Nõva kergliiklustee saab valmis

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

DSC_9609

Töömehed paigaldavad viimaseid liiklusmärke. Foto: Tiina Liiv

Mullu oktoobris paberile kantud Nõva kergliiklustee ehitus hakkab lõppema. Kuigi objekti valmimistähtaeg kukkus kolmapäeval, askeldavad töömehed endiselt teekattemärgistuste, liiklusmärkide ja teepiirete kallal. Sellest hoolimata kasutavad kohalikud värskelt mahakantud asfaldiriba juba aktiivselt nii rattaga sõitmiseks kui ka jalutamiseks.

Nõva vallavanem Deiw Rahumägi ütles, et tee valmimine venib, kuid avaldas lootust, et tee võiks valmis saada tulevaks kolmapäevaks. „Plaanime uue kergliiklustee avada piduliku lindilõikamisega,“ lubas Rahumägi.  

Kergliiklustee asemel varem jalakäijate rada ei olnud, seetõttu olid inimesed sunnitud käima sõiduteel. Lisaks muutsid tee ääres kõrguvad suured puud niigi kitsal teelõigul nähtavuse äärmiselt kehvaks. Valmiva kergliiklustee eesmärgiks on muuta asulasisene liikumine ohutumaks. „Sellel teelõigul liigub tihti palju lapsi, kes nüüdsest ei pea astuma mööda teepeenart,“ sõnas Rahumägi.

Esialgu uue tee rajamine kohalikele inimestele väga ei meeldinud. Rahul ei oldud sellega, et kergliiklustee rajamise pärast võeti maha Nõva maanteed kaunistanud allee.

Nõva kaupluse juures istunud vanem mees ütles Lääne Elu ajakirjanikule, et need puud olid igati väärikad ja tal on kahju, et need maha võeti. Hiljem tunnistas ta, et rajatud kergliiklusteel on väga mugav jalgrattaga liigelda. „Nüüd julgeb ka pimedal ajal poodi sõita, muretsemata, et mõni kihutaja kitsal teel otsa sõidab,“ lisas anonüümseks jääda soovinud Nõva kodanik.  

Rahumägi ütles, et need puud olid tõesti väärikad ja moodustasid ilusa allee, kuid varem või hiljem tulnuks need nagunii maha võtta. „Puud olid seest mädad ja iga järgmine tugevam tuuleiil oleks võinud õnnetuse kaasa tuua,“ sõnas Rahumägi.

„Oleks mõne murdunud puu alla jäänud laps või kellegi kallis auto, oleks kisa ja kära palju rohkem,“ lisas Rahumägi.

Vastvalmivast kergliiklusteest üle tee jäävale mururibale on istutatud paari aasta vanused tammeistikud, mis on kidurad ja kohati kuivanud. Rahumäe kinnitusel on need seal juba eelmise vallavanema ajast saadik. „Eks tammed on esimestel aastatel väga nõudlikud ja võivad kergesti hukka saada,“ teadis Rahumägi.

Rahumägi lubas, et lähiajal leitakse võimalus allee taastamiseks. Vallal on plaanis istutada endise allee asemele senistest istikutest pisut vanemad ja elusjõulisemad tammed. „Eks aastate möödudes kasvavad tammed suuremaks ja moodustavad Nõvale taas suure ja uhke allee,“ rääkis Rahumägi.

590-meetrise kergliiklustee ehitamiseks välja kuulutatud hanke võitis OÜ Asfaldigrupp. Tee maksumus on 95 000 eurot.

Vallavanema sõnul tuli kogu ehituseks kuluv raha riigieelarvest. Tema sõnul on valla korraldada nüüd see, et tee oleks igal aastaajal hooldatud ja liiklemiseks kõlbulik.  

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
No
8 aastat tagasi

Millal see tee siis nüüd valmis lõpuks saab?