Läänemaa omavalitsused pagulasi ei oota

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Taebla kooliarutelu 012 (Mikk Lõhmus)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lääne-Nigula vallavanema Mikk Lõhmuse sõnul on vallas küll vaba elamispinda, aga paraku sellist, kuhu ei kannata oma inimesigi elama panna. ARHIIV

 

Eilseks pidid sotsiaalministrile teatama oma võimalustest pagulasi majutada kõik omavalitsused. Läänemaa omavalitsustest ei pidanud mitte ükski võimalikuks pakkuda pagulastele munitsipaalkorterit.

Vormsi vallavanem Tanel Viks kirjutas, et pagulased tähendavad saarele sotsiaalset katastroofi. Hanila nentis, et vallas osatakse halvasti
inglise keelt ja pagulastele oleks vaid ahjuküttega eluruume.

Martna vallajuht Tiiu Aavik hindas valla võimalusi pagulasi vastu võtta olematuks: ei ole eluruume, võõrkeeleoskajaid ega töökohti.

„Ei ole pinda. Ei ole töökohti,” ütles Lääne Elule Nõva vallavanem Deiw Rahumägi.

Enam-vähem samasuguse vastuse andsid sotsiaalministrile ka teised vallajuhid. „Ei ole selliseid kortereid, kus saaks elada,” nentis Lihula vallavanem Varje Ojala-Toos.

Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus märkis, et on küll vaba elamispinda, aga paraku sellist, kuhu ei kannata oma inimesigi elama panna. „Vaevalt et moslem sooviks minna Rannarootsi tehasesse sealiha pakkima,” lisas Lõhmus.

EELK piiskop Tiit Salumäe nentis, et pagulased ei vaja mitte ainult elamispinda, vaid ka suhtlemist ja julgustust. „Aeg näitab. On võimalusi aidata,” ütles ta. Salumäe ei osanud vastata, kas Lääne praostkond saab pagulastele elamispinda pakkuda.

Sotsiaalministeeriumi kommunikatsioonijuht Malle Aleksius ütles, et kohalikele omavalitsustele saadetud päring pagulaste majutuse kohta on vaid osa üldpildist, mida ministeerium kokku paneb. „Kui omavalitsustes pole sotsiaalpinda, ei tähenda see, et seal pole eluruume. Meie poole on pöördunud ettevõtjaid, on üüriturg,” ütles Aleksius.

Omavalitsusjuhid tunnistasid aga, et neid teeb murelikuks hoopis infopuudus. „Pole teada, mis tingimustel tuleks pagulasi vastu võtta. Kas pagulastega seotud kulud jäävad kohaliku omavalitsuse kanda? Sellist raha meil eelarves ei ole,” arutles Deiw Rahumägi.

„Kui soovite, et alustaksime eelläbirääkimisi üüripinna leidmiseks, peaksime teadma, milliseid tingimusi on meil õigus riigi poolt üürileandjale pakkuda,” seisis Hanila valla vastuses sotsiaalministrile.

Liiga vähe selgitusi

„Ühest ministri suvetuurist ei piisa. Selgitatud on vähe,” märkis Mikk Lõhmus. Lääne-Nigula vald ei olnud eilseks ainsana sotsiaalministrile vastust saatnud, sest kurioosumina ei ole minister Lääne-Nigula vallalt pagulaste asjus midagi küsinud. Nii polegi Lääne-Nigula vald seni ametlikku seisukohta pagulaste asjus kujundanud ja Lõhmuse sõnul on seda üleüldises infosegaduses ka väga raske teha.

Lõhmus kordas oma varasemat ütlust, et kui jutt käib sõjapõgenikest, siis peaks iga omavalitsus suutma vähemalt ühe perekonna vastu võtta. „Kui see on meie riigi kohustus, siis ei saa vastutust lõputult kellegi teise õlule veeretada,” ütles Lõhmus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
tsurka
8 aastat tagasi

Loodan et külm talv tuleb ruttu peale!!

Sealiha
8 aastat tagasi

See, et üks rahvus sealiha ei söö, ei tähenda, et nad pakkides seda tegema peaksid. Kui elada tahavad meie riigis, ei tohiks töö vastuvõtt ometi probleemiks olla. Elamise eest tuleb lõivu ka maksta. Töö tehakse kätega, suuga ei pea tegema.

Ja kuidas võib olla, et “Salumäe ei osanud vastata, kas Lääne praostkond saab pagulastele elamispinda pakkuda”. Kuna teema on nii kaua üleval olnud, peaks ometi selge olema, kas on või ei ole, mitte ei oska vastata.

Nõunik
8 aastat tagasi

Päris naljakas oleks kui Meie kristlikud usumehed ja kirikuisad hakkavad pagulasi / moslemeid endi poole elama paigutama. Teada ju ajaloost et usk see sõjad maailma tõigi ju.

tuutu
8 aastat tagasi

Minugu jah rannarootsi tööle miinimumi eest ja ülemused käivad ja karjuvad ja ähvardavad nii et vähe pole.tööinimene pole seal keegi,kui aga oled ülemustega sõber siis muidugi on elu ilus.

Eisaaaru
8 aastat tagasi

Kuidas saab olla nii vaenulik ja pime. Kas OV-de juhid oma inimeste arvamust on küsinud? Lihtsad inimesed ei ole küll nii vaenulikud ja ülbed, nagu nende juhid.

Aga
8 aastat tagasi
Reply to  Eisaaaru

lihtsad inimesed on ju lausa rassistid. Ja keegi ei küsi neilt midagi.

sorts
8 aastat tagasi

ma olen rassist. ma ei salli juute ja neegreid. ma ei salli moslemeid.

ma olen käinud-sõitnud-elanud kohtades hiinast lääne- aafrikani. seega arvan end tundvat inimesi/rasse/rahvusi
kuid siia–kargesse eestimaale on neid narkoparunite imporditud pabulasi vaja kut jänesele tripperit

Tutti
8 aastat tagasi

Mutt, kui sina ei soovi, siis ära paki seal liha.
Moslemid ei söö sealiha, selles on asi.

Karl
8 aastat tagasi

Loodan, et kui nad ükskord siin on saadakse aru, et nad on ka inimesed.

maie ja valdur
8 aastat tagasi

Kui KOVD nedi siia ei oota ja neid ikka tuuakse, siis keegi ikka tahab et nad siin oleksid ja nii saabki olema . Mida krdi omavalitsused te olete.

Ka meie
8 aastat tagasi

…..suur demokraatia eeskuju USA ei vòta lambist karjakaupa illegaale vastu.Tehakse pòhjalik taustakontroll ja alles siis antakse vòi jàetakse viisa andmata. Vaid ainulaadses kolhoosis EL antakse igale piiriyletajale tasuta elamispind ja abiraha. Riik ei kaitse oma kodanikke selle lòputu invasiooni eest,vaid paneb oma kodanikud veel neid ùlal pidama. On aeg uuteks valimisteks !