Lembitu Twerdianski: Veel orelikontserdist Kullamaal

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

oganesjan kullamaa

Edouard Oganesjan Kullamaa kirikus. ARVO TARMULA

Kirjutan kultuuritundlike kullamaalaste palvel, keda pahandas artikli pealkiri „Prantsuse organisti tervitas tühi kirik” möödunud laupäevases Lääne Elus.

Juba sama ajalehe fotol võib kokku lugeda umbes 50 inimest, kuid see on ainult pool saali. Kokku oli kontserti kuulamas 70 inimest, mis ei ole klassikalise muusika puhul väikeses maakohas sugugi halb tulemus. Arvestades Haapsalu piirkonna ja Kullamaa valla elanike 10 kordset vahet, peaks Haapsalus olema klassikalise muusika kontsertidel vähemalt 700 kuulajat.

Ka meie vestlesime Edouard Oganesjani ja ta abikaasaga pikemalt. Ta oli väga üllatunud Kullama Tantoni oreli erakordselt heast kõlast. Eriti kiitis ta akustikat. Seda on muide teinud kõik Kullamaa kirikus esinenud interpreedid. Ega muidu poleks Eesti üks hinnatumaid lauljaid Mati Palm täiesti omal soovil tulnud ja andnud siin ühel külmal detsembripäeval tasuta kontserdi.

Laupäevase kontserdi kava valmistas ette ja valis just Kullamaa Tantoni orelile sobivaimad heliteosed siitsamast Läänemaalt pärit prof. Andres Uibo. Ta on ise siin mänginud ja hinnanud selle oreli oma klassis üheks parema ja võimsama kõlaga oreliks. Sama meelt on olnud siin varem mänginud orelikorüfeed Hugo Lepnurm ja Rolf Uusväli. Lepnurme poolt on siinsel orelil ka kontsert plaadistatud.

Eriti üllatunud ja rõõmus oli Oganesjan, kui viisime ta Rudolf Tobiase hauale. Ta on ühel festivalil mänginud Tobiase „Eks teie tea…” koos Eesti Rahvusmeeskooriga. Huvitav seik selgus ka orelimeister Tantoni kohta. Oganesjani ajaloolasest abikaasa teatel oli Tanton hugenott, kes pidi põgenema Saksamaale, kust siis edasi tee ta Eestimaale tõi.

Lembitu Twerdianski

kullamaalane

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
maestro
8 aastat tagasi

Kollane leht paneb alati 90% valet juurde
Alati mine ise kohale.

vaatleja
8 aastat tagasi

Tubli Lembitu, et selgitasid olukorda!

Mõte
8 aastat tagasi

Peaks panema kivi (mälestusmärgi) 😉

LembituTwerdianski
8 aastat tagasi
Reply to  Mõte

Carl Tantonile on paigaldatud mälestustahvel Kullamaa kirikusse tema ehitatud kuulsa oreli kõrvalseinale.