Hanila vallas peaksid pagulased ise ahju kütma

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Arno Peksar (2)

Hanila vallavanem Arno Peksar. ARVO TARMULA

Hanila vallal on võimalik pagulaste majutamiseks kasutada ainult üüripindu ning kuna üheski sealses asulas pole tsentraalkütet, peaksid pagulased hakkama saama valdavalt individuaalse puuküttega.

Hanila vallavalitsuse vastusest sotsiaalministeeriumi päringule pagulaste majutamisvõimaluste kohta selgub, et valda paigutamisel on vajalik üürida neile elamispind, kuna vallal on praegu käsutada ainult piiratud ulatuses sotsiaalelukohti vältimatute juhtumite tarbeks. Vallavanema Arno Peksari sõnul peab pagulaste valda vastu võtmise planeerimisel olema tagatud neile normaalne elukoht, aga Hanila vallas ei ole üheski asulas tsentraalset kütet. Valdavalt on tegemist elamispinnaga, kus toimub kütmine individuaalse kütteseadmega, millest omakorda on valdavalt tegemist puuküttega. Seega peavad pagulased Hanila valda elama asumisel arvestama, et neil ei ole olemas kõiki mugavusi, mida võib eeldada suuremates linnalistes asulates, märkis Peksar.

„Pagulaste elama suunamisel meie piirkonda peab arvestama ka sellega, et kui isegi pagulastel on hea inglise keele oskus, siis Hanila vallas on väga vähe häid võõrkeele oskajaid. Ning on küsitav, kas neil keeleoskusega inimestel on aega pidevalt oma põhitegevuse kõrvalt pagulastega tegelda," kirjutas vallavanem.

Seega pagulaste suunamisel valda peab riik tagama ka nendele pideva tõlketeenuse, kuni nad suudavad omandada eesti keele igapäevasuhtluse tasemel, lisas vallavanem.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
22 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mart
8 aastat tagasi

Õppida ahju kütma ei tohiks küll raketiteadus olla, lihtsalt otsitakse põhjuseid, et mitte aidata abivajajaid.

Arusaamatu,
8 aastat tagasi

et vallamaja sotsiaaltöötajad ei oska inglise keelt. Kuidas küll sellised harimatud saavad üldse oma ametis töötada, ega inglise keelt ei ole vaja ainult pagulastega suhtlemiseks, vaid ka igapäevatöös.

2.kodanik
8 aastat tagasi
Reply to  Arusaamatu,

Tõepoolest arusaamatu. Sotsiaaltöötaja igapäevatöö ainult koosnebki ingliskeelses ruumis suheldes. Palju neid maakeele oskajaid ikka ühes vallas on…

Valge+Daam
8 aastat tagasi

Hirmus elu küll! Teenindavat personali polegi pakkuda?

M.
8 aastat tagasi

See eelmine kommentaator on küll hullumajast plehku pannud ja lisaks ajuvigastusele põeb ka veel grafomaania all.

Oli
8 aastat tagasi
Reply to  M.

su palatinaaber või?

Inimkaubandus kui võimalus
8 aastat tagasi

Kahjuks: möga on lahti ametlikus meedias mis teeb rahvale läbi oma arvamusliidrite totaalset ajupesu, püüab rahva mõtlemist meeleheitlikult “õigel rajal” hoida – küll manitsuste, ähvarduste ja sildistamisega. Mingil põhjusel peame endale vabatahtlikult õnnetuse kaela tooma. Et võta heaga vastu ja alluge või muidu? Küsimuse võiks esitada nii, et need kes jutlustavad sellest et “pagulased tulevad niikuinii” ja “sellst tuleb kasu lõoigata” siis mitu tükki nad ise oma koju võtavad? Või arvatakse et kõik sokutatakse kellegi teise (naabri?) õuele? Las vallavanem näitab eeskuju ja palub kõik soovijad kohe heaga oma koju suunata. Kui ta kohe konkreetselt EI ei oska öelda. Vaatame… Loe rohkem »

Kahjuks
8 aastat tagasi

jälle möga lahti kommentaariumis

Lembitu vaim
8 aastat tagasi

Kallid kaasvõitlejad, kui te nüüd hangu kätte ei võta siis sõidetakse teist rahulikult üle. Huvitav mis oleks Peksare suguse ´´juhiga “ näitena 100 aastata tagasi juhtunud kui ta sellist juttu olek rääkinud. Ilmselt oleks see olnud tema viimane pöödrumine rahva poole. Niikaua kui te üles ei tõuse ja enda meelsust ei väljenda ja õhtuti enda huvide võitlemise asemel seriaale vaatate läheb asi aina hullemaks. Seega teem ettpaneku koguneda lähima rahvamaja ees esimesel puhkepäeval kell 13.00 et teemat arutada.

vanaeestlane
8 aastat tagasi
Reply to  Lembitu vaim

Sinu ajal Lembitu oli neljapäev puhkepäevaks eestlastel. Kas mõtled et tulen neljapäeval?

juss
8 aastat tagasi
Reply to  vanaeestlane

Krt! Vallamaja liiga kaugel, mina küll ei viitsi! Ja lisaks on puhkepäev ainus päev, kui saan kodus tööd teha! Helista sakslaste sabarakule, Kaupole!

ahjuküte
8 aastat tagasi

keelatakse meil lähiajal ära kui keskkonda saastav tegevus, sooja hakkavad majandusimmigrandid omale tegema hoopis jalalt jalale keksides ja käsi kokku pekstes, odav ja tervislik

ei keksi siin keegi
8 aastat tagasi
Reply to  ahjuküte

küll sa näed kuidas neile eluasemed leitakse sest reform leiab jälle rahaaugu sealt

Pikker
8 aastat tagasi

Süüriast ja Iraagist pärit 30 pagulast alustasid näljastreiki ja keeldusid väljumast bussist, mis toimetas nad eile Põhja-Rootsis Östersundis asuvasse vastuvõtukeskusesse, mis jääb pagulaste arvates muust maailmast liiga kaugele; migratsiooniameti kinnitusel paigutatakse nad kolme kuu pärast mujale. Rootsi meedia teatel on näljastreik täna lõppenud ning pagulased paigutatakse kolme kuu pärast neile sobivamatesse tingimustesse. Pagulased ei olnud rahul enda toimetamisega Östersundi metsade keskele, mis jääb nende algsest Rootsi asukohast Malmös umbes 1000 kilomeetri kaugusele, vahendas Yle. Üks pagulastest ütles Rootsi raadiole, et neid võiks paigutada kas Malmösse, Stockholmi või mingisse teise linna, kus ei ole nii külm. “Siin on karud, hundid ja… Loe rohkem »

Anonüümne
8 aastat tagasi
Reply to  Pikker

Täitsa naljakas,hundid ja karud…. õudne lausa, ebainimlik

alg
8 aastat tagasi

Peksar närib juuksekarva lõhki. Siis peaks rääkima kes puud muretseb, kes riida laob ja kes juhendab tuleaseme kasutamises, kes paigaldab suitusanduri, kes tutvustab kohalike kombeid jne. Niimoodi saavadki tegeleda ametnikud paljude tühiste asjadega…ajalehepaberimäärimisega. Elu paneb need ajsad isepaika.