Lugeja küsib: kas mustalt tehtud töö eest peab maksma?

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Tööinspektsioon

Lugeja küsib: olime sõbraga mustalt tööl ning mõnel päeval me tööle ei jõudnud. Tööandja ei maksnud meile ära seda raha, mille teeninud olime.  Väidab, et meie rikkusime oma kohustusi, et tööle ei tulnud.  Meie aga polnud kohustatudki tööle minema, sest puudusid töölepingud. Sooviks nõuannet, mida sellisel puhul teha?

Vastab tööinspektsiooni inspektor-jurist Ülle Mustkivi:
Asjaolu, et tööandja ei  sõlminud kirjalikku töölepingut, ei tähenda, et puudus töösuhe. Töölepingu seaduse kohaselt on töötaja kaitse tagatud sellega, et töötaja tööle lubamine võrdub töölepingu sõlmimisega ning kirjaliku vorminõude järgimata jätmine ei too kaasa töölepingu tühisust. Seadus eeldab tööülesannete täitmise alustamisel ja tööle lubamisel töösuhte olemasolu. Seega ei sõltu töölepingu kehtivus vorminõude täitmisest, kuna tööleping loetakse sõlmituks ka juhul, kui pooled on vorminõude vastu eksinud ja sõlminud näiteks suulise lepingu.

Töötajal on õigus nõuda tööandjalt kirjalikku lepingut igal ajal ja tööandjal on kohustus leping vormistada kahe nädala jooksul. Kui tööandja ka siis kirjalikku lepingut ei sõlmi, võib lepinguta töötamise kohta teha vihje tööinspektsioonile e-posti aadressil vihje@ti.ee.

Kui poolte vahel on tööleping (kirjalik või suuline) sõlmitud, on pooltel kohustus lepingut täita. Tööandjal on kohustus kindlustada töötaja tööga ning maksta tehtud töö eest tasu vähemalt kord kuus. Töötaja on kohustatud tegema tööd kokkulepitud mahus, kohas ja ajal. Kui töötaja ei ilmu mõjuva põhjuseta tööle, on tööandjal õigus teha töötajale hoiatus ning rikkumise jätkumisel tööleping töökohustuste rikkumise tõttu üles öelda.  Kui tööandja tõendab, et töötaja poolt toime pandud töökohustuste rikkumise tõttu (tööluus) on talle kahju tekkinud, võib ta töötajalt nõuda kahju hüvitamist. Töötaja nõusolekuta ei ole aga lubatud kahjusummat  töötasust kinni pidada. Tööandjal on vajalik saada töötasust kinnipidamiseks töötaja nõusolek kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis (paberkandjal, e-mailiga jne). Nõusoleku mittesaamisel on tööandjal õigus nõudeõiguse realiseerimiseks pöörduda töövaidluskomisjoni või kohtusse.

Seega peab tööandja sõltumata kirjaliku lepingu olemasolust töötajale tehtud töö eest töötasu välja maksma. Kui on olemas tõendusmaterjal (e-mailid, fotod, tunnistajad), et olete antud tööandjaga seotud, siis on võimalik saamata töötasu nõudes pöörduda töövaidluskomisjoni või kohtu poole. Saamata töötasu nõude esitamise tähtaeg on kolm aastat. Töövaidlusavalduses peaksite kirjeldama lühidalt asjaolusid – millised olid suulised kokkulepped tööandjaga enne tööle asumist ja samuti peate ära näitama saamata töötasu suuruse ning arvestuskäigu.

Kogu eelneva  kokkuvõtteks võib öelda, et kuigi töötajaga ei ole sõlmitud kirjalikku lepingut, ei tähenda see veel automaatselt seda, et ta on mustalt tööl ja võib käia tööl oma äranägemisel. Töösuhtes on kohustused nii töötajal kui ka tööandjal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Karla
8 aastat tagasi

meie koos Kübega saadame kõiksugu ametid perse ja kontrollitibidele pakume kohapeal oraal ja anaalseksi…

Olgem õiglased.
8 aastat tagasi

Tehtud töö tuleb igal juhul välja maksta. Juba fakt ise, et tööandja eelistab musta tööjõudu, eeldab, et korralikke töömehi tal tööle oodata pole mõtet.

Maksuametnik
8 aastat tagasi

Jah peab küll maksma, kui naine kodus nõusid peseb või tube koristab siis peab talle selle eest maksma. Kui mees lambi pirni kodus ära vahetab, habet ajab või liha hakliha masinast läbi laseb siis kõik tunnid tuleb kirja panna ja naisel tuleb mehele sell eest maksta. Ka naisele purjus peaga peksa andmise tunnid tuleb kirja panna ja maksu maetis registreerida, sest tegemist on eriti väsitava ja moraalset kurnava tööga. Selle töö eest tuleb maksta eri tariifi alusel. Kui te tahate viie rikkama riigi hulka jõuda siis peame registreerima kõik kodus tehtavad tööd ja need maksustama. Tööde tegemine peab olema efektiivselt… Loe rohkem »

praktikast
8 aastat tagasi

võib, aga ei pea