Lääne Elu paberleht teisipäeval, 8. septembril

Kaie Ilves

kaie@le.ee

 

lel0809001

Suur-Nõmmküla karusloomafarm alustas tegevust

Augusti lõpus saabus Suur-Nõmmküla karusloomafarmi Soomest 700 sinirebast. Vaatamata mitmele pooleli olevale kohtuasjale alustas Noarootsi valda Suur-Nõmmkülla ehitatud karusloomafarm tööd: augusti eelviimasel nädalal kolis sinna 700 sinirebast. Juuli alguses andis Noarootsi vallavalitsus Nuckö farmile osalise kasutusloa, nii et kahte 80 meetri pikkusesse hoonesse tohtis asukad sisse tuua. 700 esimest sinirebast saabus Soomest Nykarlepyst Österbotteni superfarmide piirkonnast kahes jaos ja nad elutsevad nüüd viie kaupa oma traatpuurides.

Keldrit otsinud arheoloogid leidsid ahju

Haapsalu piiskopilinnuses keldri asukohta täpsustanud arheoloogid leidsid oma üllatuseks keldriga koos ka hüpokaustahju.

Läinud nädalal tegid arheoloogid proovikaevamisi väikese linnuse piletikioski taga, et tulevase ümberehitusprojekti tarbeks kindlaks teha, kas seal maa all asub kelder või mitte. SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumide juhi arheoloog Anton Pärna sõnul võis keldri olemasolu väikese linnuse sissepääsu juures küll oletada, aga et kõrval oleva keldri seinas pole ühtki jälge läbipääsu kohta, ei saanud selles päris kindel olla. Pealiskihi eemaldamisel tuli aga päevavalgele üsna hästi säilinud hüpokaustahju pealisehitis. Välja on puhastatud keris ja osa ahju esiküljest, neist viimane on üllatavalt hästi säilinud.  Ahi ise asub keldris, millega sai kinnitust ka keldri olemasolu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments