Päästeamet: Taevalaternate lennutamine on ohtlik ja risustab loodust

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

TaevalaternTaevalaternate lennutamine on küll ilus, kuid ohtlik.

Nädalavahetus toob paljud inimesed veekogude äärde muinastulede ööd tähistama ja lisaks lõkke tegemisele soovitakse ka taevalaternaid lennutada. Öises taevas lendavad taevalaternad, ehk hiina laternad, on küll ilus vaatepilt, kuid paraku on see ilu lahtise tule tõttu ka väga ohtlik ja keskkonda reostav.

Päästeameti tuleohutusjärelvalve tuleohutuse talituse juhataja Marko Rüü sõnul võib taevalaterna lennutamine selleks mittesobivas kohas ja ilmastikutingimustel tekitada tulekahjusid. „Laterna kasutaja peab tegema omalt poolt kõik, et selle lennutamine oleks nii inimestele kui ümberkaudsetele hoonetele ja ka loodusele ohutu. Arvestades, et ilm Eestis on viimasel ajal olnud väga kuiv, on laternate lennutamine praegu ohtlik, eriti kui seda tehakse kohtades, kust isegi vaikne tuul võib laterna kanda metsa või põllule,“ selgitas Rüü. Ta lisas, et kuigi päästeametilt laternate lennutamiseks kooskõlastust vaja ei ole, ei soovita päästjad neid siiski neid lendu lasta.

Taevalaternad on ka keskkonnakaitse seisukohalt mittesoovitavad, sest nende põlemata jäänud osad risustavad loodust, samuti võivad need ohustada linde ja loomi.

Enne taevalaterna lennutamist peab veenduma, et see ei ole kahjustatud. Kindlasti ei tohi laternaid lennutada suurte puude ja elektriliinide läheduses ega puit- ja kõrghoonestusega aladel. Samuti ei tohi neid lennutada tugeva tuulega. Inimene, kes soovib taevalaternat lennutada, peab veenduma oma tegevuse tuleohutuses.

Päästeamet, tarbijakaitseamet ja lennuamet koostasid eelmisel aastal juhendi ja meelespead taevalaternate kasutamise ning müümise kohta:

Liina Reinsaar

Päästeameti kommunikatsiooniosakonna ekspert

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
lendur
8 aastat tagasi

Olen lammas kas saaaks veel ühe kirjatüki mul jäi see jutt arusaamatuks.
Nimelt kellelle maksta CO2 kvoot kui ma oma laterna õhku lasen?