Uus rentnik ajas Jaama oja võsaga umbe

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Ala 1 jaama oja (11)

Jaama oja võib terve elamurajooni suurveega uputada. ERAKOGU

Täna õhtul on Ridala vallamajas koosolek, kus arutatakse RMK puuaia rentinud ettevõtja Ain Meentalo tegevust. Puuaia naabrid kardavad, et Jaama oja hakkab üle kallaste ajama, sest Mentalo on sellega puudega umbe ajanud.

Sel suvel alustas puuvilja, marja- ja pähklikasvatusega tegelev Spinoso OÜ riigimetsa majandamise keskuselt (RMK) renditud 15,2 hektari suurusel maatükil võsalõikust. Nüüd on Jaama oja ja Valgemetsa tänava naabruses asuval maal võsa raadatud, kuid rentnik ei ole kõiki puid ära koristanud. Osa sellest vedeleb tänini Jaama oja sängis.

„Need oksad on jõesängis juba mitu nädalat,” kurtis sealsamas lähedal elav Ridala vallavolikogu liige Kalju Hepner.

Praegu on veel üsna kuiv ja oja veetase madal, mistõttu oksad veevoolu eriti ei takista. Varsti tulevad sügisvihmad, mis kergitavad rohkem kui 30ruutkilomeetrise valgalaga Jaama oja veetaset tuntavalt, rääkis Hepner.

Hepneri sõnul on ka teine, elamurajooni poolt tulev kraav oksi täis. „Kui Jaama oja on sügavam ja okste all saab vesi veel kuidagi liikuda, siis teises kraavis on oksad põhjas ja veevool hoopis rohkem raskendatud,” ütles Hepner.

Hepneri hinnangul on okste koristamisega kiire. „Varsti muutub pinnas nii pehmeks, et masinatega enam ligi ei pääsegi,” ütles Hepner.

Samas piirkonnas elav Arvi Nebokat ütles, et teda häiris pigem see, et võsalõikusmasinad käivitati kohati hommikul kell 6. Ojasängi seisundiga Nebokat kursis ei olnud, küll aga kinnitas ta, et oksad tuleb kindlasti ära koristada.

Ridala valla majandusnõunik Ailar Ladva selgitas, et kõnealuse maatüki andis RMK 1. mail erafirmale viieks aastaks rendile. Rentnik tahab seal arendada taimekasvatust ja selle üks eeldus on võsa raadamine.  

Ladvale teadaolevalt on rentnik oksad ojasängi ladestanud ajutiselt. Lähiajal tuleb sinna masin, mis ojasängi puhastab ja võsa hakkpuiduks teeb.

Ladva arvates ei takista sängis olevad oksad veevoolu kuigivõrd. Probleem tekib siis, kui raiutud võsa jääb kraavi kevadeks. „Suurvee ajaks on kraav puhastatud ja takistamatu veevool tagatud,” lubas Ladva.

Ladva hinnangul on mõistetav, et seal piirkonnas olevad inimesed ei ole olukorraga rahul. „Nad on harjunud, et varem oli seal vaikus ja rahu, kuid nüüd müriseb traktor,” sõnas Ladva.  

Spinoso OÜ juhatuse liige Ain Meentalo ütles, et osa võsast on paigutatud ojasängi ajutiselt. Spinosol on leping OÜ Raja KT-ga, kes tegi raiet ja äravedu. „Võsa äraveo kuupäeva määrab Raja KT,” sõnas Meentalo.

Meentalo lubas, et mahavõetud võsa ei jää kraavi kuigi kauaks ja sellepärast üleujutust ei teki.

Meentalo oli hoopis nördinud, et inimesed käivad eramaal uudistamas. „See maatükk on taraga ümbritsetud ja ühelgi võõral ei tohiks sinna asja olla,” lausus Meentalo.

Homme, kolmapäeval  on Ridala vallamajas koosolek, kuhu on kutsutud vallavolikogu, vallavalitsuse ja RMK esindajad; OÜ Spinoso juhatuse liige ja piirkonna elanikud.

„Seal saab rentnik oma plaani täpsemalt tutvustada ja elanikud võivad oma murede ja ettepanekutega arendaja poole pöörduda,” ütles Ladva.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Elmo
8 aastat tagasi

Vaadake Ametlikes Teadaannetes, just ajas Ain Meentalo oma firma OÜ Enterra Tee pankrotti….
Ja OÜ Spinoso juhatuse liige pole mitte Ain Meentalo, vaid tema poeg Sander Meentalo.

priit
8 aastat tagasi

eramaaa????????

lukkus eesti
8 aastat tagasi

on hullem kui vene okupatsioon