Vabaerakond ja EKRE on kolmanda Kreeka abipaketi vastu

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Vabaerakonna fraktsiooni esimehe Andres Herkeli sõnul fraktsioon pigem ei toeta teisipäeval riigikogus arutusele tulevat Kreeka kolmandat abipaketti.

"Praegu nende materjalide põhjal ei paista mulle küll mingeid kaalukaid põhjuseid, miks me oma esialgset seisukohta, mis on kriitiline nende abipakettide jätkamise suhtes, et me seda muutma peaksime," ütles Herkel BNS-ile. "Me pigem ei toeta ja ei näe sellisel tegevusel perspektiivi."

Häid lahendusi Kreeka võlakriisi lahendamiseks Herkeli sõnul ei ole, kuid antud juhul on mitu halba lahendust koos. "Kõigepealt see, et need lahendused, mida Euroopa pakub, ei pruugi olla jätkusuutlikud või suure tõenäosusega ei olegi. Teiseks Kreeka tegelikult läheb vastuollu enda referendumi tulemustega," sõnas Herkel. "See õudne lõpp oleks antud juhul võib-olla parem, kui lõputu õudus," lisas ta.

Vabaerakonna fraktsioon arutab Kreeka abipaketi teemat veel ka teisipäeval toimuval fraktsiooni koosolekul.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) riigikogu fraktsioon on fraktsiooni esimehe Martin Helme kinnitusel teisipäeval riigikogus arutusele tuleva Kreeka kolmanda abipaketi vastu.

"Kategooriliselt vastu," ütles Helme BNS-ile vastuseks küsimusele, milline on EKRE positsioon Kreeka abipaketi suhtes. "Viga tehti loomulikult juba Kreeka esimese ja teise abipaketi andmisega," sõnas Helme. "Praegu need, kes toetavad kolmandat abipaketti, mätsivad kinni oma varasemaid vigu, aga see on väga-väga kulukas lõbu Eesti maksumaksjale ja see tegelikult ei aita Kreekat," tõdes ta.

Helme hinnangul aitaks Kreekat eurotsoonist lahkumine ja võla restruktureerimine.

Riigikogu täiskogu arutab teisipäeval toimuval erakorralisel istungil Kreeka kolmanda abipaketi küsimust. Eesti on üks väheseid eurotsooni liikmesriike, kus Kreeka abipakett peab saama ka parlamendi heakskiidu. Sama nõue kehtib veel Hollandis, Maltal, Saksamaal, Slovakkias ja Sloveenias.

Kreeka parlamendi enamus kiitis reedel öö läbi kestnud arutelude järel heaks laenuandjate kolmanda abipaketi, teatas uudisteagentuur AFP saadikute häälte kokkulugemise järel.

Kreeka 300-liikmelises parlamendis toetas abipaketti 222 saadikut, vastu oli 64 ja erapooletuks jäi 11 rahvaesindajat.

Peaminister Alexis Tsipras oli varem kutsunud seadusandjaid abipaketti heaks kiitma, et "tagada riigi võime ellu jääda ja võitlust jätkata".

Üle 40 Kreeka võimupartei Syriza seadusandja, sealhulgas eksrahandusminister Yanis Varoufakis, keeldus abipaketti toetamast.

Tsiprase sõnul andnuks abipaketi mahahääletamine parlamendis Saksamaale võimaluse esitada "sildlaenu" ettepanek. Peaminister kirjeldas seda naasmisena "lõputu kriisi juurde".

Euroopa Komisjoni, Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ja Euroopa Keskpanga (EKP) abipaketi suurus on 85 miljardit eurot.

Reede pärastlõunal kogunesid Brüsselisse Kreeka kolmandat abipaketti arutama eurotsooni rahandusministrid.

Ateena peab tegema 20. augustiks EKP-le 3,4 miljardi euro suuruse laenu tagasimakse.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
aga
8 aastat tagasi

tundub,et Keskerakond on poolt! Saab näha kuidas Karialid hääletab?

anu
8 aastat tagasi

kreeka on üldse ainus riik kes julgeb jevrorubla toetava juudi finantsoligarhia vastu sõna võtta aga näe meie vikerkaarevalitsusele see ei meeldi.

Tont.
8 aastat tagasi

See neegripump Kreeka,mis oma piire valvata ei taha,tuleks ammu El ist minema lùùa. Aga selles mòttes nad mulle meeldivad,et narridelt raha kysida oskavad. Mida ei mòtlegi tagasi maksta.

ken
8 aastat tagasi

Katsuks asjad ennem kodus korda saada 60 000 vaesuses elavat last vajavad toitmist kõigepealt.

juunikommunist
8 aastat tagasi
Reply to  ken

meie kodu on nüüd jevrosojus a ne dom i ne ulitsa