Läänemaal läheb lapsi kooli rohkem kui mullu

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Uuemõisa algkooli avaaktus (109)

Arhiivipilt mulluselt Uuemõisa algkooli esimese klassi aktuselt. URMAS LAURI

Uuel kooliaastal läheb Läänemaal lapsi kooli mullusest pisut rohkem, kuid avamata jääb üks kool ja üks kooliaste – sel õppeaastal ei ava uksi Kasari kool ning Taebla gümnaasiumis ei võeta õpilasi 10. klassi.

„Kui nädala alguses koolirahva suvepäevi pidasime, olid kõik poolsada kohalolnut kooliaasta alguseks elevil ja valmis,” ütles Lääne maavalitsuse haridusosakonna juhataja Anneli Vaarpuu.

„Millal siis veel indu täis olla kui mitte praegu,” ütles Lihula gümnaasiumi direktor Janar Sõber.

Maavalitsuse andmeil istub Läänemaa üldhariduskoolides tänavu koolipinki 2820 õpilast, neist 271 alustab kooliteed esimeses klassis. Õpilasi on küll mõnekümne võrra mullusest rohkem, kuid Vaarpuu sõnul selgub täpne õpilaste arv siis, kui kool on alanud. Mullu läks kooli 2758 õpilast.

Ka Haapsalu põhikooli sekretär Ruth Karu tõdes, et õpilaste arv muutub iga päevaga ning äraminekut-juurdetulekut on olnud veel viimastelgi koolieelsetel päevadel. 

Õpetajad on Läänemaa koolides enamjaolt olemas. Noori õpetajaid, kellele oleks kool esimene töökoht, alustab Läänemaal kaks: Noarootsi gümnaasiumi matemaatikaõpetaja Kerli Toming ja Uuemõisa lasteaia-algkooli klassiõpetaja Saskia Voogla.

Koolimajades käivad viimased ettevalmistused õpilaste vastuvõtuks. Vaarpuu sõnul on Palivere põhikool Läänemaal ainus, kus võeti sel suvel ette suurem remont – akende- ja ustevahetus. Lääne-Nigula vald sai kooli akende ja uste vahetuseks regionaalsete investeeringute toetuse programmist 51  000  eurot ja omaosalus on projektis 40 000 eurot.

Palivere kooli direktori Tõnis Peikeli sõnul ei jõutud remonti 1. septembriks päris valmis – mõnes ruumis on aknapaled korrastamata ja vahetada pole jõutud ka välisuksi. „Ma loodan, et see õppetööd väga häirima ei hakka, sest tegemist on kõrvalruumidega, kus esimestel koolipäevadel tegevust ei ole,” ütles Peikel. 

Direktor lisas, et esmaspäeval ootab õpetajaid ees tõsine tööpäev, et ruumid, kus remonditööd lõppenud, saaks õpilaste vastuvõtuks koristatud ja 1. septembri aktus traditsiooniliselt kooli aulas peetud. Peikeli sõnul on õpetajad viimasele koolieelsele pingutusele vaatamata optimistlikud ja motiveeritud.

„Olime juba kevadel ette arvestanud, et tuleb keeruline sügis. Võtame asja positiivselt, sest kool saab uued aknad,” ütles Peikel. Tema sõnul olid kooli ehitusaegsed aknad oma kvaliteedilt alla igasugust arvustust ja talviti oli koolimaja väga külm.

Ühe kooli ja ühe klassikomplekti võrra on aga Läänemaa haridus vaesem. Õpilaste arvu vähesuse tõttu sulges Lihula vald sellest sügisest Kasari kooli. Lihula hoiab väikesi koole, kuid vallasisese kokkuleppe järgi pidi olema Kasari koolis vähemalt 12 last. Kasari õpilaste arv jäi sellele alla. Vallal on nüüd kaks kooli – Lihula gümnaasium ja Metsküla algkool.

Lihula vallavalitsuse infospetsialisti Kristi Märgi sõnul jääb Kasari koolimaja esialgu tühjaks, kuid edaspidi tahetakse sinna rajada hooldekodu.

Ka Lääne-Nigula volikogu otsustas mullu sügisel, et 2015. aasta sügisest Taebla koolis 10. klassi ei avata ja senine gümnaasium muutub järk-järgult põhikooliks.

 

Läänemaa kooliaasta

Õpilaste arv maakonna üldhariduskoolides 2820, neist 1. klassis 271

Haapsalu kutsehariduskeskuses õpilasi umbes 810, neist 325 esmakursuslased. Esmakursuslastest 103 asub omandama kutsekeskharidust põhihariduse alusel, 222 täiskasvanut omandab kutset kas põhi- või keskhariduse alusel.

TLÜ Haapsalu kolledžis tudengeid 260 ringis, neist esmakursuslasi 76.

Allikas: Lääne maavalitsus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments