Haapsalu vana apteek kolib peatänavale

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

IMG_9994

Mõned kliendid külastavad jätkuvalt Haapsalu vana apteeki. Foto: Arvo Tarmula

1840. aastast Haapsalu vanalinnas Jaani 2 asuvas hoones tegutsev apteek sulgeb lähiajal uksed.

Haapsalu vana apteegi nime kandev ravimikauplus sulgeb Jaani 2 asuvas hoones õige pea oma uksed ja kolib kesklinnale lähemale. „Septembri keskpaigaks loodame kõigi ettevalmistustega ühele poole saada ja Posti tänav 15 majas uksed taas avada,” ütles apteegi juhataja Tea Siimon.

Põhjusi apteegi asukoha muutmiseks oli mitmeid. Esiteks on maja väga vana ja nõudis suuri pingutusi, et apteek suudaks vastata kõigile apteegi pidamise nõuetele. Teiseks on aastast aastasse vähenenud klientuur, loetles Siimon kolimise põhjusi.

Siimoni sõnul kaaluti apteegi kolimist juba ammu, kuid teoks saab see alles tänavu. Suurimaks takistuseks oli nõue, mis ei lubanud apteegi asukohta liigutada üle 500 meetri. „Õiguskantsleri taotluse alusel riigikohtu otsusega tühistatud seadusepiirang võimaldanuks praegu kolida ka kaugemele kui pool kilomeetrit vanast asukohast,” rääkis Siimon.

„Kuigi ümberkolimine on apteegile hädavajalik, on see meile – apteekritele – , emotsionaalselt väga raske. Me  oleme selles majas ikka väga kaua olnud ja see on nagu meie teine kodu,” sõnas Siimon.

Haapsalu peatänaval Posti 15 asuv hoone tuleb enne sissekolimist viia vastavusse ravimikäitlusnõuetega. Igas apteegis peavad olema eraldi ruumid ravimite valmistamiseks, lisaks piinlikult puhtad assisteerimistuba ja pesuruum.

„Tänapäeval tuleb harva ette, et tagaruumis midagi kokku segatakse, kuid umbes kümme aastat tagasi oli see veel täiesti normaalne nähtus. Nõuete järgi peab võimekus olema siiani tagatud,” lausus Siimon.

Haapsalu linna avalike suhete spetsialist Tõnu Parbus kinnitas, et Jaani 2 hoonesse on kolimas järgmisel aastal kunstikool. „Saabunud on ka muinsuskaitse eritingimused, mis lubavad tulevad aastal alustada maja renoveerimist,” teatas Parbus.

„Selge on see, et katus läheb vahetamisele, lisaks veel palju muud,” ütles Parbus. Linna järgmise aasta eelarves on selle kulutusega arvestatud. „Suurusjärk tuleb 100 000 euro kandis, kuid võib veel muutuda,” kinnitas Parbus.

2016. aasta sügisest peaks Jaani 2 hoonesse kolima praegu Karja tänaval tegutsev Haapsalu kunstikool.

Jaani 2 hoone ehitati 1772. aastal pastor  Cleckneri tellimisel.  Ehitusmeistriks oli H. H. Heik. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
püsiklient
8 aastat tagasi

igal juhul hea apteek ja suurepärane teenindus !

H. H. Heik
8 aastat tagasi

Kui loo kirjutanud isiku nimi on Kristjan Kosk, siis mina, lehelugeja, Maali Maalt, soovin teada H.H.Heiki täisnime. Kas seda oli artikli lõppu raske kirjutada? Või kirjutaja ei tea täisnime?