Muinastulede ööl süüdatakse Matsalus heinast koge ja peetakse kahe kalda kohvikute päeva

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Matsalu kogeehitajad 2015Matsalu kogeehitajad. Foto Aliine Lotman

Matsalu külaselts püstitas augusti alguses Keemus heinast koge, et see muinastulede ööl 29. augustil põlema süüdata. Laupäeva päeval peab aga Keemu rahvas koos Matsalu lahe põhjakaldal asuva Haeska külaga kahe kalda kohvikutepäeva.  

Matsalu külaseltsi traditsioonilisel heinaskulptuuride päeval valmis tänavu külarahva ühistööna hansa koge. Matsalu külaseltsi liikme Kaja Lotmani sõnul kulus kogeehituseks umbes viis tundi. „Me ei uskunud ka ise, et ühe päevaga valmis saame,” tunnistas ta.

Päeva jooksul pani ehitusele käe külge 30–40 inimest. Ehitustöid juhtis Jaan Veltman, kuid Lotmani sõnul tuli tööd tehes väljatöötatud tehnikat innoveerida ja parandada. Koge karkassi panid püsti mehed, naised aga sidusid heinad, mis saadi Paali talu Heina perelt. 

„Eks me ole seda sidumist harjutanud, see on meil kuues kord heinaskulptuure teha,” rääkis Kaja Lotman. Kahest varutud heinarullist piisas aluse valmistamiseks ühest. „Laev näeb väga hea välja,” kinnitas ta.

Lotmani sõnul otsustati tänavu kogeehituse kasuks seetõttu, et Keemu sadama lähedalt on juba palju tulnud välja koge tükke ja nüüd on leitud ka keraamikat, mis viitab, et koge võis põhja minna 13. sajandil. „Ega me osanud ette näha, et sellest aastast koge aasta kujuneb – Tallinnas tuli ju ka kolm laeva välja,” ütles Lotman. 

Heinakogele pannakse tuli otsa 29. augusti õhtul, muinastulede ööl. Kaja Lotmani sõnul on küll kõlanud hääli, et kahju ilusat alust põlema panna. „Las see jääda üllatuseks, kas paneme tule otsa või mitte. Igaks juhuks oleme varunud ka lõkkematerjali,” kinnitas ta. 

Sama päeva keskpäeval avatakse Keemu sadamas Kogekohvik ja pärastlõunal etendatakse Keemul ajaloolist võitluskunsti, saab uudistada relvi ja pilte vanast sõjakunstist. Kõnelema on kutsutud Matsalu lahe kogeotsinguid juhtinud Maili Roio muinsuskaitseametist ja ajaloolane Mati Mandel.

Kui Keemus on tähelepanu keskmes koge, siis Matsalu lahe põhjakaldal, Haeskas, kohvikud. Kell 10-16 avab Haeska külas uksed viis kohvikut: Tänava talu kohvik-kino, Lutsu talu kohvik, Haeska mõisa kohvik, Tuulingu Kohvituba, Metsa talu Keraamika-Kunsti-Kohvik ja Hansu-Jüri talu mesinduskohvik.

Kui ilm vähegi soodne on, lubavad korraldajad lahe kahe kalda vahel paadiühendust.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
See on sama asi,
8 aastat tagasi

mis puutub sakslaste kogesse, nagu ameerika indiaanlased tähistaksid euroopa kolonistide saabumist laeval Mayflower.