Lääne maavalitsus võttis vastu uue Harku-Lihula-Sindi kõrgepingeliini planeeringu

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Korgepinge urmas lauri

Kõrgepingeliin. Foto: Urmas Lauri

Lääne maavalitsuse maavanema kohusetäitja Kristel Jupits võttis vastu Lääne maakonnaplaneeringu teemaplaneeringu „Harku-Lihula-Sindi 330 / 110 kilovoldise elektriliini trassi asukoha määramine.”

Teemaplaneeringu eesmärgiks on Harku-Lihula-Sindi 330 / 110 kV elektriliini trassi asukoha määramine. Olemasolev 110 kV õhuliin võetakse maha ja asemele rajatakse uus 330 / 110 kV liin.

Võrreldes olemasoleva elektriliiniga laieneb kaitsevöönd, mastid muutuvad suuremaks, mastide vahekaugus pikeneb ja juhtmete arv suureneb. Osaliselt muutub ka trassikoridor. Uue liini kaitsevöönd laieneb 50 meetrilt 80 meetrile.

Lääne maakonnas kulgeb liin läbi Lääne–Nigula, Kullamaa, Martna ja Lihula valdade.

Lääne–Nigula ja Lihula vallad on teemaplaneeringu vallavolikogu otsusega kinnitanud, Kullamaa ja Martna vallad seda teinud ei ole. Sellest hoolimata kinnitas Lääne maavalitsus teemaplaneeringu.

Planeeringu koostamise käigus on läbi viidud keskkonnamõju strateegiline hindamine (KSH).

Tallinna-Pärnu vaheline 330 kV ühendus on ette nähtud planeeringus Eesti 2030+.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kullamaalt
8 aastat tagasi

Hea teada.
Maavalitsuse kiri 14.08.2015 nr.12-3/15/1055-1 ” Harku-Lihula-Sindi 330/100 kV elektriliini trassi asukoha määramine” kooskõlastatuks lugemine “kaotati vallas dokumentide registrist antud kirja lisa “Ettepanekute koondtabel “. Vallavanem varjas ja valetas aga selle kirja lisa olemasolust asjaosalistele. Millise seaduse § – ga toimetatakse???

Jaanuaris 2014 lepiti kokku maaomanikega 1-3 trassikoridori asukoha valimise suhtes. Maaomanikke teavitatakse nüüd kirjaga aruande arutelust.
Rahvas kordas ettepanekutes veelkord 1-3 valikut.

Jass
8 aastat tagasi

Kodanikele teadmiseks:
“Kaitsevööndis puu, põõsa ja oksa raiumisel peab kaitsevööndiga ehitise omanik raiutud põõsad ja oksad koguma vallidesse või käitlema muul, kinnisasja omanikuga kooskõlastatud viisil. Puude raiumisel peab kaitsevööndiga ehitise omanik kooskõlastatult kinnisasja omanikuga langetatud puud laasima, järkama ja ladustama kinnisasja omaniku poolt näidatud kohta, kuid mitte kaugemale kui kinnisasja piirile. Raiutud materjali edasise käitlemise korraldab kinnisasja omanik.”
Hiljuti näiteks lasi Imatra AS laiendada oma 35 kw liini koridori ja kinnistuomanikud rassisid oma puid välja vedada, kuigi seda oleks pidanud tegema tööde teostaja.

Saamatud......
8 aastat tagasi

Omavaitsused!

Tiina
8 aastat tagasi
Reply to  Saamatud......

Mis need omavalitsused asjasse puutuvad

läänemaal
8 aastat tagasi

on ikka nii,et inimestest ja nende huvidest lihtsalt sõidetakse üle,räägitakse elukeskkonnast ja turvalisusest,aga see on loomade ja lindude jaoks,nagu mingi isehakanud linnuteadlane on oma võimu näidanud.Vallavolikogu ja vallavalitsus pole seda trassi selliselt kooskõlastanud,maavalitsus,kes on riigireformis kaduv institutsioon- ikka kooskõlastab,tal on läänlastest ja kullamaalastest savi,peaasi,et Tallinna ülemustele meeldiks.Ainuke,mis aitab on ilmselt traktorid Risti-Virtsu teele,nagu Prantsuse põllumehed teevad,aga meie omad ainult kaeblevad ja kiruvad valda

Kullamaalt
8 aastat tagasi

Kullamaal on hulk peresid kellest hakkab nüüd liin üle pea jooksma. Maavalitusele ei ole vaja, et Läänemaal elaksid inimesed ja maksaksid siis makse. Huvitav riik ja riigikorraldus, inimene on jäetud tahaplaanile. Rumalad ametnikud, illeks meile sellist maavalitsust üldse vaja on, ka vallavalitsus peidab pead liiva alla ja inimeste eest ei seisa. Volikogu ettepanekuid ei peeta millekski, kas sellist riiki ja valda me tahtsimegi.

2.kodanik
8 aastat tagasi
Reply to  Kullamaalt

Mida see vald nüüd siis tegema peaks? Lugesid ju, et maavalitsus kinnitas planeerigu vaatamata sellele, et vald ei ole kinnitanud.
Ja riik on täpselt selline, nagu sa eelmistel valimistel tahtsid…. :)))

juss
8 aastat tagasi
Reply to  Kullamaalt

No üle peade ta nüüd vaevalt jookseb!