Juhtkiri: Täiesti arusaamatu

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Pärnus oli kohalike omavalitsuste juhtidel võimalik sise- ja sotsiaalkaitseministriga arutleda pagulas- ja rände teemal hiljutise teate valguses, et Eestil tuleb lähiaastail vastu võtta 150 pagulast.

Tegu oli infokoosolekuga, kus andsid ministrid ülevaate, mida toovad kaasa pagulased rahvusvahelisel ja Eesti tasandil. Kuigi pagulased on teema, mis ei jäta ükskõikseks ühtegi eestimaalast, näikse Läänemaal olevat teised lood. Meilt sõitis kohtumisele kaks vallavanemat.

Põhjuseks nimetas üks ja teine puhkust, kolmas ja nelja seda, et minek olnuks ajaraiskamine, sest kolmandasse või neljandasse valda nagunii pagulasi ei tule. Viies vallavanem ütles, et unustas kohtumise lihtsalt ära, oli valmis kohe sõitma hakkama, aga ei hakanud, sest poleks nagunii õigeks ajaks kohale jõudnud. Kohtumine oli juba alanud, sõita tulnuks aga tubli tund või rohkem. Kuuendal oli omal vallamajas koosolek, ja ega seda siis saa tühipaljaste pagulaste pärast ära jätta.

Kummalisel kombel tunduvad pagulased olema midagi sellist, mille kohta on igaüks ise tark. Siin ja seal on volikogud asja arutanud, vallavanemad on pagulaste üle järele mõtelnud, otsustanud, ja kui järele küsida, siis ka sõnastanud. Mõni on valmis valitsusele kirja tegema, et pagulasi ei tuleks. Mõni ei usu, et pagulasi tuleb. Mõni ütleb, et korteri ehk leiaks, aga pole ju selge, kes täpselt tulevad. Kui inimene on hädas, võiks ehk aidata, leiaks korteri, aga ega nad kõik ole hädas. Raske on vahet teha, kes on sõja-, kes majanduspõgenik. Mis keelt nad räägivad, ja kes nendega rääkima hakkab? Kuidas usuga saab? Mõne jutus on 700 orja-aastast saanud 700 aastat kristlust ja need 700 ei pruugi mõne teise usuga kohe kuidagi kokku klappida. Kui nad tulevad, kas siis miniseelikut tohib kanda?

Seda kõike on vallavanemad küsinud. On täiesti arusaamatu, miks ei küsitud seda ministrite käest.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tont.
8 aastat tagasi

Ka Päts lasi omak ajal,kõrv lontis,ühegi pauguta venelased sisse.Sama teeb praegune valitsus majanduspõgenikega.Et tulevad nagunii,mis me teha saame.Mis aga miniseelikutesse puutub,siis moslemite ajal hakkavad neid vist kandma meesministrid.

arusaamatu
8 aastat tagasi

suur puhkuste aeg ja miniistrid otsustasid nüüd agitkoosolekuid pidada. Vallajuhid peaksid oma tegemised seaduste järgi sättima, ega nad arutelude najal saa tegutseda-otsustada. Teleuudiste põhjal suur ajaraiskamine aga eks Lääne elu tea paremini….

aga
8 aastat tagasi

hakkasid kartma`?

aleks
8 aastat tagasi

2 aasta jooksul võetakse vastu 150 pagulast. Selle 2 aastaga tuleb neid pagulasi veel 2 miljonit. Ja ka need tuleb siis vastu võtta. Sellest aga meil ei räägita.

Pikker
8 aastat tagasi

Varsti hakkab mingil ettekäändel Brüssel Eestlasi aafrikasse saatma!
Üldse ei imestaks!

2.kodanik
8 aastat tagasi

Selles ei tohiks olla midagi arusaamatut, kui kõik vallavanemad ei soovi Pärnu sõita, et mingit umbluud kuulata. Piisab ju sellest, kui keegi sealt sõnumi kohale toob. Mingit asjalikku informatsiooni seal ju tegelikult ei jagatud. Ja vaevalt üldse keegi oskab ette ennustada, mis juhtuma hakkab, kui tõesti Euroopa poliitika ei muutu pagulaste suhtes.

kodanik
8 aastat tagasi

huvitav tõesti, et ministrite käest ei küsitud. Kas võib ka üks põhjus olla see, et ei loodetudki asjalikku arutelu? pahatihti on sellised arutelud tõesti jäänudki ühepoolseks infoedastuseks, samas ootavad kohaliku elu eest vastutavad inimesed, et toimuks dialoog. Kui ministrid räägivad asjadest ilma sisulise vastutuse koormata, siis kohalikel omavalitsustel lasub otsene ja teinekord ränkraske koorem reaalse elu probleeme lahendada. Kui kohapeal on koondatud politsei, pääste, meditsiiniteenus, siis millega ja kuidas minna vastu olukordadele, mis iga mõtleva inimese jaoks on arusaadavalt konfliktsed? Kuidas tagada kord, abi ja normaalne eluolu nii abivajajatele kui ka kohalikele inimestele. Ega me ei saa kellegi arvelt neid… Loe rohkem »

üks pidev
8 aastat tagasi
Reply to  kodanik

mulapidamatus ja midagi rohkemat, rahvas vaesuses, võõramaise sunni all, hullem kui vene ajal