Taebla uues põhikoolis on palju valgust ja vähe seinu

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Arhitekt Kai Enno on esitanud Lääne-Nigula valla rahvale tutvumiseks Taebla põhikooli eskiisprojekti. Volikogu tutvus eskiisiga läinud nädalal, kooli hoolekogu, lapsevanemad ja õpetajad arutavad eskiisi  14. septembril. 

Lääne-Nigula vallavanema Mikk Lõhmuse sõnul sai arhitekt Kai Enno ülesande kujundada selline koolimaja, kus on palju ruumi, valgust ja õhku. Arhitektil tuli kinni pidada ka haridusministeeriumi antud parameetreist: et oleks odav ülal pidada ega oleks ülearu suur.

Kool on paarisajale õpilasele, 9klassiline, üks klass vähemalt 24 õpilasele (väikeklassid välja arvatud). Paralleelklasse ei ole ette nähtud. „Soovisime arhitektilt, et oleks palju avatud ruume ja et ruume saaks kasutada mitmel otstarbel,” lisas Taebla gümnaasiumi direktor Jaanus Mägi. 

Neist nõuetest lähtuvalt ongi maja väline joonis nii lihtne, kui veel olla saab. Kui värvide ja akendega poleks lustitud, võiks arvata, et tegemist on tööstushoonega. Vana maja lammutatakse, alles jäävad vaid õpilaskodu ja võimla. Mis õpilaskodust saab, ei osanud Mägi praegu vastata. Seda kasutasid gümnaasiumiosa õpilased, põhikoolil seda tarvis ei ole, vähemalt tervet maja mitte.

Uus poole väiksem

Uus kahe korrusega maja tuleb vanast poole väiksem ja on paigutatud üsna praeguse kivimaja kohale. Peasissekäik on praeguse söökla ukse kohal, lipuväljak ja parkla tulevad söögisaali ja aula kohale. 

Maja keskpunkt on suure katusaknaga aatrium. Elu käibki ümber aatriumi, sest aatriumi avanevad  klassid jm ruumid. Jalavaeva lühendamiseks kulgeb üle aatriumi lai käigusild, mis on ühtlasi puhkeala. Esimesel korrusel on algklassid, läbi kahe korruse kõrguv aula, köök, tööõpetuse ruumid, õpetajate tuba ja koosolekute ruum, raamatukogu. Maja keskel on avar ruum, mille ühe seina moodustab  suure ekraaniga varisein. See on lugemissaali eest ja muidu ajaveetmise paik.

Söögitoa eest on taas üks suur lahtine ruum. Seda saab kasutada ajaveetmiseks või üritusteks. „Söögisaal on 30 minutit kasutusel, ülejäänud aja on see kasutamata pind,” ütles Mägi.

Esimesele korrusele jäävad ka pikapäevarühma klass väikestele ja garderoob.  

Tõusev muusikaklass

Teisel korrusel on klassid, huvijuhiruumid, väikeklassid, õpetajate puhkeruum, auditooriumi meenutav astmeti tõusev muusikaklass jm.

Vanast koolimajast on üle võetud kahe klassi vahele paigutatud ruum õppevahendite hoidmiseks.

„Praeguses koolimajas on see ruum ja see on suur väärtus,” ütles Mägi. Majja tuleb ka lift.

Mille üle arutletakse? „Suuri vastuväiteid ei ole,” ütles Jaanus Mägi tulevase koolimaja eskiisi kohta.

Üks, mis küsimusi tekitab, on klaaspinnad. Koolil ei ole kogemust, kui keeruline ja kallis on neid puhastada; kuidas mõjutab klaaskatus sisekliimat, kui kalliks läheb jahutamine, kütmine ja ventileerimine. „Pole kogemust, ei tea, kuidas need klaaspinnad ennast õigustavad,” ütles Mägi. Arhitekt on küll arvestanud, et päike liiga ei teeks ja et valguse-varju mäng muudaks ruumid hubaseks ning maja sooja peaks, aga kuidas asi toimib, ei tea. 

Mägi ütles, et ei oska hinnata, kas avatud ruumid omaks võetakse. Viimsi koolimajas on palju selliseid ruume. Mägi on neid Viimsis uurimas käinud, aga tahaks nüüd, mil eskiis on valmis, seda kooli veel kord külastada. „Eskiis on valmis ja läheb arutelule, hoolekokku ja rahva ette,” ütles valla haldusjuht Taivo Kaus. „Ootame arvamused ära ja siis vaatame edasi.”

„Asukoht on kindel, kõik muu võib veel muutuda,” ütles vallavanem. 

Lääne-Nigula loodab kooli ehitada haridusministeeriumi pakutava toetusrahaga. Vallavanem lootis, et haridusministeerium hakkab taotlusi vastu võtma sel sügisel. Selle kursiga saaks uus koolimaja valmis 2017. aasta 1. septembriks. Tuleval kevadel saaks kohe pärast kooliaasta lõppu ehitusega pihta hakata.

taeblakooli_eskiis2 taebla_kooli_eskiis3jpg taebla_kooli_eskiis1 jaanus_mägi_taebla_kooltif

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mare
8 aastat tagasi

Akende ette on projektorite töötamiseks kohe ruloosid vaja. Jubekallis, et peaks valgust ka. Pigem võiks igal klassil olla välisuks, et õue minna, Vahetunnid ja õuetunnid looduses võiks olla maakooli elunorm, mitte koonduda maja keskele “suurde tuppa” nutikaid näppima. Kooliõu läheb eri ajastute hoonetest väga kirjuks. Miski ühendav joon peaks olema. Vilistlasena pole ma lahenduse üle rõõmus.

villu
8 aastat tagasi

Vana (puit)koolimaja tuleks korda teha

ints
8 aastat tagasi

Ei noh tere talv. nüüd siis oleme õnnelikud ka veel kui seinu majal ümber ei ole. Kas kütte kulud natuke kõrgeks ei lähe kui majal seinad ümbert ära võtta.

Naaber
8 aastat tagasi

No tegelikult ka…………iial poleks arvanud, et selline saab olema uus kool. Tõesti suurte akendega kuur või……… ma ei tea.

Õpilane
8 aastat tagasi

Täpselt nagu Leediküla lehmalaut

Aga
8 aastat tagasi

Maale sellised nö küünid sobivad. Parem ikka kui klaaskast.

ott
8 aastat tagasi

taebla kool, oru kool, palivere kool, risti kool. kas lapsi ikka jätkub igasse majja?

Minister
8 aastat tagasi

Ministeeriumi ainus nõue: et oleks odav ülal pidada.

Täpsustus
8 aastat tagasi
Reply to  Minister

Mitte odav ülal pidada, vaid odav ehitada!

kas
8 aastat tagasi

selleks oli vaja arhitektiks õppida, et heinaküün püsti panna