Erkki Bahovski: Kurbmäng ÜROs:

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Erkki Bahovski, Diplomaatia peatoimetaja.

bahovski

Seda oli oodata – 29. juulil vetostas Venemaa ÜRO julgeolekunõukogus resolutsiooni, millega oleks loodud rahvusvaheline tribunal uurimaks, kes tulistas eelmisel aastal Ida-Ukraina kohal alla Malayisia Airlines lennuki. Katastroofis hukkus 298 inimest, kellest kaks kolmandikku olid hollandlased.

Arvestades, kui palju Venemaa ja Vene meedia on lennuki kohta hämanuud, polnud veto tõesti üllatav. Ent enne, kui asuda laiemate järelduste juurde, tuleks vaadata veidi ka seda, mida ütles Venemaa esindaja Vitali Tšurkin julgeolekunõukogus.

Tšurkini järgi on tema riik teinud kõik võimaliku sõltumatu ja põhjaliku juurdluse läbiviimiseks ja Vene eksperdid on andnud kõik andmed Hollandi uurijatele. Samas olevat tema sõnul juurdlust teostatud julgeolekunõukogust mööda minnes ja Ukrainaga kahepoolseid lepinguid sõlmides ning sulgedes teavet Vene uurijate ees.

Tšurkin viitas veel sellele, et Haagi tribunal endise Jugoslaavia sõjakuritegude uurimiseks pole olnud efektiivne ja pealegi olevat see kallis. Kui Tšurkini sõnul tulistas Ukraina alla Vene ja USA Iraani lennuki, polevat tribunali nõutud. Samuti polevat tribunali nõutud rahvusvahelise piraatlusega võitlemiseks.

Kui nüüd võtta sisse anonüümse netikommentaatori positsioon, siis võiks Tšurkini argumendid summeerida sõnaga „jama”, aga katsugem siiski veidi tema öeldut lahata. Juba on kaheldav, kui palju Venemaal saab üldse midagi sõltumatut olla, seda isegi rahvusvahelise  organisatsiooniga seotuna. Nii on venelastest Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejaid süüdistatud info andmises separatistide poolele. ÜRO poleks sõltumatuse mõttes erand.

Tšurkini etteheide, nagu oldaks Julgeolekunõukogust lennuki allatulistamise asjaolusid uurides mööda mindud, on põhjendatud, aga mitte lääne pahatahtlikkuse tõttu. Nimelt tahavad osapooled asjaga edasi minna ja julgeolekunõukogu või ÜRO laiemalt on muutunud Venemaa vastuseisu tõttu takistuseks.

Otsesed valed Vene meedias ja häma Malaysia Airlines lennuki kohta tekitaks raske olukorra ka sõltumatule Vene uurijale (kui selline asi ülepea võimalik oleks) – kujutlegem hetkeks ette teda esinemas Vene televisioonis ja rääkimas, et sõltumatu juurdlus tegi kindlaks, nagu tulistasid lennuki alla separatistid, kes olid saanud õhutõrjesüsteemi Venemaalt. Meenutan, et näiteks on alustatud kriminaaluurimist duumaliikme Ilja Ponomarjovi vastu, kusjuures eelnevalt oli temalt võetud saadikupuutumatus. Ponomarjov oli ainus Riigiduuma liige, kes hääletas Krimmi annekteerimise vastu. Ja nüüd peaks tulema sõltumatu uurija?

Tšurkini väide, nagu oleks Haagi tribunal liiga kallis ja seetõttu pigem kahjulik, on eriti küüniline, arvestades, et veidi varem oli Venemaa vetostanud ka teise olulise resolutsiooni, millega oleks 1995. aasta Srebrenica massimõrv tunnistatud genotsiidiks. Haagi tribunal, erinevalt ÜROst, liigub edasi ja menetleb kohtutoimikuid. Muide, mina olen käinud Haagi tribunalis kohapeal ja näinud, kui põhjalikult sealne kohtumenetlus toimib. Kohtutoimikud on väga paksud, kohale on mõnikord kutsutud sadu tunnistajaid, kellest mõni võib soovida jääda anonüümseks. Sõjahaavad on veel värsked.

Kuid põhiline on aru saada sellest, et Haagi tribunal pole mingi Nõukogude troika, mis langetas mitu mahalaskmisotsust minutis vastavalt kvoodile, vaid läänelik kohtuorgan, kus kaalutakse poolt- ja vastuargumente. Haagi tribunal on inimesi ka õigeks mõistnud, nii  vabastati 2012. aastal süüdistustest horvaat Ante Gotovina.

Kahetsusväärselt on tõesti nii, et USA on alla tulistanud Iraani lennuki ja Ukraina Venemaa oma. Aga kuna me teame, kes on allatulistajad, siis tõenäoliselt sellepärast polegi tribunali  vaja olnud. Malaysia Airlines lennuki puhul on uurimine olnud raskendatud, mõni surnukeha  on kodusteni jõudnud alles mitu kuud pärast õnnetust ja lennukist leitud esemete pilte on näha olnud separatistide sotsiaalmeedia postitustes.

Laiemad järeldused ei ole paraku just väga rõõmustavad. ÜRO pole enam organisatsioon, mis peaks esindama planeedi kui terviku huve ja kaitsma väikeriike suurriikide omavoli eest. Võib ju öelda, et ÜRO pole seda olnud algusest peale, sest Baltimaad olid okupeeritud 50 aastat ja ÜRO ei teinud midagi, aga praegu ei käi jutt riikidest, vaid ühest lennukist. Kui isegi selles ei suudeta kokku leppida, siis mis edasi?

Teine järeldus on veelgi kurvem. Kui Venemaa on blokeerinud Srebrenica veresauna nimetamise genotsiidiks ja rahvusvahelise tribunali loomise Malaysia Airlinesi lennuki allatulistamise asjaolude uurimiseks, siis ei maksa suurriiklikus poliitikas inimelud suurt midagi. Ida-Ukrainas on hukkunud juba tuhandeid, lennukis oli ligi 300 inimest, aga ette midagi ei võeta. Jutt käib ju ikkagi inimestest, kes on olnud kellelegi kallid ja kelle hukkumine on põhjustanud äraütlemata suurt valu ja kurbust.

Pärast Teist maailmasõda ja holokausti muutus rahvusvaheline poliitika – leiti, et inimesed on sündides vabad ja neil on kindlad õigused. Üks sellest on õigus elule. ÜRO inimõiguste ülddeklaratsioon ütleb, et igaühel on õigus elada, olla vaba ja tunda end turvaliselt.

Ja mõelgem nüüd veel kord Venemaa vetodele ÜRO Julgeolekunõukogus…

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Mõtleme
8 aastat tagasi

Usa on kaks korda rohkem vetostanud ÜRO -s igasuguseid eelnõusid FAKT.
Teie jutt hr Erkki on nagu kartulisalat maitsev ja kõik.