GALERII: Valge Daami aja rongkäik ja avamine lossipargis

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 19

Täna õhtul mööda Haapsalu peatänavat piiskopilinnusesse kulgenud lustlik rongkäik avas kogu nädalavahetuse kestvad Valge Daami pidustused.

„Vihm pesi puhtaks Haapsalu linna ja Valge Daami aeg võib alata. Nautige seda!” soovis Haapsalu linnapea Urmas Sukles lossihoovi kogunenud pidulistele toredat nädalavahetust.

Neljapäeva õhtul oli ilmataat „Valge Daami saladuse” kontrolletenduse vastu armuline ja keeras taevakraanid lahti alles tund pärast etenduse lõppu. Nii said etenduses osalejad ja publik Valge Daami päevade eelsoojendust veel täiel rinnal nautida. Kui aga täma hommikul jätkas vihm visalt sadamist, tundus, et pidustuste algus kujuneb veidi nukraks.

Valge Daami päevade korraldaja ja Haapsalu kultuurikeskuse juht Gülnar Murumägi ei mäleta, millal viimati Valge Daami päevade ajal nii vihmane ilm oli, nagu eile. „Eks vihmasadusid ole varemgi olnud, aga sel suvel on täiskuu augusti lõpus, mil ilm ongi ebastabiilsem. Täiskuu ei küsi ju meilt, millal ta ilmuda võib, ja tegelikult oli loodusele vihma vaja. Nii et pole hullu!” leidis Murumägi.

Kella kahe paiku läks taevas juba heledamaks, vihm lakkas ja ka päike andis endast märku. Käsitöölaadale tulnud kauplejad ei lasknud end vihmast häirida. „Me olime juba hommikul kohal ja ootasime, millal saame oma asjad letile välja panna,” rääkis Viljandimaalt tulnud Merilin, kelle kaubaks on lambanahad ja lambavillast tooted, mis märga ja niiskust ei kannata. Vihmaga alanud varahommik Haapsallu tuleku isu ära ei võtnud. „Ei olnud sellist mõtetki, et äkki ei tule. Me oleme juba viis aastat Valge Daami laadal käinud – see on väga hea üritus!” kiitis Merilin.

Lõunaks oli 120 kauplejast suurem osa oma müügiletid üles sättinud ja oodati veel umbes 20 kauplejat. Ka esimesed laadalised olid uudistamas, mida head-paremat ja ilusat sel aastal Valge Daami laadal pakutakse. Kõige rohkem tähelepanu said sel päevasel ajal toidukaubaga kauplejad – koduküpsetatud leivad, juustud, pagaritooted, mesi, maitseainesegud ning muu hea ja parem. Aga viimast vihmasagarat trotsivaid uudistajaid jagus ka käsitöömeistrite juurde.

Mõistagi on laat vaid väike osa Valge Daami üritustest, mida on kavas ohtralt, ja valikuvõimalused võivad pea ringi käima panna – kuhu minna, mida jätta?

Seekord satuvad Valge Daami päevad kokku ka muinastulede ööga, mille puhul süüdatakse Aafrika rannas lõkketuled, ja seal astub üles ka ansambel Vingerpillid.

Muidugi on Valge Daami aja kohustuslik osa ka vabaõhulavastus.

Piiskop Tiit Salumäe ütles Valge Daami aja avaüritusel, et kuigi Haapsalus on igal kuul palju huvitavat, on august linnale alati erilise tähtsusega. „Üks osa sellest on etendus, mis paneb meid mõtlema oma väärtusele, millest suurim on kahtlemata armastus – see on Valge Daami võlusõna. Armastust teile kõikidele!” soovis piiskop.

 

Fotod: Arvo Tarmula

valge daam rongkäik avamine01 valge daam rongkäik avamine02 valge daam rongkäik avamine03 valge daam rongkäik avamine04 valge daam rongkäik avamine05 valge daam rongkäik avamine06 valge daam rongkäik avamine07 valge daam rongkäik avamine08 valge daam rongkäik avamine09 valge daam rongkäik avamine10 valge daam rongkäik avamine11 valge daam rongkäik avamine12 valge daam rongkäik avamine13 valge daam rongkäik avamine14 valge daam rongkäik avamine15 valge daam rongkäik avamine16 valge daam rongkäik avamine17 valge daam rongkäik avamine18 valge daam rongkäik avamine19

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments