Galerii: Orelivirtuoos andis Kullamaal kontserdi

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 6

Neljapäeva õhtul oli kõigil soovijatel võimalus Kullamaa kirikus kuulata Prantsusmaalt pärit orelimängijat Edouard Oganessiani, kelle esituses võis kuulda Mozarti ja Bachi teoseid.

Lääne Elu vahetas muusikuga enne kontserti paar sõna. Oganessian ütles, et avastas enda jaoks pillimängu  juba väga varakult, 6-aastaselt.

„Nii mu ema kui ka isa on muusikud, seega ega mul eriti valikut polnud. Algselt hakkasin klaverit õppima, kuigi mu kireks oli viiul,” ütles Oganessian.

„Mu isa mängis sel ajal trompetit sümfooniaorkestris ja mina pidin vahel teda soolokontserditel saatma. Läksin lavale ootuses, et minu jaoks on laval viiul, kuid seda polnud. Jäin klaveri juurde pidama. Mõned aastad hiljem hakkasin isa soovitusel orelit mängima ja enam pole lõpetanud,” rääkis Oganessian.

Oganessiani kontserdil saatis orelit kammerorkester koosseisus Arvo Leibur ja Mari-Liis Uibo viiulitel, Aare Tammesalu tšellol ja Imre Eenma kontrabassil. 

„Kullamaa kiriku oreli kõla ei täida ruumi päris nii, nagu ma tahaksin, seega kaasasin ka orkestri,” selgitas orelimängija.

Organisti sõnul pole tänavune orelifestival sugugi tema esimene kord Eestis. „Uskuge või mitte, aga Andres Uiboga [kontserdi korraldaja – toim] oleme me sõbrad juba ammusest ajast. Kui ma ei eksi, siis oli äkki aasta 1987, kui me esmakordselt kohtusime. Sealt edasi hakkas lumepall veerema ja nüüd olen Eestis esinenud juba mitmeid kordi. Kohati tundub, nagu oleks tegu teise kodumaaga,” naljatles Oganessian.

Oganessiani kontserdite ajal on kirikutes pea alati palju rahvast. Näiteks Niguliste kirikus toimunud kontserdil oli kirik inimesi täis. Kullamaa kirik oli neljapäeva õhtul aga üsna tühi – vaid umbes 20 inimest oli kuulama tulnud üht huvitavamat kontserti, mis sel suvel Läänemaal toimunud.

Mis orelimängijat Eestis võlub?

„Imetlen väga teie kultuuri ja ajalugu, arvestades riigi rasket minevikku. Muidugi ei saa jätta mainimata ka imekaunist loodust,” ütles Oganessian.

Prantslase enda lemmikute hulka kuuluvad Bach, Brahms ja Liszt. Bachi teoseid mängis ta ka Kullamaal.

Edouard Oganessiani Riia toomkirikus 2004. aastal salvestatud heliplaat Max Regeri loominguga võitis 2005. aastal Hollandis parima CD auhinna. Pärast selle plaadi salvestamist on Oganessiani aina Riia poole tõmmanud ja ka järgmised plaadid salvestas ta just seal.

„Mul on juba mõnda aega olnud plaan salvestada oma hea sõbra Andres Uibo sümfooniat „Apokalüpsis”. Kui ma seda lõpuks teen, siis arvatavasti jälle Riias,” sõnas Oganessian.

 

Muudetud pealkirja 10. augustil 2015 9:09

Fotod: Arvo Tarmula

IMG_0210 IMG_0221 IMG_0228 IMG_0235 IMG_0263 IMG_0268

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
LembituTwerdianski
8 aastat tagasi

Suur tänu hr. Andrus Karnau mõistvale suhtumisele! Mõistame ka noort reporterit, kes seekord keskendus aiaaugule, mitte aiale. Oleks oodanud muusikaarvustust, mitte keskendumist ruumile. Sellised kontserdid annavad mõtteainet mõneks ajaks ja tore oleks järgmise päeva hommikukojvi juures lugeda asjatundlikku arvustust. Kõik ei ole võimelised tabama orelimängu nüansse erinevate interpreetide puhul, orkestri või keelpillikvarteti kooskõla ja täienduse tähendust orelile, akustikat jm. Ka sellel kontserdil olid esindatud niivõrd erinevad loojad nagu seda on Bach ja Motzart. Kuid Oganesjani mängustiil ja tempo oli ka Bachi puhul lausa motzartlik! Head arvustust lugedes elad uuesti kontserdi läbi.Selles suhtes on mulle meeldinud Aivo Paljasmaa lood. Kahjuks viimasel… Loe rohkem »

kullamaalane
8 aastat tagasi

argipäeva õhtul kell seitse, ma ei olnud tööltki koju jõudnud

vaatleja
8 aastat tagasi

Lihulas oli taidlejate kontsert, neid kuuleb iga päev. Kullamaal olid professionaalid.

LembituTwerdianski
8 aastat tagasi

Kirikus oli mõni inimene inimene üle 70. Kirik mahutab aga 400. Osalejate arv on täiesti võrreldav mõne klassikalise muusika kontserdiga Haapsalu Jaani kirikus. Aga Haapsalus-Uuemõisas on 10 korda rohkem elanikke kui väikeses Kullamaa vallas.Tänu meie kultuurijuhi Loit Lepalaane sidemetele ja tegevusele ning vallavalitsuse tugevale toetusele oleme saanud kuulata kuulsamaidki virtuoose Saksamaalt, USAst ja mujalt. Kammerkontserte on võimalik teha ka kultuurimaja saalis ja siis on saal pea alati täis. Suurest kirikust väikeses maakohas seda nõuda ei saa.

Kurb.....
8 aastat tagasi

et inimesi ei huvita, kiitkem kohalikku kulltuurijuhti ja vallavõimu, inimesed on andnud oma hinnangu, reklaamigi ei olnud eriti aialt. Lihulas oli tore kontsert!

kodanik
8 aastat tagasi

Lääne Elul on pidevalt mingid ämbrisse astumised, tuleb selle kobrulehe tellimine vist lõpetada. Oma raha eest valesi fakte postkasti pole vaja!

kullamaalane
8 aastat tagasi

Minu hinnangul oli kuulamas 60 – 70 inimest. Kas Lääne Elu on kuulus tühjade juttude levitaja. Kirik on ülisuur, kas 70 inimest kirikus tundub tühjana?

Ivi Küla
8 aastat tagasi

Minu hinnangu järgi oli juba kantsli ja altari vahelises osas üle kahekümne inimese ning näoga altari poole istus veel umbes kaks korda nii palju inimesi, mis muidugi pole kahjuks teab mis palju, aga liialdamine on ka liiast.