Ülo Telgmaa: Hüüdja hääl põhikooli võimla kaitseks

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

telgmaa

Ülo Telgmaa. ARVO TARMULA

Hüüdja hääl kõrbes? Tahaks loota, et mitte, sest sporditegelane ja kogenud treener Endel Susi teab kindlalt, mida räägib (Endel Susi: Laste tervis eelkõige).

Vastupidiselt teatud linnaametnikele, kes vaid näivad teadvat, mida räägivad. Teavad aga kindlalt, et lammutamine on alati lihtsam kui uue ehitamine…. Seda aga, et vaid terves kehas toimib terve vaim, mitte vastupidi, ei osata või ei taheta tunnistada. Olemasoleva ja toimiva spordirajatise lammutamise plaan teenib ilmselgelt kellegi, vahest teatud ettevõtete huve, mitte Haapsalu ja ümbruskonna laste ning lapsevanemate enamiku huve.

Samal ajal kurdetakse, et ruume napib. Kas ikka antakse endile aru, seda ka haridusministeeriumi tasandil, kui tähtis on laste sportlik tegevus, praeguses nö lausa istuvas ühiskonnas. Vahest olekas arukas pisutki tõsta kvalifitseeritud õpetajate palka, et kärpida akadeemilise tunni arvelt mõne minuti, andmaks ruumi ja aega laste füüsiliseks kosumiseks. Iga päev 45 min kehalist kasvatust peaks olema iga koolipäeva lahutamatu osa ja seda muidugi mitte aulas…

Sportlik tegevus tänapäeval, varases nooruses, näib olevat ainuke lahend, tagamaks eluterve ühiskonna ja tegusa kaitseväe. Veel üks hüüdja hääl lisaks!

Ülo Telgmaa

treener

Loe ka Liina Põld: Võimla ei ole Haapsalu hariduse põhiküsimus ja Haapsalu põhikool saab võimla asemele aula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nõustun Üloga
8 aastat tagasi

Linnas on omajagu spordiinimesi võimla vajalikkuse kohta arvamust avaldanud.Head argumendid võimla kaitseks. Selle eest aselinnapea Liina Põllu poolt mitte ainsatki tõsiselt võetavat seisukohta. Riigikogulane Jaanus Karilaid kuulutab läbi erinevate meediakanalite,kuidas Eesti eri inimeste arvamused ei lähe riigile korda. Karilaid, leia aega ja tule kaema,kuidas su oma jüngrid rahvast kuulda võtavad. Eeskujuks Stenbocki majale võiks dialoogi,arvestamise ja mõistmise siia samasse-Haapsalu valgesse majja tuua.

Ohjah
8 aastat tagasi

Algkooli lapsed käivad aastaid mitmesaja meetri kaugusel võimlas ja kõik elus ning terved. See väike jalutuskäik värskes õhus küll kellelegi liiga ei tee.

bla
8 aastat tagasi
Reply to  Ohjah

No tegelt kuuse tn ka lõviosa õpilasi aastakümneid sporta vahet jooksnud ilma et keegi ühtegi piiksu on teinud, a kes seda pisiasja praegu tohiks meeles pidada…

bla-le
8 aastat tagasi
Reply to  bla

See, et nad käisid ei ole ju normaalne? Samamoodi ei oleks ka normaalne see, kui linnavalitsuse osakonnad asuksid mööda linna laiali.

lisaks
8 aastat tagasi
Reply to  bla-le

peavad algkoolis kooliteed alustanud lapsed põhihariduse saamiseks vahetama õpikeskkonda, klassikaaslasi,õpetajaid. Aga see,et paljud lapsed seda teevad ei ole veel näitajaks,et vanemad ja õpilased sellega rahul on. Loomulikult Läänemaa suurim kool peaks olema võimlaga. Ja nii nagu ka perekond Lass oli seisukohal on kõik muu boonus kooli juurde.

Linask
8 aastat tagasi

No mida te seal jamate. Ehitage see universaalhall põhikooli võimla asemele, kui haridusministeeriumis on juhmardid ja kohalik võim ei ole suuteline asja neile selgeks tegema. Praegune kooli aula ajab asja ära küll, kui sai seda keskkooli ja gümnaasiumi aegu.

Kübe
8 aastat tagasi

Sport massidesse!!!!!

...
8 aastat tagasi

Kas oli nii,et ühe valla vanemale läks umbusalduse avaldamiseks pärast seda,kui ta spordiüritusele saatmist ei toetanud….

Tolknaz
8 aastat tagasi

Nõus Gm-iga pigem. Kas see väike vahemaa sinna teise võimlasse kõndida on ikka tõesti niii pikk? Ma saaks aru ja toetaks seda teist vaatepunkti, kui koolivõimlad oleks nagu vanasti lahti kogu aeg ja õpilased saaksid ennast arendada ka peale tunde ja trenne. Praegu see nii ei ole tänapäeval mitte kuskil, nii et milleks haukuda? Töökoht kaob mõnel tegelasel ära? Las kaob. Isiklikult pooldan võimalikult õhukest riiki, sest see lähenemine tagab paraku kõige parema võimaliku raha kasutuse.

kahjuks
8 aastat tagasi

aselinnapea on jälle asju ajanud nii,et halb mekk jääb suhu.

gm
8 aastat tagasi

Nõu Üloga aga 100 m kaugusel on võimla olemas.Nii pehmodeks pole ka vaja minna.

Ülo Telgmaa
8 aastat tagasi
Reply to  gm

Meie muutuvas klliimastikus, võimlast tulles, dušširuumi kaudu või mitte, nö poolhigisena, piisab 100m küll ja küll, et järgmisel päeval kooli mitte tulla…! Koolivõimla peab olema samas majas, kus kehalise kasvatuse tund täidab oma eesmärgi vaid juhul, kui tagatakse ca aeroobne koormus, millega kaasneb paratamatult ka mõõdukas higistamine. Aula ei ole nüüd küll higistamise koht!!! “Tule taevas….”

mm
8 aastat tagasi

Absoluutselt nõus