Matsalu näitemänguseltsing tõi kokku suure hulga publikut

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 6

 

Läinud reedel tuli Saleverre teatriõhtule 140 inimest, et saada osa magasiaidas mängitud Virve Osila loomingust.

Matsalu näitemänguseltsing tõi lavale Silvi Laeva ja Tiia Jaksmanni lavastatud tragikomöödiad "Poolikud patud" ja "Küünlaravi ehk Juhtum haiglas".

Etenduse lõppedes seisis publik püsti ja aplodeeris, sest lasvastus ja näitlejatööd olid suurepärased. 

Kui mees ei saa kodunt seda, mida ta väärib, võtab ta õnge ja läheb seda püüdma mujalt. Just nii olid lood "Poolikute pattude" peremees Taneliga, kes läks abikaasa Olga asemele nooremat otsima. Loomulikult tuli sellest välja jant, mida keegi ette ei kujutanud ja mille lõppu keegi ära arvata ei osanud.  Lugu ise aga juhtis mõtted sellele, mis on elus kõige tähtsam.

Lavastaja Tiia Jaksmann astus ise Olgana üles. Tema sõnul komöödia meeldib inimestele, naeru, lusti ja rõõmu teatrist ju otsitaksegi.

"Küünlaravi" rääkis vanast Ivanuskast, tema hemorroididest ja kaasast Maskast, raviküünaldest ja majapidamisküünaldest. Kuidas lugu maha mängiti, oli vapustav. Lugu pani  publiku kaasa mängima ja publikust saigi justkui osa etendusest.

Lavastajad Silvi Laev ja Tiia Jaksmann olid teinud suurepärast tööd. Kõik osad mängiti väga hästi välja. Kiita võib näitlejate tööd ja lavastajate oskust leida õigesse ossa õige näitleja. Eriliselt tahaks esile tõsta Tanelit mänginud Viljar Raja ja Ivanuska rolli teinud Peeter Hermikut.

Matsalu näitemängu seltsingu näitlejad on veel  Ella Teppan, Tiia Jaksmann, Maire Teppan, Linda Leinassaar, Silvi Laev – kõik ümbruskonna inimesed Matsalust, Meelvast, Saleverest, kõik harrastusnäitlejad. 

Trupp on tegutsenud vaheaegadega üle 20 aasta, kuid seltsing tähistab järgmisel aastal 10. tegevusaastat. Seltsingu looja oli Silvi Laev, aga praegu on juhtimine Tiia Jaksmanni õlul.

Trupp esineb palju. "Oleme ikka paarikümnes kohas käinud," ütles Jaksmann.

Proovi tehakse vastavalt aastaajale: suvel on pikem paus, talvel on jälle rohkem aega.

"Enne etendusi teeme isegi kaks korda nädalas proovi," sõnas Jaksmann. "Teatritegemine on rõõm ja armastus teatri vastu. Käime ka koos üksteise sünnipäevadel ja teistel üritustel. See on kogukonna tunne, et kaaslasel läheb hästi,"

Salevere magasiaidas esines trupp esimest korda. Mõisaaegne magasiait oli kolhoosi ajal töökoda, aga on nüüd korda tehtud ja teatriõhtuks suurepärane paik.

Jaanus Getreu

Fotod: Paula-Marit Leiumaa

DSC_0378 DSC_0384 DSC_0394 DSC_0401 DSC_0409 DSC_0421

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments