Smokie keeras Haapsalu publiku ümber sõrme

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 19

Täpselt eile 40 aastat tagasi oma debüütplaadi „Pass It Around“ välja andnud Briti rokilegend Smokie tegi pühapäeva õhtul Haapsalu Piiskopilinnuses toimunud konsterdil puhta töö – rahvast oli murdu ja kõik laulsid kaasa.

Kaugeltki mitte iga artist ei saa kiidelda sellega, et Piiskopilinnuse hoov publikust tulvil on. Eile õhtul aga oli juba tunde enne vanameistrite lavale saabumist selge, et nüüd see juhtub. Järjekord linnuse väravate taga ummistas tänava kuni Kärme Küülikuni välja ja lossihoov täitus publikuga juba soojendusesineja ajaks.

Smokiel kulus publiku oma haardesse saamiseks umbes kolm esimest nooti, pärast mida oli rahva saatus otsustatud – nad tegid kõike, mida laulja Mike Craft, ansambli asutajaliige Terry Uttley või trummar Steve Pinnell „tagumisest reast” ette kirjutasid. Lava ette konsterdile kaasa elama kogunenud inimeste jalg tatsus esimesest laulust kuni viimaseni ja käed kas plaksutasid või õõtsusid täpselt nii, nagu ansambel soovis. Vähe sellest – konsterdi lõpupoole usaldas Mike Craft koguni refrääni laulmise publikule. „You are doing it so good I have to ask you to do it again – I am boozing,” (Teil tuleb see nii hästi välja, et ma pean paluma teil seda veel kord teha – ma teen ühe napsu – toim.) teatas ta ülima rahuloluga. Ja rahvas laulis kogu refrääni uuesti ja Mike Craft võis vabalt endale ühe õlle lubada.

Oli tunda, näha ja kuulda, et Smokie naudib iga laval oldud sekundit, ja ei olnud nad kadedad seda ka välja näitama. Kui varasematel aegadel kuulus bändi imago juurde briti härrasmeestele omane mõningane hillitsetus, siis nüüd oli see pool otsustavalt „maha keeratud” ja show-nupp põhja lükatud. Kui üritada neile eilse kontserdi põhjal silti külge panna, siis võiks see olla „Heatuju bänd”, sest head tuju tootis Smokie eile tööstuslikes kogustes. Kontserdi korraldaja Tanel Sammi sõnul oli täpselt sama lugu nii õhtu varem Haukal kui ka reedel Viljandis – lava ees rokkis rõõmsalt läbisegi mitu põlvkonda.

Kuigi Smokie on ju nö „vana kooli” bänd ja nende laulud on kõike muud kui moodsad, lustisid nende saatel nii vanad kui ka noored. Muideks – ka Smokie uued lood kõlavad täpselt nagu vanad. See kõik peaks olema piisavaks tõestuseks, et mõni bänd lihtsalt on legend ja võib südamerahus teha täpselt seda, mis neile meeldib, sõltumata aastanumbrist ja moevooludest. Ja neil tuleb see väga hästi välja – mehed teavad, mis nad teevad.

Omamoodi väikse kasvatusliku momendi lisas kontserdile ka korraldaja, kes oli kaasa toonud vaid kaks Saku logodega söögi- ja joogitelki. Nende juurde moodustus otsemaid massiivne järjekord ja rahvas oli nõus kasvõi tund aega järjekorras seisma, et saada kätte Eesti suvistel väliüritustel traditsiooniliseks saanud komponent – vorst ja kartul ketšupiga. Kas see korraldaja poolt just nii mõeldud oli, aga väikse sõnumi võiks see saata küll, et söömine ei ole ühe kontserdi kohustuslik osa. Eriti, kui linnuse värava taga on küllaga toredaid söögikohti, kus kiirtoidust kindlasti midagi paremat pakutakse.

Fotod: Arvo Tarmula

IMG_1196 IMG_1208 IMG_1209 IMG_1227 IMG_1238 IMG_1268 IMG_1277 IMG_1283 IMG_1291 IMG_1298 IMG_1307 IMG_1312 IMG_1319 IMG_1333 IMG_1344 IMG_1349 IMG_1359 Smokie1 Smokie2

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hehh..
8 aastat tagasi

Kui vanemad seda fännavad ja mälestused vägevad siis on see supper ja üleüldse muusika on maitseasi ja igal uuel põlvkonnal on oma lemmik muusika kes mida mäletab ja oma hinges heaks peab. Seda tuleb ka osata hinnata. Kes ei mõista on lihtsalt liiga noor ja r..

kriimsilm jätkab
8 aastat tagasi

Nagu ma siin juba selgitasin, siis kuulake mida tahate! Kui te saate vaimse orgasmi odava ja sisutu muusika kuulamisest, mille esitajaid kümmne aasta pärast keegi ei mäleta, siis on see teie isiklik asi. Mina ei tule teie kontserdi arvustust maha tegema. Kuid need konkreetsed mehed oskavad teha midagi, mida üle maailma fännavad eri põlvkondade inimesed.

Lennart
8 aastat tagasi

Nagu ma aru saan siis kogu maailma peabki tajuda vaid religiooni tasemel ja see on ainus õige lähenemine. Ühed tuleb saata taukarit ja õigemeelt kuulam ja teised on õiged inimesed nemad kuulavad seda mida kriimsilm ja kriimsilm kuulab seda, mida talle on õpetataud. Kui kriimislmale seda öelda siis kriimsilm saab aru et keegi rüvetab tema religiooni. Ilmselt oleme jõudnud ühiskonda, kus arenguid mõõdupuuks on elamuse saamine mingil kontserdil. Teate minge soome kyproki seina taguma.

Kriimsilm to Kannel
8 aastat tagasi

Nagu ma juba ütlesin, maitseasi! Mulle väga meeldis! Sina võid oma taukarit ja õigemeelt edasi fännata, ma ei pane seda sulle pahaks.
22 juudirubla maksid vähesed, nagu näha oli. Eelmüügist asi ikka 15. Pealegi sellise elamuse eest poleks ka 22 palju olnud.
Vaesemaks ei jäänud ma sellest mitte! Vastupidi, sain elamuse võrra rikkamaks!
Seda elamust ei saa kunagi pakkuma mulle mingid eestiotsibsuperstaari poolt ules pushitud tegelased.

To Kannel:
8 aastat tagasi

viuviuviu…

Kannel
8 aastat tagasi

Ikka ei jõudnud Ärni jutt pärale – Kes teile on öeldnud et see pänd üldse hea on ? Mõtle kust sa selle informatsiooni said ? Mis on selle informatsiooni edastamise eesmärk ? Selle eest sa olid nõus 22 juudirubla ka veel maksma ;))) . Sa oled õnnelik ka veel et niigi läits. Kui sa nüüd veel jaksad edasi mõelda siis esita endale küsimus kes rikkaks sai ja kes vaesemaks jäi. Rokibeerudel on hea meel et saab lolli rahvast koorida.

Kriimsilm+to+Kannel
8 aastat tagasi
Reply to  Kannel

Nagu näha, siis õigekirjast ei tea sa muhvigi. Madalalaubaline nagu sa oled, ei ootagi ma sinult, et sa teaksid, miks see bänd hea on.
sina väikese tähega on taotluslik.

Ahto
8 aastat tagasi

Ühinen Kriimsilma arvamusega 😀 Peale selle veel……. see 17 (veebist) või siis 22 euruublit (väravast) oli igal juhul äärmiselt mõistlik hind sellise möllu eest, tavaliselt kipuvad sellise ürituse piletid ikka kõvasti üle poolesaja olema.

Kriimsilm
8 aastat tagasi

Ärni, võta rahulikult! Selliseid Staare ei näe Maarjamaal just tihti (kuigi jah, sel aastal on meid õnnistatud ka Suzi Quatro`ga). Mina nautisin seda kontserti iga rakuga ja sain sealt täpselt seda, mida ma sinna otsima läksingi. Ja kuhjaga peale!
Viimased veeringud? See kontsert oli igat senti väärt!
Samuti oli väga mõnus soojendusesineja Tommaso Primavera.

Muidugi on ka muusikamaitse maitse asi, kuid see oli kontsert, mida meie isehakanud ja üleshaibitud staarid ei suuda kunagi saavutada!
Suur tänu esinejatele ja korraldajatele!

kui
8 aastat tagasi

rahval tööd ja leiba pole kõlbab tsirkus kõhutäiteks küll

Ärni
8 aastat tagasi

Pealkiri on ikaa see et – “Haapsalu rahvale võib üksta puha mida ette kühveldada ikka on sillas.“ See näitab et teatavad jupid haridusest on puudu. Tarbijaühiskond pritsiga ajude vahele. Peamine et saaks enda viimased veeringud välismaa onude altarile viia.

Piimavasikas
8 aastat tagasi
Reply to  Ärni

Sa Ärni oled ikka üks korralik lammas. Vanad peerud rokkisid laval vingemalt, kui noored staarihakatised ja tegid silmad ette mistahes suurele esinejale.