Kumu avab Laikmaa näituse

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Laikmaa lääne neiuAnts Laikmaa (1866–1942)
Lääne neiu. 1903
Pastell 
Eesti Kunstimuuseum

 

Täna Kumu kunstimuuseumis Tallinnas avatav Ants Laikmaale pühendatud näitus „Ants Laikmaa. Vigala ja Capri” annab läbilõike kunstniku kogu loomingust.

2016. aastal möödub Ants Laikmaa sünnist 150 aastat. Näituse kuraator Liis Pählapuu ütles, et sadakonnast Laikmaa tööst näituse kokkupanekul
lähtus ta kahest märksõnast: Vigala ja Capri.

Vigala on Ants Laikmaa sünnikoht, ühtlasi võib selle märksõna alla liigitada tema huvi Eestimaa ja eesti rahvakultuuri vastu laiemalt, tema varasemad rahvusromantilisest idealismist kantud tööd, aga ka hilisema suubumise ja sulgumise Taeblasse, ütles Pählapuu.

Laikmaa aasta Capri märksõna alla ei kuulu mitte ainult tollest saarest inspireeritud tööd, vaid kõik kunstniku reisidest inspireeritu, alates Soome pagulusest, mil Laikmaa hakkas esimest korda tõsisemat huvi tundma maastike vastu, ning lõpetades Itaalia ja Põhja-Aafrikaga.

„Laikmaa portreede puhul on huvitav, et teda ei kannustanud mitte pelk eksootikajanu, vaid inimene sügavuti,” märkis Pählapuu.

Näitusel on eksponeeritud ka töid erakogudest, mida muidu niisama lihtsalt ei näe. Viis tööd läks näitusele Läänemaa muuseumi kogudest.

Peale maalide, mis avavad Ants Laikmaa loomigu eri tahke, jutustab näituse slaidiprogramm lugusid kunstniku elust, temaga seotud paikadest ja inimestest.

Sihtasutus Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid kavatseb tuleval aastal uuendada püsinäitust Laikmaa majamuuseumis Kadarpiku külas. „Kavas on näituseosa laiendada ka õuemajadesse ning jutustada Laikmaa eluloo kõrval muu hulgas muuseumi saamise lugu. Ka suveteater on kavas,” rääkis muuseumide pressiesindaja Maarja Kõuts.

Kumu näitus Haapsallu „Uue ekspositsiooni planeerimisel selgub, kui palju me majamuuseumis originaale näitame. See oleneb näituse terviklahendusest. Peamine idee on rääkida Laikmaa lugu – avada tema värvikat natuuri ja põnevat elulugu,” lisas Kõuts.

Kumus avatud näitus kolib aga tuleval suvel Haapsalu raekotta. Näitus Kumu kunstimuuseumi kolmanda korruse B-tiivas on avatud 17. veebruarini.
 

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments