Wiedemanni tänaval tuli kaevetöö käigus välja linnamüür

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

IMG_4092

Foto: Arvo Tarmula

Wiedemanni tänaval Tõrukese lasteaia juures tuli kanalisatsioonitöö käigus välja tükk linnamüürist.

Pikas kraavis on näha ligi kahe meetri laiust müüri, mis kohapeal tegutsevate arheoloogide arvates võib olla  linnamüür. Müüri esialgsest kõrgusest on säilinud ligi 80 cm.

„Elamu seinaks on müür liiga lai ja siitkandist teadupoolest linnamüür minema pidigi,“ sõnas müüri uuriv arheoloog Katrin Treuman. „Arvatavasti jookseb müür lasteaia ees olevate puude alt.”

Leiuga käis tutvumas ka Läänemaa muusemi teadur ajaloolane Kalev Jaago. Ka tema arvates on välimuse järgi otsustades tegemist linnamüüriga.

„See on tähtis avastus, mis kinnitab, et linnamüür jooksis tõesti mööda Wiedemanni tänava välisäärt. Ka Ehte tänavalt loodeti paar aastat tagasi veetrassi kaevates linnamüüri leida, kuid sealt ei saadud müüri enam kätte ja tekkis kahtlus, kas linnamüür omal ajal üldse valmis sai,“ rääkis Jaago.

Jaago teab legendi, miks kandis Wiedemanni tänav alguses Rüütli nime. Põhjuseks olevatki tänava välisäärt mööda kulgenud linnamüür, mida rüütlid pidid valvama. Leid sobib selle legendiga hästi.

Linnamüüri kinnitab Jaago sõnul ka fakt, et Wiedemanni tänaval on olnud palju kivimaju. „Kui linnamüüri hakati lammutama, võidi kasutada selle kive majade ehitamisel, nii võib näiteks ka lasteraamatukogu seintes olla linnamüüri kive,“ järeldas Jaago.

Muid leide pole lasteaia juures kaevamisel avastatud. „Oleme leidnud vaid pisiasju nagu sepanaelad, kuid keraamikat leidnud ei ole,“ ütles Treuman.

Kanalisatsioonitöö linnamüüri ei lõhu, müür jääb alles, veetrass läheb müüri alt läbi.

Linnamüür Tõrukese lasteaia juures on lahti teisipäevani.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments