Haapsalus näeb EKA tudengite värsket animatsiooni

Kaie Ilves

kaie@le.ee

IMG_9961

Foto: Martin Henk

Animatsioonitudeng Terje Henk toob reedel haapsallastele näha enda ja oma kursusekaaslaste kevadel valminud loomingut, linastuvad ka Priit Pärna ja Ülo Pikkovi uued filmid.

Vana apteegi taga asuvas Haapsalu loomekeskuses saab reedel alguse animaenigma, mis algab kunstiakadeemia tudengite filmiööga EKA Fresh! ja jätkub interaktiivse animatsiooni-installatsioonide näitusega, mis on avatud 24. juulini. Filmiöö ja näitus on külastajaile tasuta. EKA animatsioonieriala magistrandi ja animaenigma korraldaja Terje Hengi sõnul on see mingis mõttes järg igal suvel loomekeskuse hoovis korraldatud noorte filmiõhtutele.

„Nüüd on lihtsalt rõhk animatsioonifilmidel ja ma loodan, et noored leiavad tee sinna endiselt üles,” ütles Henk.
Filmiöö algab kell 23 ja ekraanile jõuab kõige värskem valik animatsioone kunstiakadeemia animatudengitelt. Nende seast saab publik valida oma lemmiku, seejärel linastuvad EKA õppejõudude Priit ja Olga Pärna „Lendurid koduteel” ning Ülo Pikkovi „Tik-tak”, mis on mõlemad rahvusvahelistel festivalidel linastunud filmid.
Enne filmiöö algust kell 21 viib Kristina Paškevicius loomekeskuse hoovis läbi viie rütmi tantsul põhineva rännaku. See on vaba lähenemisega tants, mis põhineb viiel elemendil. Osalejad saavad end avada täpselt nii, kuidas tahavad.
„Tulgu kõik, kellele meeldib liikumine ja kes läbi liikumise end maailmaga suhestavad. Loome sellise õhustiku, kus keegi ei pea kartma, mida keegi temast mõtleb,” julgustas Henk kõiki osalema.
Tantsurännakul osalemise eest tuleb loovutada neli eurot. Viie rütmi tants on omamoodi sissejuhatus Terje Hengi enda filmile „Rahutud riided”, mis esilinastub reedel animaenigmal ja on joonistatud söetehnikas.
„See on kaosest kantud koostööfilm ja viie rütmi tantsul on sellega seos. Eks süsigi tantsis näppude vahel, kui paberile jooni tõmbasin. Selles hetketunnetuses kadus osa tolmuks, osa muutus jäljeks. Jälgedele seadsime hääled koos Arno Suislepaga, kellega koostöö oli samuti omamoodi liikumine,” kirjeldas Henk filmi valmimise protsessi.
Filmi ühe tegelaskujuga saab kohtuda ka animatsioonide näitusel.
„Püksid on kohal, kleit ei saanud tulla,” naljatles Henk, kes on ka ise näitusel kohal ja näitab koos väikese abilisega huvilistele stop-motioni´ loomist animatsioonide tegemisel. Filmiöö filmidest tõi Henk esile veel Mihkel Reha filmi „Maagilised ööd”. Reha on oma filmis kasutanud pimedust, mida ta on kogunud animatsioonifestivalidel käies.
„Seda nii sõna otseses kui ka kaudses mõttes. Seal on pimedust kohe mitmest riigist ja mitmes kihis,” lausus Henk.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments