Ridala volikogus käärib

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Toomas Schmidt. Foto: Arvo Tarmula

schmidt ridala uuemõisa foto arvo tarmula

Ridala vallavanem Toomas Schmidt. ARVO TARMULA

Ridala vallavolikogu opositsioon kavatseb sisse anda umbusaldusavalduse vallavanemale ja volikogu esimehele, sest haldusreform ja mõisa remont on Ridala volinikud omavahel tülli ajanud.

„Käärinud on Ridalas juba mõnda aega. Paar valitsemisaega on valijaid petetud. Praegusest valimistevahelisest perioodist on kaks aastat läbi, aga midagi ei muutu,” ütles vallavolikogu opositsiooni liige, Keskerakonna nimekirjas kandideerinud Olev Peetris.

Peetrisel on Ridala vallavanemale Toomas Scmidtile hulk etteheiteid alates sellest, et  juba pikka aega vallavanema ametis olnud Schmidt olevat muutunud mugavaks, Schmidti loodud „kaardivägi” toetavat  vallavanemat pimesi. Volikogu esimehel Toomas Vallimäel jälle nappivat kogemusi, ta ei saavat volikogu juhtimisega hakkama, vaja läheks kogenumat ja „jõulisemat” juhti. Vallimäe juhib volikogu teist aastat.

„Viisakate inimestena oleme talle aega andnud, aga ei midagi,” ütles opositsiooniliige Reimo Nebokat (Reformierakond).

Peetrise ja Nebokati sõnul antakse umbusaldusavaldus sisse kohe, kui kaheksa häält on koos. Esialgu ütles Nebokat olevat koos kuus-seitse häält.

Ridala vallavolikogus on 15 liiget, võimul on seal valimisliit Ühtne Ridala, kellel on volikogus üheksa kohta. Opositsioonis oleval Reformi- ja Keskerakonnal on kahe peale kokku kuus kohta. Et umbusaldusavaldus läbi läheks, peaks vallavanema ja volikogu esimehe vastu hääletama ka vähemalt kaks võimul oleva Ühtse Ridala liiget.

Ajas ühinemise „lörri”

„Eks neil tule nüüd tõsiselt järele mõelda, kas vajakajäämised vallavanema töös on nii tõsised, et teda oma liidukaaslasena umbusaldada. Ainult emotsioonide pealt pole seda mõtet teha,” ütles Nebokat.

Peetrise sõnul on kuueliikmeline opositsioon täiesti ühel meelel, et mõlemad tuleb välja vahetada. „Meil siia-sinna kõikujaid ei ole,” kinnitas Peetris.

Nebokati ja Peetrise sõnul on tüli majja toonud põhiliselt kaks asja: haldusreform ja mõisa remont.

Peetris ütles, et on Schmidti kui vallavanema vastu sellest ajast peale, mil too „ajas lörri” ühinemise Lääne-Nigulaga. „Schmidt ja tema kaardivägi kukutasid ühinemise läbi,” nentis Peetris.

Peetrise sõnul pole Ridala-suurune vald võimeline edasi liikuma. „Ainult veiderdatakse ja üritatakse omapäi hakkama saada. Arengut pole,” ütles Peetris.

Peetris heidab vallavanemale ja volikogu esimehele ette puudulikku koostööd naaberomavalitsustega, eriti Haapsaluga, kellega ollakse nagunii peaaegu kokku kasvanud.

„Võõra jaoks algab Haapsalu Uuemõisast,” ütles Peetris.

Vildakat suhtumist haldusreformi heidab Reimo Nebokat ette ka Toomas Vallimäele. Hiljaaegu ütles Vallimäe Lääne Elule, et päevakorral on liitumisläbirääkimiste alustamine Martna vallaga.

„Mis on ühist Ridalal ja Martnal? Kõigepealt tuleks vaadata Haapsalu, mitte Martna poole,” arutles Nebokat.

Loss või võimla

Teiseks heidab opositsioon juhtidele ette suhtumist Uuemõisa lossi ja Panga küla spordihoone remonti. Et valla laenuvõime lähema paari-kolme aasta jooksul ei võimalda mõlemat korraga korda teha, tuleb otsustada, kumb  teha korda enne. Valitsev võimuliit näikse ennemini tahtvat korda teha Uuemõisa lossi, opositsioon aga Panga küla spordihoonet.

„Kümme aastat on spordihoone kordategemisest räägitud. Nüüd tuleb välja, et alles 2017. aastal tehakse projekt, 2018. aastal algab ehitus,” ütles Nebokat.

Et selleks ajaks valitsemisperiood lõpeb ja tõenäoliselt ollakse kellegagi liitunud, nimetab Nebokat spordihoone remondiga venitamist selle lükkamiseks järgmiste valitsejate kaela.

Uuemõisa mõisahoone remondi kohta ütles Nebokat, et kõigepealt tuleks Haapsalu linnaga koos maha istuda ja arutada, kas Uuemõisa üldse vajab põhikooli. Nüüd on otsustatud korda teha terve mõis, aga seni pole Nebokati sõnul lillegi liigutatud.

„Puudub ventilatsioon, aknad kukuvad eest ära, tuletõkkeuksed on paigaldamata,” loetles Nebokat tegemata töid.

„Isegi paari meetrit vihmaveetoru pole pandud. Kas see on peremehelik käitumine,” märkis Peetris.

Nii palju raha, et terve mõis korda teha, vallal ei ole. Kui võtta laenu ja 1,2 miljoni euro eest maha müüa Uuemõisa soojaettevõte, nagu on otsustatud, saaks mõisa korda, aga Nebokati sõnul pole kindel, kas keegi soojaettevõtte eest 1,2 miljonit üldse maksaks.

Peetrise sõnul pole tervest lossist kooli tegemine nagunii mõistlik, ja eurotoetusele ei saa Uuemõisa kool loota.

Ridala vallavanem Toomas Schmidt ütles, et Haapsaluga ei ole Ridalas kunagi tahetud liituda. „Seda otsustab volikogu ja selline seisukoht on kogu aeg olnud,” märkis Schmidt.

Panga küla spordihoonega ei ole Schmidti sõnul kohe rahapuudusel võimalik midagi ette võtta.

Küsimusele, kui kindlalt ta ennast oma ametis tunneb, vastas Schmidt, et tema teiste inimeste sisse ei näe: kui mõni valimisliidust ümber mõtleb ja tema vastu astub, siis niimoodi on.

Toomas Vallimäe ütles, et on kaks aastat volikogu juhtimisega hakkama saanud, kuigi  „arenguruumi” on.

Vallimäe sõnul on vaja korda teha nii loss kui ka spordihoone. Et aga Ridala kooli on juba investeeritud, tuleks nüüd spordihoone kordategemise asemel investeerida vahepeal ka Uuemõisa kooli.

„Nii et laste heaolu pealt võib minna poliitiliseks mänguks,” nentis Vallimäe.

Valimisliidu Ühtne Ridala liige Kalju Hepner ütles, et kui lähiajal peaks minema juhtide umbusaldamiseks, siis tema jääks erapooletuks või hääletaks umbusaldamise vastu. „Üks asi on maha võtta, teine asi on see, keda asemele panna,” nentis Hepner.

Ühtse Ridala liige, volikogu aseesimees Valli Ender ütles, et ei oska võimaliku umbusaldusavalduse kohta muud ütelda, kui et mõni mees on liiga ambitsioonikas. „Toomastele” ei ole Enderil midagi ette heita, sest mõlemad on mehed, kes teevad tööd. Ka arvas Ender, et valimisliit peab „enam-vähem” vett ja üle ühe neid vastaste leeri üle ei lähe.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
30 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Küsin
8 aastat tagasi

Küsimus Reimo`le. Kas Sa esindad Ridala Volikogus Ridala valla elanikke või reformikate poliitikat? Vaatan uudiseid ja mida ma näen, Sa oled väga tubli uksehoidja. Ootan ausat vastust.

Karla
8 aastat tagasi

varsti tuleb Teitele lossi mooramaa …siis olete õnnelikud…ega seda punkrit on sääl raske maha ka põletada..puhta kivist ju…

uuemõisa
8 aastat tagasi

Uuemõisa mõisahoone tuleks kiiremas korras korda teha. Häbi vaadata, kuidas vallavalitsus majal laguneda laseb: vihmaveetorud katki, krohv kukub igalt poolt, sissekäik puhta lagunenud – hooldusremonti võiks ka teha.

müüge
8 aastat tagasi
Reply to  uuemõisa

uusile tagasi, las teeb murjamitele õnnepalee

viimasele
8 aastat tagasi

kergliiklusteid ehitab maanteeamet mitte vald, nagu ka eelmisedki

broilerile
8 aastat tagasi

Raudteetamm pole kergliiklustee vaid raudteetamm. Sama hasti voiks haapsalust silmale mooda raudteetammi soita. See raudteetamm on kamikadzedele.

einoh,
8 aastat tagasi

miste kisute, smitt on tegija poiss

rohken
8 aastat tagasi
Reply to  einoh,

nagu oma tasku tegija

Peetrisele
8 aastat tagasi

“Võõra jaoks algab Haapsalu Uuemõisast,” ütles Peetris. Kas sinu arust on Haapsalu linn Uuemõisat arendanud?

Broiler
8 aastat tagasi

Rohukülla läheb kergliiklustee mööda raudteetammi.

Tom
8 aastat tagasi

See valavanem toomas lubas kunagi Herjava kül teed ka normaalselt sõidetavaks muuta. Valetas. Ise elab faktiliselt Taeblas ja vaatab mööda enda valijatest. Tõmmakse see tegelane sealt vallast ära ja pange mõni munadega vallavanem asemele!

Ohhoo!
8 aastat tagasi
Reply to  Tom

Kas valavanem või vallavanem? Kas toomas või Toomas? Kas Herjava kül teed või Herjava küla teed? Kas tõmmakse või tõmmatakse? Ja kes oleks see munadega vallavanem? 🙂 Mina eelistan ikkagi ajudega vallavanemat.

...
8 aastat tagasi

Uuemoisa ees ja uuemoisa taga…vaataks ehk kiltsi poole ka…millal tuleb kergliiklustee rohukylla…selle puudumine on ju valla tegemata too.