Suri rahvaravitseja Vigala Sass

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

VANA-VIGALA

Foto: Scanpix/Mati Hiis, Õhtuleht

Suri 74-aastasena pikalt vähki põdenud ravitseja ja teadmamees Vigala Sass, kodanikunimega Aleksander Heintalu.

"Sass läks ära. Sassi elu oli tegu. Sassile oli antud kuulda ja kuulata taimi. Kui palju ta sellest kaasa võttis, me ei tea, kuid see, mis jäi, on hiigelsuur. See on aegumatu ja asetub meie rahva kultuuris Saareste ja mõlema Masingu kõrvale. Sass hindas üle kõige teadmisi, aga ütles ka, et tõelised teadmised on need, mida me kasutada oskame. Teadmiste janu käis temaga kaasas kuni viimaste eluhetkedeni," kirjutavad Taarausuliste ja Maausuliste Maavalla Koda, Maausuliste Saarepealne Koda Sassi pere ja lähedased oma järelehüüdes.

"Sass oli Maausuliste Saarepealse Koja liige ning oli mitmete Maavalla-kodalaste väga hea tuttav või sõber päevade lõpuni. Vähe on Eestis suguvõsasid, kes erineval moel Sassiga kokku puutunud poleks. Koja liikmeskond ei unusta Sassi eales. Sassi lähedased jäävad teda igavesti mäletama. Päikest Sassile, head teed Sulle Tollesse Ilma Päikest kogu maailmale – taevale, tulele, vetele, metsale, maale, teadjatele! Kõikidele tema tuttavatele ja sõpradele, õpilastele."

Vigala Sass elas juba kümme aastat neljanda astme vähiga, oli läbinud ridamisi operatsioone ja käinud lugematutel keemiaravi seanssidel, kuid oli nüüd oli saabunud lahkumise hetk, kirjutas mõned päevad tagasi Õhtuleht.

Aleksander Heintalu sündis 31.mail1941 ja lahkus 19.augustil 2015.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Sohni
8 aastat tagasi

Lahkunud on selle rahva üks paremaid poegi, kelle annet ja oskusi see rahvas hinnata ei osanud, sest orjale on tähtsam alluda enda isandatele aga Sass ei tahtnud isand olla ja rahvas karistas teda selle eest.