Loomakaitsjad: Lihula lemmikloomade pidamise eeskiri on õigusvastane

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Üksik koer

Eesti Loomakaitse Selts (ELS) peab Lihula vallavolikogu määrust, mis lubab hulkuvaid loomi koheselt hukata, seadusevastaseks ja palub õiguskantsleril kohustada valda viima määrus kooskõlla loomakaitseseadusega, teatas BNS.

Loomakaitsjate hinnangul on Lihula vallavalitsuse koerte ja kasside pidamise eeskiri vastuolus loomakaitseseadusega, kuna võimaldab looma koheselt tema kinnipüüdmisel hukata ning seda ka ilma veterinaararsti sellekohase hinnanguta, looma tervisele, nagu näiteks marutaudikahtlus.

Samuti lubab valla määrus koera hukata lühema kui 14 päeva jooksul alates loomaomaniku kindlakstegemisest ning lubab agressiivselt käituva koera koheselt hukata ilma, et teda püütaks kinnil ning paigutataks varjupaika omaniku leidmiseni.

Loomakaitseseaduse kohaselt tuleb omanikuta või loomapidaja juurest lahti pääsenud loomad tuleb kinni püüda ning tagastada omanikule või leida neile uus omanik, märgivad loomakaitsjad avalduses.

ELS palub seetõttu õiguskantsleril kohustada Lihula vallavalitsust viima vallavolikogu määruse kooskõlla loomakaitseseaduse ja valitsuse määruse sätetega, mis käsitleb loomade püüdmise ja hukkamise korda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kas
8 aastat tagasi

see ongi turvalisus Lihula moodi?

tuletaevas appi
8 aastat tagasi

see, et loom kogemata plehku pistab või lahti pääseb- selliseid juhtumeid on ju iga päev, väga vastutustundlike omanike korral. Ja vahet pole palju loom rahalises vääringus maksaks, aga sellised jaburaid seadusi nagu see Lihula oma saab välja mõelda ikka see ametnik ainult, kellel pärisprobleemidega tegelemiseks lihtsalt haridust või tahtmist vähe on.

Nii
8 aastat tagasi

See on jah.

koeraomaniku
8 aastat tagasi

arvates seadusetust ei saa kuidagi õigustada.

Lihulast
8 aastat tagasi

Kui sul on kallis, 1500 EUR-ne koer, siis sa oled ikka nii tubli koeraomanik, et ei arvesta üldse kadumisega. Imelik näide see. Igas asjas on Lihulat muidugi väga hea süüdistada, kuid oma vastutust tuleb ka näha.

kaks asja
8 aastat tagasi

tobe ja kriminaalne korraga. Et nad seal Lihulas ei õpi ka. Kui mu tõukoer kogemata kaduma läheb ja ärevuses kodu otsib siis võib seda ka agresiivsuseks tembeldada. Kas vallavalitsus maksab tõukoera hinna 1500 eurot pärast kinni ka, kui loom ülepeakaela hukatud on?
Seadus on täitmiseks ja kui loomakaitseseadust ikka lugeda ei oska, siis ilmselt peaksid vastavad vallaametnikud lugemise täienduskoolitusele minema. Kauaks.

Mnjah
8 aastat tagasi
Reply to  kaks asja

Kogemata ei tule tilk ka püksi. Eelkõige peab omanik hoolitsema, et sellist asja ei juhtuks. Ülejäänu kommentaar näitabki loomaomaniku suhtumist.

Nole
8 aastat tagasi
Reply to  Mnjah

Tuleb ikka küll … kogemata tilk püksi. Kui sul veel tulnud pole, ära muretse, ükskord ikka tuleb. Ja kui piisavalt kaua on kasse kodus kinni hoitud, steriliseeritud, SINU vihkamisseaduse järgi tapetud, hakkavad sinu pükste ja kogu kauni kodu vastu huvi tundma hiirte ja rottide hordid. Vaat neid sinu seadused ei huvita. Ja tore on.

x
8 aastat tagasi
Reply to  kaks asja

Koer on elusolend ja sõber. Ülepeakaela ei tohiks ühtki lemmikut hukata, vahet pole, kas ta maksis 1500 eurot või oli sootuks tasuta.

käru
8 aastat tagasi

See kohaliku võimu, Kastepõllu tarkus.

sinuga
8 aastat tagasi
Reply to  käru

nõus

susla
8 aastat tagasi

Varsti võetakse sama otsus vastu öösiti hulkuvate kodutute nõdrameelsete osas. On arvata, et loomakaitse selts siin ei sekku ka.