Hiiumaa – plastisaar, kus kalatööstust enam polegi

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

kalatööstusKalatööstused Hiiumaal on nüüdseks vaid ajalugu. Foto: arhiiv

Hiiumaal on kümmekond plastitehast, kuid mitte ühtegi suuremat kala töötlevat ettevõtet, kirjutab Ärileht.

Pärast Hiiu Kaluri ajalukku kadumist pole saarel ka ainsatki suuremat kalatööstust, kuid rannakaluritel läheb kuuldavasti siiski päris hästi. Mõned kalurid pidavat isegi väiketootmise taastamisplaani.

Põhjus, miks kunagine Hiiumaa kalatööstus oma hiilguse kaotas, on tegelikult lihtne. 80–90% ulatuses toodeti endistele Nõukogude Liidu vabariikidele ja kui need turud kadusid, läks Hiiumaalt ka kalatööstus.

Plastitööstus ongi nüüd saare kõige suurem tööandja – kaheksa plastitööstust annavad saarel tööd peaaegu poolele tuhandele inimesele, plastitehaste netokäive jääb 25 miljoni euro juurde.

Käina vallas elab natuke üle 2000 inimese, kuid seal asub tervelt neli plastitehast. Dagöplastil on seal kaks tehast ja peale selle tegutseb seal plastdetaile tootev OÜ Plastiktoos ning näiteks plastkahvleid ja -nuge tootev AS B-plast. Mitu plastitööstust asub ka Emmaste kandis ning rohkem kui saja töötajaga AS M ja P Nurst tegutseb Kärdlas. Kokku on pärast EstPak Plastiku hiljutist mandrile kolimist plastiettvõtteid saarel kokku kaheksa.

Valdav osa nende ettevõtete toodangust läheb Soome ja Rootsi ning nende vahendusel ka Saksamaale. Suur sõltuvus välisturgudest teeb sektori sõltuvaks maailmaturul toimuvast.

Hiiumaa plastivabrikud

AS Dagöplast – kokku kolm tehast, kaks Käinas ja üks Lehtma külas Kõrgessaare vallas
OÜ Plastiktoos – Käina
AS B-plast – Käina
AS M ja P Nurst – Kärdla
OÜ Hiiulink – Emmaste
OÜ Pharma Systems Eesti – Emmaste
OÜ Liisbet Tukat – Külaküla, Emmaste vald
AS Dale LD. – Leisu, Emmaste vald
Plastitootja EstPak Plastik kolis hiljuti oma tootmise ära saarelt mandrile.

Pikemat lugu Hiiumaa ettevõtlusest saab lugeda tänasest Ärilehest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ärileht
8 aastat tagasi

Lääne Elul ei ole endal millestki kirjutada, siis kopib teiste lehtede uudiseid :http://arileht.delfi.ee/news/uudised/saarte-ettevotlus-hiiumaa-plastisaar-kus-kalatoostust-enam-polegi?id=71985045

Hiidlane
8 aastat tagasi

Lihtsalt teadmiseks läänlastele, Kõrgessaare valda alates 2013.a valimistest enam ei ole. on Hiiu vald 🙂