Arno Peksari vastulause: Vallad ei ole nii rikkad, et omada kortereid pagulastele

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

vallavanem_arno_peksar

Mul vallavanemana on kahju, et end ajakirjanikuks pidav inimene ei pöördunud enne kirjutamist selgituste saamiseks minu poole, vaid hakkas kohe süüdistama rassismis (Maris Sander "Hirm pagulaste ees" LE, 9. september 2015).

Artikli alusel on mul alust arvata, et autor pole tutvutud ministeeriumi pöördumisega omavalitsuste poole ning ka vastustega ministeeriumile. Ministeerium pöördus omavalitsuste poole ja küsis, kas neil on vaba (munitsipaal)pinda pagulaste majutamiseks. Ei küsitudki praktiliselt midagi muud.

Ma usun, et asjaga kursis olevatele isikutele ei ole üllatuseks, et omavalitsuste omandis ei ole suures ulatuses elamispinda. Sest kui omavalitsus soovib munitsipaaleluruumi omandada, siis peab ta selle kas ehitama või eraomanikult ostma. Ning sotsiaalpinna puhul peab omavalitsus olema ka valmis eluruumide kommunaalkulude jm katmiseks.

Ei ole meil ükski omavalitsus nii rikas, et osta-ehitada ja hoida igaks juhuks tagavaraks suurt elamufondi. Hanila valla omandis on neli korterit, neist kaks on sotsiaalelupind. Kaks on elanikega ja kaks hetkel reservis. Viimastest üks vajaks kasutamiseks küttesüsteemi rajamist. Ülejäänut valla omandis pinda ei saa kapitaalse remondita lugeda üldse normaalseks elamispinnaks. Ning me ei tea, ehk juba homme on see vaba pind käigus. Sest kogemus on näidanud, et taolised vajadused tekivad üleöö.

Jah, me võime ju sinna vabadesse korteritesse vastu võtta pagulased. Aga kui kellegi vallaelaniku elamispind muutub mingil põhjusel kasutuks – on perevägivald vm juhtum, kus inimene vajab kiirelt katusealust –, kas vald peaks reservi puudusel siis lihtsalt käsi laiutama? Ning mõni tark ajakirjanik siis saab parastada, et vaata, milline see Hanila on – ei oska oma inimeste eest hoolitseda.

Ma oleksin võinud ministeeriumile vastata lühidalt, et munitsipaalist ei ole vaba pinda pagulaste jaoks anda. Pidasin siiski vajalikuks mainida, et eraomandis on üüripinda, aga see on valdavalt puuküttega. Maris Sander arvab oma artiklis, et puuküttega korter pole kahjuks normaalne elamispind. Mina ei ole seda väitnud. Ka lisasin, et kui isegi pagulastel on hea inglise keele oskus, siis Hanila vallas on väga vähe häid võõrkeeleoskajaid ning riik peaks tagama pagulaste Hanilasse paigutamisel neile tõlketeenuse.

Ministeerium ei küsinud, kas vald soovib pagulasi vastu võtta või kui palju. Tegelikkuses võib riik omavalitsuse territooriumile pagulasi korterisse panna või teha seda läbi mingi MTÜ. Kuni ei tekitata mingit suuremat keskust, ei oma omavalitsuse arvamus mingit tähtsust.

Kokkuvõtvalt võin öelda, et elan ajakirjanik Maris Sanderi rassismi jm süüdistused üle. Kahju on ainult sellest, et kirjutaja lähtub ainult emotsioonidest ega tugine faktidele. Isiklikult arvan, et sõjapõgenikega peab tegelema. Ning kui Eesti riik nad vastu võtab, siis kusagile peavad nad ju elama asuma. Parema elu otsijatega aga vist ei tahaks küll tegemist teha.

Arno Peksar,
Hanila vallavanem

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Anonüümne
8 aastat tagasi

Artiklist lõik….Ma oleksin võinud ministeeriumile vastata lühidalt, et munitsipaalist ei ole vaba pinda pagulaste jaoks anda. Pidasin siiski vajalikuks mainida, et eraomandis on üüripinda, aga see on valdavalt puuküttega. Maris Sander arvab oma artiklis, et puuküttega korter pole kahjuks normaalne elamispind…..

Mis mõttes pole puuküttega korter normaalne elamispind? Sajad tuhanded inimesed Eestis elavad puuküttega elamispinnal, mina ise kaasa arvatud. Kas pean arvama, et minu elamispind on ebanormaalne? Hetkel, kui kõik oma kaugküttega korterites külmetavad, naudin mina ahjusooja tuba…..

suurik
8 aastat tagasi

Pagulasi hakatakse lõpuks Eestis majutama nagu tehakse seda Saksamaal nt. koolide saalidesse/võimaltesse, Riik üürib tähtajalise lepinguga parasjagu pakkumisel olevad korterid neile sobiva hinnaga sunniviisiliselt(vajadusel muutes seadust) jne. Ei ole ka Saksamaal Fr. Merkel küsinud kuidas omavalitused hakkama saavad vaid lihtlsalt saadetakse nt piirkonnas kus elab 130 000 kohaliku on esmaspäeva seisuga majutatud 1101 pagulast.

ikka veel
8 aastat tagasi

aetakse segi mugavus- ehk majanduspagulane ja meie eesti mees, kes on võõrsil perele leiba teenimas… on ju suur vahe, kas minna kuhugi teise riiki elama toetuste peale või teha seal riigis, perest kaugel, tööd. kas soomes v rootsis saab eestlane niisama toetuse ja elab kui kuninga kass??!!.. mul ei ole endal kogemust, kuid kõik mu tuttavad, kes on läinud, on tööl ning teenivad oma elamise seal riigis välja…

murakas
8 aastat tagasi

peksar peksab segast ja ongi vaenu öhutaja. löpetada oma pöördumine lausega “Parema elu otsijatega aga vist ei tahaks küll tegemist teha.” on kohutavalt populistlik öelda ja lihtsameelsete inimeste möjutamine. hanila vallas töesti ei ole palju vöörkeeleoskajaid aga palju parema elu otsijaid, kes läinud majanduimmigrantiteks kes kuhu, soome, rootsi jne. me räägime pagulastest, kes ei vöta kohutavaid riske hölpsa elu pärast.

purakas
8 aastat tagasi
Reply to  murakas

Praegusel juhul ei tee keegi kindlaks kas näiteks Itaalia kaudu Eestisse saadetu on pagulane või parema elu otsija. Dokumente neil ei ole ja oma päritoluriigiks nimetatakse just see riik mis antud olukorras kasulik on. Keele õpivad nad kindlasi ära, aga tööle läheb neist vast 25%.

?
8 aastat tagasi
Reply to  murakas

nomaeitea, sellepärast et sa endale uusi hambaid tahad ja täiesti normaalselt töökohalt Türgis lahkud, terve oma pere paati laod ja seetõttu nad upuvad….ka nagu väga meeleheitlik ei tundu olevat.

isik
8 aastat tagasi

Miks mitte paigutada Tallinna linna hotellidesse,siis oleksid pagulased ka tänase valitsuse valvsa silma all. Rereformi erakond saaks näidata eeskuju sallivuses.

Margot
8 aastat tagasi

Aitähh avameelsuse eest.

pagulane
8 aastat tagasi

Rummu vangilaarise las istuvad traadi taga ja laamendavad seal.

Anonüümne
8 aastat tagasi
Reply to  pagulane

Taavi Roivas voiks koik nad s.t pagulased enda juurde votta saavad tasuta kohu tais voibolla veidi juua peale kauba

Uskmatu+Toomas.
8 aastat tagasi

Küsimus ei ole rikkuses või vaesuses,tahtmises või tahtmatuses,meie riik ei ole lihtsalt valmis st.võimeline pagulastega toime tulema.Meil puuduvad tõlgid,vastava koolituse saanud spetsialistid jne.jne.Pealegi näitab meie võimetust,et 25 aasta jooksul ei ole me venelasi osanud oma ühiskonda sulandada.Selle asemel on meil kogu aeg vaenu üles köetud,et võimul püsida.
Kui esitatud numbrid vastavad tõele -20000€ aastas pagulase kohta ja vabaksostu summa on kokku 390000€ siis targem oleks riik välja osta.Maailmas kus kõik on ostetv ja müüdav pole see mingi patt !!!

Urmas+Sukles
8 aastat tagasi

“Tegelikkuses võib riik omavalitsuse territooriumile pagulasi korterisse panna või teha seda läbi mingi MTÜ. Kuni ei tekitata mingit suuremat keskust, ei oma omavalitsuse arvamus mingit tähtsust.”

Nii ta on ja see ,et OV arvamus ei ole tähtis ,on kõlama jäänud lõppsõnadena kohtumisel ministritega, ametniku suust televisioonis.
Selge see, et kui valda , linna tulevad uued inimesed ning registreeritakse nad elanike registris, siis hakkab omavalitsus nende inimeste muredega, mis on omavalitsuse pädevuses , tegelema, sõltumata usust, rahvusest või nahavärvist , sest see on seadusega meile pandud kohustus.

kuula ja imesta
8 aastat tagasi
Reply to  Urmas+Sukles

“Selge see, et kui valda , linna tulevad uued inimesed ning registreeritakse nad elanike registris, siis hakkab omavalitsus nende inimeste MUREDEGA mis on omavalitsuse pädevuses , tegelema, sõltumata usust, rahvusest või nahavärvist , sest see on seadusega meile pandud kohustus.”- huvitav, millal seda seadust ka rakendatud on siin riigis

?
8 aastat tagasi

hea küsimus. Kas meil tegeletakse inimeste muredega, või on tulemas diskrimineeriv ajastu kus ainult sisserännanute muredega tegeletakse? Loodame, et mitte.