Guru: Tunnistused ja kraadid aitavad elatist teenida, aga ei õpeta, kuidas olla õnnelik

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

guru

Joogafestivali peaesineja dr Omanand Guruji õpetab Indias ashramis meditatsiooni ja jooga tehnikaid, ta oskab kuut keelt, on kirjutanud 16 raamatut, olnud joogaliku teraapiaga haigla asutamise idee algataja jpm.

Joogafestivalil rääkis ta joogateraapiast ja teadvuse äratamise tehnikaist. Tema soov on jagada teadmisi ja oskusi, mis on pärit India joogidelt, ning iidseist suutratest ehk õpetustest.

Lääne Elu intervjueeris Gurujid vahetult enne tema ärasõitu Haapsalust.

Mis roll on gurul India traditsioonis ning mis vahe on üldse gurul ja õpetajal? Meil siin ei ole vaimse õpetaja traditsiooni.

Ingliskeelses sõnaraamatus ei olnud pikka aega sellist sõna nagu „guru”, aga nüüd on nad selle üle võtnud, sest guru ei ole õpetaja sünonüüm. Õpetaja on keegi, kes õpetab raamatuist ja annab info õpilastele edasi. Ta jätab materiali endale meelde ja annab selle edasi. Õpetajad teevad ilusat tööd, luues ja ehitades õpilase karakterit, et nad oleksid võimelised oma elus raha tegema. Õpilased õpivad tunnis saadu pähe ja siis oksendavad sellesama info tagasi. Eksami ajal saab õpilane, kes oksendab parima okse, kõige parema hinde.

Pähe õppimine või meelde jätmine ei ole aga tarkus (knowledge), see on info. Info saamine ei saa sind viia enda sisse. Mida iganes me tajume oma tajude kaudu, on maine tarkus.

See, mida me kutsume sisemiseks või jumalikuks tarkuseks – teadvuse tarkuseks –, on tarkus, mis on üle füüsilisest kehast, mõistusest, tajudest ja intellektist.

Pikka aega on füüsika tegelnud maiste asjadega, praegu räägitakse kvantfüüsikast. Kvantfüüsika uurib energiat, mis ei ole mitte füüsiline, vaid mis on teadvus. Sellest teadvusest räägib, arutleb selle üle ja seletab seda jooga väga detailsel viisil. Kuidas sa üldse saad oma teadvust aduda? Teadvus on väga lähedal energiale, mida me mõistame teaduse kaudu.

See, kes mõistab teadvust, saab tunda omaenda sisemist valgust ja on võimeline teistele valgust andma. See tähendabki gurut. Sõna „guru” on kombinatsioon kahest sõnast: gu ja ru ehk pimedus ja pimeduse eemaldamine ehk see, kelle pimedus on eemaldatud, ja ta on võimeline teiste pimedust eemaldama.

Olete Eestis olnud ainult mõne päeva. Mis mulje on see koht ja inimesed Teile jätnud?

Eestlased on väga head inimesed ja väga õrnad, neil on uudishimu õppida uusi asju ja neil on kindlasti palju joogat vaja, sest stressi on liiga palju. Moodne ühiskond kapitalismi nime all on toonud juurde pinget ja ärevust.

Kas Teil on häid nõuandeid inimestele, kes seisavad stressiga silmitsi?

Joogal on tehnikaid, mis aitavad rahuneda. Harjutada on vaja vaid 24 minutit päevas ja sa tasakaalustad ennast. Meie üks teema siin festivalil oli ajulained. Meie ajulained on väga kiiresti liikuvad beetalained ja see toob stressi. Jooga ja meditatsiooni abil tood sa kiired beetalained alfa ja siis delta tasemele ning see madaldab su stressitaset.

Kui stressitase on alandatud, muutub ka kehakeemia ja ajukeemia, suhtumine maailma, oma sõpradesse ja ühiskonda. Enesetapud ja depressioon kaob. Jooga on väga võimas ravim, tööriist ja teraapia, et balansseerida elu.

Kui füüsiline keha ei taha harjutusi teha, on ka palju muid harjutusi, kuidas saab inimene end tasakaalustada. Näiteks kui vanainimene on stressis, sest on pärast pensionile minekut ühiskonnast väljas ja tal ei ole aimu, mida teha, tõuseb tema depressioonitase väga kõrgele. Seda on vaja balansseerida. Või näiteks kasvab noorte inimeste enesetappude arv maailmas väga kiiresti. Isegi kui inimene ei ole nõus tegema füüsilisi harjutusi – füüsilised harjutused ei olegi jooga, need on alles jooga üsna esmane tase –, saab ka lihtsate hingamisharjutustega oma ajulaineid aeglustada ja jõuda tasakaalukama seisundini. Jooga on palju vägevam kui mõned muud tehnikad, teraapiad või ravimid. Jooga saab aidata siis, kui haigused ei ole silmale nähtavad.

Milline näeb välja Teie tavaline päev ashramis (kloostris – toim) guruna?

Olen väga tavaline inimene. Söön sama toitu mis kõik õpilased, käin iga päev pesemas, ärkan mõnikord kell kaks või kolm hommikul, kirjutan oma raamatuid. Kella üheteistkümneks lähen magama. Varahommikul teen oma jooga-praktikaid ja järgin oma guru õpetusi, mis tema mulle jättis. Siis jätkan oma igapäevast rutiini, mis sisaldab endas õpetamist, juhatamist, aitamist ja konsulteerimist.

Inimesed tulevad väga paljude murede ja probleemidega, me aitame ja juhendame neid. Paljusid asju ei saa ravida ainult rohtudega, aitame neil hakkama saada eluraskustega.

Meil on õpilasi 68 riigist, neist saavad joogaõpetajad. On kaht sorti joogat: üks on väline, nähtav jooga ja teine on sisemine, nähtamatu. See tegeleb mõistuse, energia, emotsioonide, alateadvuse ja sisemise elujõuga. Kui mõistus, mis on silmale nähtamatu, saab tasakaalustatud, järgneb talle keha. Haigustega saab hakata siis tegelema, kui mõistus on tasakaalustatud.

Oleme teinud palju uurimusi. Meil on käinud 52 uurijat, kes tegid oma doktorikraadi meie ashramis, nad on õppinud ja avastanud palju asju. Seni on käinud meil ligi 3000 arsti, isegi Ameerika sõjavägi on saatnud meie juurde arste, et meilt õppida. Nad õppisid tehnikaid, kuidas stressist vabaneda, sest tänapäeval kannatab 92% Ameerika sõdureid stressi all. Ameerika ei leia mujalt lahendust.

ÜRO ajaloos on tehtud üks üksmeelne resolutsioon, mis sai 177 häält, ja see oli ülemaailmne joogapäev. Joogal on palju potentsiaali, seepärast toetasidki joogapäeva nii paljud maad, sh isegi 36 moslemiriiki.

Jooga ei ole enam seotud ühe religiooni külge, see on puhas teadus, mis saab tuua  stressis inimelud tänulikkuse juurde. Kirgedelt ja allasurumiselt kaastunde juurde. Need muutused toovad kaasa suure üleüldise muutuse.

Olen kindel, et minu käik toob kaasa uut õhku teie riiki ja inimesed hakkavad joogast paremini aru saama. See on juba juhtunud, et meedia ja teie lehed toetavad meid üle maailma, sest nad mõistavad, et meditatsioon vabastab neid stressist. Ka paljud meediainimesed, kes on käinud meie  ashramis, on hakanud oma tööd nautima ning nende viha, jooksmine ja depressioon kaovad. Kui maha jahtuda ja tasakaalu jõuda, kasvab ka produktiivsus, paranevad tervis ja suhted teistega, perekonna väärtused tõusevad esile, enesehinnang kasvab.

 Oleme teinud ühe uuringu lastega. Pärast tehnikaid kasvas laste mälu 212%, nende intelligentsuse tase kasvas 192%, kasv 21 päeva jooksul (15aastastel) kasvas 7%. Segadus kadus, stress kadus. Oleme teinud oma eksperimente rohkem kui 60 000 lapse ja õpilasega. Oleme palju tegelnud teadusliku aspektiga, meie õpetused on kõik seotud teadusega.

Olen kindel, et joogaõpetusi vajavad ka kõige tavalisemad inimesed, olemaks õnnelikud ja terved. Ülikoolikraadi saamine ei tähenda, et nüüd oled stressist vaba, pigem on vastupidi, nüüd alles stress algab. Ometi peaks kraad või lõputunnistus aitama inimesel elada stressivaba elu. Seda aga ei juhtu, sest kõik tunnistused ja kraadid aitavad ainult elatist teenida, aga nad ei õpeta, kuidas elada tasakaalustatud ja õnnelikku elu.

Kas Te näete läänes erinevust, kuidas Teid kui guru koheldakse?

Kindlasti on erinevus, sest Indias teavad kõik juba lapsest saadik guru tähtsust. Nad teevad vahet õpetajal ja gurul, nad on valmis võtma vastu sügavat tarkust. Guru roll on aidata elu muuta, ta ei lisa kellelegi pinget, vaid annab õige teelõnga või tasakaalukama suuna.

Guru ei anna mitte su egole jõudu, vaid võtab selle, et sa saaksid hakata elama ilusamalt ja tasakaalukamalt. Kui õpilane on tasakaalus, on guru õnnelik, nii nagu on ema õnnelik, kui lapsel läheb hästi. Gurut ei huvita mitte, et ta õpilane oleks maiselt edukas, vaid et ta oleks siiras ja aus, et guru juhiseid järgitakse.

Ego on nagu viirus, mis tuleb eemaldada. Su kõvaketas on täis nii palju jama, kuidas on siis võimalik midagi uut õppida? Meil on iga päev keskmiselt 24 600 mõtet ja 99% neist on rämps. Guru ütleb: viska see välja, puhasta oma mõistus, et su kõvaketas oleks võimeline vastu võtma tarkust.

Gurud on aastatuhandeid olnud valgustunud meistrid, teadlased ja arstid. Nad aitasid ühiskonda. Koolid teevad suurepärast tööd, miks siis on enesetappude arv nii suur? Ametlikult tehakse maailmas iga 40 sekundi järel üks enesetapp, mitteametlikult aga iga nelja sekundi tagant. Ühiskond on jõudnud kõrgele stressitasemele. Teadlased ei ole leidnud, kuidas stressist vabaneda, aga joogal on lahendusi, et nautida elu täielikult, mitte natukehaaval.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Galevopieg
8 aastat tagasi

Kuule galevipoeg, su poeem lehkab nagu garilau propaganda

Linda
8 aastat tagasi
Reply to  Galevopieg

Ma ei saa nüüd aru mida kalevipoeg nüüd valesti ütles. Kõige ehtsam kilide mõtlemisele krundi allatõmbamise jutt on see niinimetatud guuru luuletus. Või olen ma millestki valesti aru saanud ?

LED lamp
8 aastat tagasi

ka vladimir iljits oli guru, kõigi maade proletaarlaste guru

kalevipoeg
8 aastat tagasi

No keda sa nüüd lollitada üritad siin jälle. Tüüpilise indi kastisüsteemi mõtlemise jutt. EGO tuleb maha tappa et ümbritsevaga üldse suhestuda saaksid. Paraku tunnetab inimene ümbritsevat läbi eninevate meelete. Aju kui tarkvara töötleb need signaalid optimaalsete lahendiste keelde, millele järgneb ka vastava tegevus. Kui aga rääkida et “ ego on nagu viirus mis tuleb eemaldada“ siis see tähendab sisuliselt meelte välja lülitsmist. Et mõista maailma sab aga inimene just nende meelte abil. Sisuliselt pakutakse mõitsmise asendamist religiooniga ja nimetatakse seda tarkuseks. Kui nii siis see on meil siin valgete inimeste rassil palju paremini välja arendatud kui neil seal indias. Selleks… Loe rohkem »

kalevipojale
8 aastat tagasi
Reply to  kalevipoeg

Ole rahulik. Sa pole veel jõudnud tasemeni, et sellest artiklist aru saada.