Jahindusnõukogu soovitab küttida võimalikult palju metssigu

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Foto: arhiiv

Metssiga

Läänemaa jahindusnõukogu soovitab tänavusel jahindushooajal küttida võimalikult palju metssigu, sest metssigade kõrge arvukus võib põhjustada seakatku kiiret levikut maakonnas.

Minimaalne sigade küttimismaht 2015. aastaks on 1 563 metssiga.

Minimaalne küttimismaht tähendab seda, et küttida võib ka rohkem.

„Kuna meie metsad on väga ulukirohked, siis viimastel aastatel ei ole keskkonnaagentuur soovitanud maksimaalseid limiite kehtestada ja minimaalsed limiidid on üsna suured. Eriti arvukad on metssead,” ütles keskkonnaameti Hiiu-Lääne-Saare regiooni juht Kaja Lotman.

Enim sigu tuleks küttida Haapsalu (192), Kasari ja Linnamäe (mõlemas 144) ning Martna ja Massu (mõlemas 120) jahipiirkonnas.

Vähemalt pool kütitud metssigu peaks olema emised.

Jahindusnõukogu esitas keskkonnaametile ettepaneku, et Läänemaal lubataks küttida kaks karu Noarootsi, Linnamäe, Haapsalu, Martna, Kasari või Kullamaa jahipiirkonnast.

Metskitsede arvukus langes lumerohkete talvedega, kuid on hakanud jõudsalt taastuma. Kaja Lotmani sõnul hakkavad need juba ohustama metsakultuure ja mõjutavad metsakasvatajate tööd. Metskitsede minimaalne küttimismaht 2015. aasta jahihooajaks on 356. Enim metskitsi peaks küttima Haapsalu (35) ning Kasari, Kullamaa, Palivere ja Taebla (igas 30) jahipiirkonnas.

Põtrade küttimismaht on 500, enim põtru tuleks küttida Haapsalu (50), Linnamäe (40) ja Luiste, Martna ning Palivere (igas 35) jahipiirkonnas.

Soovitsulik küttimisstruktuur on pulle 35 protsenti, lehmi 34 protsenti ja vasikaid 31 protsenti.

Läänemaa jahindusnõukogu leppis põtrade, mestssigade ja -kitsede 2015. aasta minimaalse küttimismahu kokku sel nädalal.
    

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments