Põllumehed nõuavad tänasel meeleavaldusel kohest kriisiabi ja üleminekutoetusi riigieelarvesse

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

IMG_9005Foto: Arhiiv

Täna kell 14 toimub Tallinnas, Toompeal riigikogu ees põllumeeste meeleavaldus, millel antakse üle petitsioon riigikogu esimehele Eiki Nestorile. Toompeale on oodata sadakond traktorit, mitusada põllumeest ja nende toetajat.

Meeleavalduse korraldavad kolm suuremat Eesti põllumeeste organisatsiooni: põllumajandus-kaubanduskoda, põllumeeste keskliit ja talupidajate keskliit. Põllumehi toob Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmuse sõnul Toompeale sügav mure ja rahulolematus riigi tegevusetuse üle põllumajandussektorit tabanud kriisi mõjude leevendamisel.

"Nii piima- kui sealihasektoris on turuhinnad olnud pikka aega madalamad tootmiskuludest. Põllumajandustootjad on raskustesse sattunud meie kõigi julgeoleku seisukohalt oluliste poliitiliste otsuste tulemusel. Ühiskond peaks olema solidaarne, et Venemaa impordikeelu kulud ei jääks vaid põllumeeste kanda. Impordipiirangute drastilist majanduslikku mõju võimendab Eestisse jõudnud sigade Aafrika katk ja sellega seotud piirangud," ütles Sõrmus.

Tema sõnul peab valitsus lõpuks mõistma, et me ei saa Euroopa Liidu liikmesriigina ignoreerida ühise põllumajanduspoliitika ja ühisturu mängureegleid ning jätta süstemaatiliselt oma tootjaid halvemasse konkurentsiolukorda.

"Tänane kriis on nii sügav, et oleme ilma valitsuse kiire sekkumiseta kaotamas kümnendikku oma piimakarjast ja kolmandikku sealihatootmisest. See jätab eelkõige maapiirkondades tööta tuhanded inimesed, vähendab märkimisväärselt maksutulu, mõjub negatiivselt riigi niigi puudujäägis väliskaubandusbilansile. Loomakasvatuse hääbumine mõjub valusalt kõikidele põllumajanduse sidussektoritele terves väärtusahelas," rääkis Sõrmus.

Riigikogu avaistungi eelsel meeleavaldusel nõutakse, et põllumeestele Euroopa Liidu poolt lubatud ja kõigis teistes riikides makstavad üleminekutoetused jõuaksid järgmise aasta riigieelarvesse ja et tänavu makstaks põllumeestele kriisiabi lisaks Euroopa Liidu poolt tulevale abile. Ajutine kriisiabi Euroopa Liidust annab Eesti tootjatele korraks hingamisruumi, kuid ilma Eesti riigipoolse panuseta siseriiklike üleminekutoetuste näol pole võimalik taastada põllumajandustootjate kindlustunnet tootmisega jätkata ning piima- ja seakarjade hävitamine jätkub.

„Me ei lähe Toompeale rahapada nõudma. Kui ELis ja mujal maailmas kaotatakse kõik põllumajandustoetused, saaks Eesti põllumees hakkama. Kas ka tarbija – arvan, et väikest palka saavad inimesed kindlasti mitte. Ja siis peab juba riik neile appi tulema,“ ütles Aasta Põllumees 2014 Ilmar Teevet.

„Ma olen põllumajanduses töötanud 40 aastat. Kuigi olen juba 60aastane, lootsin veel oma elutööd jätkata. Kas saan seda teha või ei, see oleneb teist – riigikogu liikmed ja valitsus! Tulge ometi kord mõistusele – Kreeka ja pagulaste abistamine on oluline, kuid selle kõrval ei tohi ära unustada oma põllumehi, sest nii teie kui pagulased vajavad toitu,“ rõhutas Ilmar Teevet.

Traktorid alustasid teekonda Tallinnasse juba varahommikul.

„See on müstiline vaatepilt, kuidas Lõuna-Eesti kuplite vahel tulevad vilkuritega traktorid. Nende meeste silmist lugesin ühtsust ning kokkuhoidu! Loodame, et saame tulla tagasi positiivse sõnumiga,“ kommenteeris Põlvamaa Põllumeeste Liidu juht Karin Sepp traktorite starti Kanepist.

Põllumehed kogunevad traktoritega Põrguväljale kell 11. Põrguväljalt hakkab traktorite kolonn Toompea poole liikuma keskpäeval. Kuna meeleavaldusele oodatakse väga palju traktoreid, siis võib maanteedel, Tallinnas ja Toompeal esineda viivitusi liikluses.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments