Tartumaa farmis avastati seakatk

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Viljandimaa veterinaarkeskus lõpetas kolmapäeva pärastlõunal Paugo talu Ridaküla sigalas olnud haigestunud loomade gaasitamine. Valma külje all asuvas Ridaküla sigalas oli esmaspäevase seisuga 191 siga, kellest osa surid juba pühapäeval. ELMO RIIG/SAKALA

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) tuvastas korrapärase kontrolli käigus Tartumaal asuvas seafarmis sigade Aafrika katku tekitaja. Viie looma proovidest leiti viirusetekitaja, mistõttu taudipunktis kehtestatakse karantiin, farmi ligi 1200 siga hukatakse ning seejärel hoone desinfitseeritakse.

Veterinaar- ja toiduamet võttis proovid Tartumaal Puhja vallas Rämsi külas asuvast seafarmist taudistunud aladel tehtava korrapärase kontrolli käigus 28. juulil, teatas põllumajandusministeeriumi pressiesindaja.

Veterinaar- ja toiduamet kinnitas sigade Aafrika katku ametliku diagnoosi täna hommikul. Kokku on farmis 1186 siga. Taudipunktis kehtestatakse karantiin, kõik sead hukatakse ja hävitatakse vastavalt sigade Aafrika katku tõrje tegevusjuhendile. Peale farmi loomadest tühjendamist viiakse läbi hoone puhastamine ja desinfitseerimine. Taudipunkti territooriumile tohivad siseneda ainult veterinaar- ja toiduameti poolt volitatud isikud.

Kui loomapidaja on rakendanud kõiki kehtestatud nõudeid, siis hüvitatakse vastavalt seadusele taudikoldes hukatud ning loomataudi tõttu hukkunud loomade väärtus. Taudipunktide ümber kehtestatakse 3 kilomeetrine ohustatud ja 7 kilomeetrine järelevalvetsoon. Kõik tsoonidesse jäävad seafarmid kontrollitakse VTA poolt üle ning võetakse proovid sigade Aafrika katkule.

Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus (kuni 100 protsenti loomadest). Sigade Aafrika katk on levinud mitmetes Eesti naaberriikides (nt Läti, Leedu, Poola) nii mets- kui ka kodusigadel. Eestis diagnoositi esimene sigade Aafrika katku juhtum 8. septembril 2014, mil Hispaanias asuvast Euroopa Liidu referentlaborist saabus kinnitus Valgamaal Hummulis surnult leitud metssea kohta. Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments