Juhtkiri: Kaks koolimaja, kaks lähenemist

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

 

Taebla uue koolimaja eskiis ripub augusti lõpust Lääne-Nigula valla kodulehel. Vallavalitsus tutvustas seda läinud nädalal volikogule. 14. septembril on oodatud vallavalitsuse asjameeste ja arhitektiga kohtuma kooli hoolekogu, lapsevanemad ja koolipersonal.

Samasugune protsess käib ka Haapsalus, aga avalikkusega on suhe teistsugune. Linnavalitsus hoiab plaane enda teada. Ikka ei ole veel miski kindel ja need, kel vaja, on asjaga kursis, põhjendab linnavalitsus. Lubab, et küll kõik selgub, kui on õige aeg.

Taeblasse ehitatakse täiesti uus põhikool ja see lubab arhitektile suuremat fantaasiat. Taebla uus põhikool võib esialgu tunduda liiga kirju ja edev, aga praeguste jooniste ja piltide järgi võib oletada, et lastele selline kool meeldib. Arhitekt peab kinni pidama haridusministeeriumi ette antud ruutmeetreist ja kõik vajaliku kokkuhoidlikult ära paigutama. Sellele vaatamata tundub, et uues koolimajas on ruumi palju, kus saab raamatut lugeda või aega veeta. Nutikas mõte on loobuda söögisaalist. Aatriumi läbipaistev katus muudab maja helgeks ja läbipaistvaks. Eriti põnev võiks olla suur sild üle aatriumi, kus saab vahetundi pidada ja muidu olla.

Haapsalu linnavalitsus on arvanud, et päris uus maja oleks küll hea, aga liiga kallis. Kas sellest, et uus sisu tuleb vana maja seinte vahele, või raha kokkuhoiust, aga Haapsalu eskiis on Taebla omast askeetlikum ja akadeemilisem. Võimlast loobumine tumestab omakorda uue maja saamise rõõmu. Kui Haapsalu saab endale igavapoolse säästukoolimaja, siis Taebla omast paistab lusti ja rõõmu juba kaugele.

Mõneti on kahju, et Haapsalul ei ole võimekust ja seepärast tuleb leppida korraliku keskpärasusega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tegelikult on see nali?
8 aastat tagasi

Kas tõesti tuleb see õudus avalikukku ruumi risustama?Kas see on tõesti KOOL? See hoone jääb ju Haapsalu-Ääsmäe tee äärde aastakümneteks! Nii, nagu välimus, nii ka sisu. Eriline “pärl” on klaasist? sild üle aatriumi, geniaalne idee- tahaks näha kuidas vanemas keskeas neiud-õpetajad seal turnima hakkavad.

see kast
8 aastat tagasi

näeb välja nagu laut

...
8 aastat tagasi

Taebla-koolis lõunat ikka saab ,kui ,,söögisaalist loobumine nutikas mõte on,,…..

gg
8 aastat tagasi

See veel puuduks, kui Haapsalu Põhikooli asemele selline laut peaks tulema. Hea, et linnakoolil ikka mõistus peas on. Usun, et tuleb tore kool pärast remonti.