Ridala volikogu polnud nõus ohverdama Uuemõisa algkooli tuletõkkeuksi Masti tee remondi heaks

Kaie Ilves

kaie@le.ee

HskHKLucA6C8gj-IjYim5vET2qqS90-ZaI93EXZLs_sMasti tee. Foto: Eduard Laur

Ridala volikogu lükkas teisipäeval tagasi vallavalitsuse esitatud esimese lisaeelarve eelnõu, mis võib lõppeda sellega, et vabariigi valitsuselt Uuemõisa Masti tee remondiks eraldatud 72 250 eurot jääb kasutamata.

Tänavu said omavalitsused esimest korda taotleda avalikult kasutatavate kohalike teede

remondiks kuni 100 000 eurot toetust. Läänemaal sai seda toetust kaks omavalitsust: Noarootsi vald 95 152 eurot Raba tee rekonstrueerimiseks ja Ridala vald 72 250 eurot Masti tee kordategemiseks.

Ridala vald esitas rahataotluse kohaliku teefirma arvamusest lähtudes. Selle põhjal tehtud esialgne kalkulatsioon näitas, et tee saab korda 85 000 euroga. Vald küsiski vabariigi valitsuselt väiksema summa, kui toetus lubanuks.

Otsus 72 250 euro eraldamise kohta käes, tellis vallavalitsus Masti tee projekti ja korraldas ehitajahanke. 26. juunil hankepakkumusi avades selgus, et odavaim ehitaja küsib Masti tee kordategemise eest 140 000 eurot. Projekteerimisel selgus nimelt, et tee alus on viletsas seisukorras ja teele langevat suurt koormust arvestades tuleb ette võtta suurem ja põhjalikum töö.

Valla kõige tähtsam tee

Masti tee on Ridala valla üks kõige tähtsamaid teid. See tee viib Tallinna maanteelt valla suurima tööandja Haapsalu uksetehase juurde. Uksetehase kõrvalkrundil hakkab tegutsema üks metallkonstruktsioone tootev firma. Vaba on seal veel üks tootmist võimaldav krunt.

Kui tuleb maakonnaliinide uus hange, saaks sellesse lülitada ka Masti teed läbiva kohaliku bussiliini. „Masti tee on valla kõige tähtsam tee,” selgitas vallavanem Toomas Schmidt volikogule. Selle tee  taga on 200 töökohta, seda mööda liigub toore ja valmistoodang.

Selleks kõigeks on vaja laiemat, raskeid masinaid kandvat ja paremini valgustatud tänavat.

Uuemõisa algkooli ukseraha

Vallavalitsus pani volikogule ette kava, kuidas jagada juba varem vastu võetud eelarves raha nii ümber, et saaks kokku puuduolevad 60 000 eurot.

Vallavalitsuse plaani kohaselt saanuks Topu sadama ehituseks kavandatud 10 000 eurot lükata järgmisse aastasse.

Uuemõisa pargi renoveerimise omaosalus 7630 jääb järele, sest selle maksab KIK. Vähendati haljastuse ja tänavavalgustuse raha ja see kõik teeb kokku 15 000 eurot.

35 000 võrra tahtis vallavalitsus vähendada Uemõisa algkoolile kavandatud investeeringut. See oli mõeldud päästeameti nõutud tuletõkkeuste paigaldamiseks. Neid on algkoolis peaaegu 30.

Sel viisil kokku kraabitud 60 000 eurot pidanuks minema Masti teele.

Volikogu pole nõus

„Mina ei näe, et Masti tee tegemine oleks vajalik,” nentis volikogu liige Reimo Nebokat istungil. „Meil on vaja Ridala spordihoonele raha, oleme tuletõkkeuksi oodanud kolm aastat ja need tuleb ka teha.”

Volikogu varasemat esimeest Olev Peetrist häiris, et vallavalitsus pani Masti tee remonti kaaludes kalkulatsiooniga nii suurelt mööda.

Volikogu liige Anti Ratas leidis, et ka Uksetehas võiks teeremonti finantseerida.

Kui volikogu esimees Toomas Vallimäe pani eelnõu hääletusele, selgus, et lisaeelarve vastuvõttu pooldab viis volinikku, seitse on vastu ja kolm erapooletud.

Eelnõu oli tagasi lükatud.

„Peame nüüd mõtlema, mida edasi teha,” ütles vallasekretär Igor Pogodin. Tema sõnul ei ole teeremondiks antud 72 250 euro tagasimaksmisega praegu kiiret. 

Abivallavanem Helen Koppa ütles, et üks võimalus on Masti tee remont odavamalt ette võtta. Täpsemalt hakatakse tegevuskava arutama tuleval nädalal.  

Ridala volikogu järgmine istung on 29. septembril.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Kübe
8 aastat tagasi

Meil soomes on nii, a,-la nebokas paneb vanamehelt milli uugama ja käib sellega hesburgerit ja härradele buumereid ostmas. Noh nii pugemise mõttes.