Magneesiumipuudust organismis on keeruline tuvastada

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Väsimus, närvilisus, ebaharilikult kõrge vererõhk ja jalakrambid – need on tavalised magneesiumipuuduse sümptomid. 

„Magneesiumipuuduse esimene ohumärk on tavaliselt püsiv väsimus ja närvilisus, valulikud jalakrambid ning „jooksvad sipelgad” kätel ja jalgadel, silmalau tõmblemine,” ütles Südameapteegi peaproviisor Triinu Entsik-Grünberg. 

Tema sõnul ei tohi sümptomeid ignoreerida, sest pidev magneesiumipuudulikkus võib kehas põhjustada kõrget vererõhku, diabeeti või südame-veresoonkonna haigusi. Magneesium on tähtis ka luukoele. Kui selle sisaldus on organismis väike, ei jää kaltsium luudesse.

Magneesiumipuuduse kahtluse korral soovitab Haapsalu perearstikeskuse pereõde Reeli Tilk üle vaadata oma söömisharjumused. „Kiirtoit, magneesiumirikaste köögi- ja puuviljade vähene tarbimine, tugev vaimne ja füüsiline stress, ületöötamine, liigne alkohol ja kohv – kõik need soodustavad magneesiumipuudust,” ütles Tilk. 

Peale vale toitumise viib magneesiumi kehast välja ka deioniseeritud fosforhappega vesi joogivees ja karastusjookides. Väga rasvane, kaltsiumi- ja D-vitamiinirikas toit (nt rasvane juust) segab magneesiumi imendumist. Samuti mõned ravimid, nt diureetikumid ja kortikosteroidid.

Täiskasvanu ööpäevane vajadus on 280–450 mg. Vaimse ja füüsilise stressi korral vajab organism rohkem magneesiumi. Magneesiumivajadus on suurem inimesel, kelle elus on ületöötamise või stressiperioode, eriti kui lõõgastuseks kasutatakse alkoholi. Suurema magneesiumivajadusega on ka sportlased, puberteedieas lapsed/noorukid, samuti rasedad või imetavad naised.

Magneesiumitablette saab osta looduspoest või apteegist. Magneesiumi sisaldavad rohkesti ka päevalille- ja kõrvitsaseemned, nisu- ja kaeraklii, kakaopulber, Kreeka ja India pähklid, pekaani- ja pistaatsiapähklid, kookos- ja täisterahelbed, tatar, hirss ning oad. Vähem leiab magneesiumi rohelistes lehtköögiviljades, peedis, kartulis, tomatis, hernestes, läätsedes, viigimarjades, õuntes, aprikoosides ja banaanides. Kuna merevesi sisaldab magneesiumi, saab seda ka räime, lõhet, tuunikala ja vähilisi süües. Kergesti omastatavat magneesiumi leidub ka piimas, munas, lihas ja juustus.
 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
on hoopis nii
8 aastat tagasi

Parim on magneesiumi mineraalvesi Donat Mg, 1 liiter sisaldab 1000 mg looduslikku ning inimorganismile hästi omastavat magneesiumi.Super hea.

ei ole nii
8 aastat tagasi

veres ringleb vaid 1% magneesiumi, seega vereanalüüsiga ikka suht võimatu puudust määrata

Mina
8 aastat tagasi

Tablette süües imendub ainult väike kogus, ennem saad mao haavad:)
Magneesium imendub paremini naha kaudu nagu ka D vitamiin.
Apteekides müügil nahale määritavad magneesiumi spreid/õlid või saad teha ka jalavanne mag.- ga.

Anneli
8 aastat tagasi

Magneesiumi puudust organismis ei ole keeruline tuvastada, sest seda saab vereanalüüsiga määrata.