Korraliku auto hinda maksev ratastool oli oluline abivahend

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

ratastool

Läinud nädalal Mägari kahekordse elumaja trepikojast ära viidud 7000 eurot maksev elektriline ratastool oli selle omanikule, sügava puudega Aare Ristile oluline abivahend.

Aarne Rist, kellel on paarkümmend aastat tagasi amputeeritud mõlemad jalad ja käed, kasutas tooli peamiselt kodu ümbruses liikumiseks. Toa jaoks on 180 kg kaaluv tool liiga suur ja keeruline manööverdada.

„15 aastat on erinevad ratastoolid siin trepikojas seisnud ja keegi pole neid puutunud,” ütles Risti abikaasa Ülle.

Päris liikumisvõimetu mees ratastoolita siiski pole, sest tänu käe- ja jalaproteesidega suudab ta lühemaid maid liikuda ning Mägarist linnas toidu järel käimiseks saab kasutada ka ATV-d. „Proteesidega jaksab ta garaažini minna ja sealt juba ATV võtta,” selgitas Ülle.

„Aare on vaatamata sellele, et tal jäsemeid pole, hästi tubli — liigub ringi ja toimetab. Nii kurb on, et minnakse võtma asju inimestelt, kellel on niigi keeruline,” tundis Lääne maavalitsuse sotsiaalosakonna juhataja Kersti Lõhmus varguse ohvrile kaasa.

Esmaspäeva öösel varastatud elektriline ratastool Invacare G50 osteti riigi toetusega kolm aastat tagasi. Uuena maksis tool ligi 7000 eurot ja selle soetamiseks vajalikust rahast 90 protsenti kompenseeris riik.

Kersti Lõhmus ütles, et kui varastatud tooli üles ei leita, tehakse vabariiklikule komisjonile uus taotlus, et inimene saaks soetada uue toimetulekuks olulise abivahendi.

Abivahendeid müüva ja rentiva firma Invaru juht Enn Leinuste ütles, et varastatud ratastooli realiseerimine pole lihtne, sest tegemist on nii spetsiifilise asjaga. „Kui keegi sellist tooli pakkuma hakkab, tekib kohe küsimus, et kust see tulnud on,” selgitas ta.  „Sõltub muidugi ka sellest, palju varas või müüja selle eest raha tahab saada. Kuid tõenäosus tooli kalli hinnaga müüa on väike,” lisas Leinuste.

Invaru juhi sõnul on suurem osa abivajajaid saanud endale sellised korraliku auto hinda maksvad ratastoolid just läbi sotsiaalsüsteemi ja ta teab aastate jooksul vaid üksikuid juhtumeid, kus näiteks lapsed on vanematele tooli täishinnaga ostnud. Leinuste sõnul liigub selliseid elektrilisi ratastoole liigub ka vabaturul — kui näiteks tool on vabaks jäänud, on neid pakutud müügiks nii Soovis kui ka liikumispuuetega inimeste listis.

„Antud juhul on ju ka variant, et antud tooli üritatakse Eestist välja viia. Ka paate ja ekskvaaatoreid, mis on samuti suured, viiakse,” lisas Leinuste.

Kersti Lõhmuse sõnul on puuetega inimeste suuremate abivahendite turvaline hoidmine vahel päris probleem — tuppa viimiseks on need liiga rasked ja nii ongi trepikoda pea ainus võimalus. Ta lisas, et varem on samamoodi kadunud kolmerattalisi jalgrattaid. Viimane selline juhus oli üsna hiljuti, kuid sel korral olid ilmselt ulakad või pahatahtlikud inimesed kolmerattalise lihtsalt eemale viinud ja maha jätnud.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kristiina
8 aastat tagasi

Sotsamet tehku abivajajate kodud ligipääsetavaks. Siis ei pea trepikojas hoidma. Eeldada,et alla 300 eurisest pensist inimene seda suudab on küüniline.

Lii
8 aastat tagasi

Minu teada on selle mehe nimi Aarne Rist, mitte Aare Rist.

Issa rist
8 aastat tagasi

Nendel enestel, kes ratastooli varastasid, oleks vaja ära võtta 1 käsi ja 1 jalg, kui mitte mõlemaid. Vot selline kohtuotsus oleks paras.