Kumus tuleb suur Laikmaa näitus

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Laikmaa majamuuseum ootab muuseumiööl nii piknikulisi parki jalutama kui ka Scherlock Holmesi sõpru õudse koera lugu vaatama. Foto: Arvo Tarmula

Telgmaa Laikmaal 068

Ants Laikmaa kodumaja Taebla lähedal. ARHIIV

Kumu kunstimuuseumis avatakse Ants Laikmaale pühendatud näitus.

2016. aastal möödub 150 aastat kunstnik Ants Laikmaa sünnist. Sel puhul avatakse järgmisel nädalal Kumu kunstimuuseumi 3. korruse B-tiivas näitus „Ants Laikmaa. Vigala & Capri“. Näitus on avatud 11. septembrist kuni järgmise aasta 17. veebruarini.

Kuraator Liis Pählapuu sõnul avab näitus Laikmaa loomingu erinevaid tahke ning jutustab mälestuste ning fotode kaudu kunstniku elu, paikade ja kohatud inimestega seotud lugusid. Sihtasutus Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid on näituse teokssaamisele õla alla pannud. Näitusel on teiste seas üleval ka sihtasutuse kogusse kuuluvaid töid. Samuti on sihtasutus toetanud näituse kataloogi valmimist.

Sihtasutuse juhataja Anton Pärna sõnul leiab Laikmaa 150. sünniaastapäev väärilist kajastamist ka kunstniku kodukandis Läänemaal. „Juba sel suvel oleme alustanud vajalike remondi- ja hooldustöödega Ants Laikmaa majamuuseumis. Järgmisel aastal on plaanis uuendatud püsiekspositsiooniga jutustada Ants Laikmaa lugu. Loodetavasti saab teoks ka kunstniku elust jutustav suvelavastus.“

Järgmisel nädalal avatavat ülevaatenäitust on Eesti Kunstimuuseumi kodulehel tutvustatud järgmiste sõnadega: Ants Laikmaa lugu on näide üksikisiku rollist ühe väikese rahva kultuuri kujunemises. Ants Laikmaa (1866–1942) oli 20. sajandi esimese poole Eesti kunstielu säravamaid isiksusi ja kultuurielu ülesehitajaid. Laikmaa oli iseõppija, kelle nimega seostuvad legendaarsed elamusreisid, mis viisid teda nii Karjala loodusse, Euroopa suurlinnadesse, Capri saarele kui ka Põhja-Aafrikasse. Oma pastellides ilmutas Laikmaa seninägematut värkust ja elavust. Laikmaa hindas tulihingeliselt rahvuslikku omapära. Loomingus kannavad seda sõnumit koduse Läänemaa ainetel loodud arhetüüpsed talumaastikud, elurõõmsad maainimesed ja märgiliste kultuuritegelaste portreed. Reisidel nähtu oli Laikmaale taganttõukajaks koduse kunstielu edasiarendamisel. Eesti kunstiellu sisenes Laikmaa kui erakordselt demokraatlike vaadetega autor, kelle põhimõte „Kunst on kõigi päralt” juhatas sisse uue ajastu. Tema rajatud ateljeekoolis õppis 20 aasta jooksul ligi 800 inimest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments