Juhtkiri: Riigikogu sundviskes

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Parlament hääletab täna Kreeka kolmanda abipaketi üle. Kuigi riigikogul on näiliselt võimalik uus laenuprogramm tagasi lükata, siis tegelikkuses see nii ei ole. Riigikogu on sundseisus, kus on ainus mõeldav valik vajutada rohelisele nupule.

Parlament on sundviskes põhjusel, et ta ise on pannud end sellesse. Eesti on üks väheseid riike, kus rahvusvahelisi laenuprogramme euroala riigile hääletatakse parlamendi tasemel. Mujal otsustavad seda valitsus või asjaomane parlamendi komisjon. Kui parlament hääletaks vastu, ei muudaks see mitte midagi. Euroala riigijuhid ja IMF on kokku leppinud, et Kreeka saab kolmanda abipaketi. Vastasel korral riik pankrotistuks või oleks isegi sunnitud lahkuma euroalast ja võtma taas kasutusele oma raha drahmi. Abiprogramm läheks käiku ka meie nõusolekuta.

Õigupoolest on hea, et Eestis on euroala abiprogrammid parlamendi täiskogu teema. Muidu ei paneks avalikkus seda tähelegi. Kreeka valitsuse kohustused on praegu umbes 276 miljardit eurot. Suurimad võlausaldajad on euroala riigid, kelle hulka ka Eesti kuulub. Me osalesime euroala riigina Kreeka teises abiprogrammis ja nüüd kolmandas. Eeloleval kolmel aastal saab Kreeka laenu 80–86 miljardit eurot. Võrdluseks: eelmise abiprogrammi ajal sai Kreeka 130 miljardit eurot.

Euroopa on otsustanud, et Kreeka saab abi. EKRE, Vabaerakond ja keskerakondlased võivad rääkida, mida nad tahavad. Õigupoolest on neil Kreeka pankrotti ajamise juttu üsna hõlbus ajada, sest nad teavad, et valitsusliidu häältega läheb Kreeka abiprogramm läbi niikuinii. Opositsioonil on kahtlemata õigus oma valijaid meelitada. Et lähevad jälle Kreekale raha viima, kuigi nende pensionid on kõrgemad kui meie omad?

Arukas valija aga teab, et Euroopas ei jäeta nõrgemat hätta. Nii on mõistlik olla uue abiprogrammi poolt ja loota, et Kreeka saab oma majanduse taas joone peale.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Arukas
8 aastat tagasi

Inimene laseb Eestist jalga, sest Riik käitub sulasena ja teeb nii nagu peremees ütleb.Milleks ajusid vaja kui ise ei mõtle? Nüüd, kus olen Eestist lahkunud võin öelda, et elan. Minu teeneid vajatakse mujal rohkem.
PS. Ei ole kohanud kusagil sellist ülbet suhtumist kui Eestis.

Eesti+Vabaks
8 aastat tagasi

Ah et arukas valija teab, et euroopas ei jäeta hätta! Arukas valija teab ka seda, et saabumas on esialgu soojenduseks sajad vägistajad ja mõrtsukad. Teame aga mis sellest muutub?