Läänemaa sigalate lauskontroll algab sel nädalal

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Martna seakasvatus (18) (1300x867)

Seakasvatus. Foto: Arvo Tarmula

Seoses aina uute seakatku juhtumite avastamisega Eestis alustab veterinaar– ja toiduamet(VTA) erakorralist lauskontrolli kõigi seapidajate seas.

Läänemaa veterinaarkeskuse juhataja Urmas Johansoni sõnul alustatakse sel nädalal, sest täpsustav juhis kontrolli läbiviimiseks on ministeeriumilt saabumata. „Täna on nõupidamine, kus pannakse plaan paika,” ütles Johanson.

Johansoni kinnitusel ükski ametnik või loomaarst kontrolli käigus lauta sisse ei astu ega sigadega kokku ei puutu. Eesmärgiks on kontrollida bioohutusnõuete täitmist. „Aed peab olema ümber, desomatid maas ja võõraste sissepääs lauta takistatud,” loetles Johanson täitmisele kuuluvaid ohutusnõudeid.

Johanson loodab, et rikkumisi Läänemaal ei tuvastata. „Seapidajad on piisavalt teadlikud valitsevatest ohudest ega riski võimaliku nakkustekitaja sattumisega sealauta,” sõnas Johanson.

Juhul kui tuvastataksegi mõni rikkumine, tehakse ettekirjutus ja antakse tähtaeg puuduse kõrvaldamiseks.

Veterinaarkeskusele teadaolevalt on maakonnas kaks suurt seafarmi ja umbes kolmkümmend väikepidajat. „Tuleva nädala lõpuks on kõigi nende bioohutusnõuete täitmisega tutvutud ja vajadusel vastavad ettekirjutused tehtud,” lubas Johanson.

Viimane korrapärane kontroll seapidajate juurde tehti mullu oktoobris. Põllumajandusministeerium näeb ette, et VTA kontrollib seapidamisega tegelevaid farme ja majapidamisi kord aastas. 29. juulil andis maaeluminister Urmas Kruuse VTA-le korralduse täiendavalt üle kontrollida kõikide Eesti seakasvatuste vastavuse piiramaks sigade Aafrika katku levikut. Kokku tuleb VTA-l erakorraliselt kontrollida üle 900 farmi ja majapidamise. Edaspidi kontrollib VTA korrapäraselt katku leitud aladel asuvaid seakasvatusi kord kuus.

Esimesed sigade Aafrika katku juhtumid Eesti kodusigadel avastati möödunud nädalal Viljandimaal kahes farmis ja ühes Valgamaa majapidamises. VTA kinnitas ametlikult diagnoosi 20. juulil.

Esimene sigade Aafrika katku juhtum Eesti metsseal tuvastati 8. septembril möödunud aastal. Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustavad palavik, verejooksud, põletikuliseks muutunud elundid ja suur suremus.

Sigade Aafrika katk on levinud mitmetes Eesti naaberriikides nii mets- kui ka kodusigadel.  Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments