Veterinaaramet nõuab, et seafarmerid ei käiks seenel-marjul ega jahil

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Veterinaar- ja Toiduamet soovitab kodusigadega kokkupuutuvatel isikutel tungivalt vältida metsas seenel ja marjul käimist ning jahipidamist. Välistada tuleb ka koerte ja kasside pääs lauta.

„Lisaks loomatauditõrje seaduses sätestatud kehtivatele bioohutusnõuetele, soovitame tungivalt seakasvatajatel vaadata üle oma senine tegevus ja teha täiendavaid jõupingutusi katku leviku piiramiseks,“ ütles veterinaar- ja toidameti peadirektor Ago Pärtel. „Sigadega kokkupuutuvad isikud peaksid vältima metsas käimist, samuti tuleks välistada koerte ja kasside pääs lauta.“

Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus (kuni 100 protsenti loomadest). Sigade Aafrika katk on levinud mitmetes Eesti naaberriikides (nt Läti, Leedu, Poola) nii mets- kui ka kodusigadel. Eestis diagnoositi esimene sigade Aafrika katku juhtum 8. septembril 2014, mil Hispaanias asuvast Euroopa Liidu referentlaborist saabus kinnitus Valgamaal Hummulis surnult leitud metssea kohta. Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments