu liikme puhul tema kohaliku volikogu liikme volitused peatuvad, st riigikogust lahkudes saab ta volikokku naasta.

Teemad, millega maavanemal tegelda tuleb, kukuvad ise kaela, kas tahad või ei taha, ütles Suur: seakatk, haldusreform, pagulased. Üks, millega Suur kindlasti lubas tegelda, on Koluvere hooldekodu.

Hoolekandeteenuste AS tahab sulgeda Koluvere hooldekodu ja paigutada sealsed elanikud peremajadesse, mis ehitatakse suuremate asulate juurde. See tähendab paljudele kohalikele töö kaotamist.

„Ma ei leia, et Koluvere on peremajadele halvem koht ja kuskil mujal on parem,” ütles Suur. „Eelmine maavanem on Hoolekandeteenuste ASi poole selles küsimuses pöördunud. Nüüd tahan uurida, kes ja kuidas on seda pöördumist lugenud ja mis sellest on saanud.”

Lääne maavanema koht jäi vabaks mullu oktoobris, mil Innar Mäesalu läks asendusliikmena riigikokku.  Maavanema kohuseid täitis maasekretär Kristel Jupits.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
jah
8 aastat tagasi

rahvas on ka kakskümmend aasta paremat inimväärikat elu soovinud ,paraku mida pole,seda pole .

2.kodanik
8 aastat tagasi

Algatuseks võiks näidata rahvale ühte õiget pagulast, mitte desertööridest mehepoegi.
Aga Koluvere hooldekodu säilitamisel jõudu! Kui tõesti õnnestub peatada pealinna ametnike hoogu Eestimaa lammutamisel, siis on see üks tõsine mehetegu.

tore
8 aastat tagasi

näha, et tuju hea, 5 aastat jälle palk jookseb ja otseselt midagi tegema ei pea. Nagu alati.

arvamus
8 aastat tagasi

Seakatku ei tule,pagulasi saabub vähe ja haldusreformiga tuld takus ei ole.Täitsa lahe elu Lahe tänavas!