Kinksi küla pidas pühapäeval karusepäeva

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kinksi külas peeti pühapäeval taas karusepäeva. Juba 9. korda peetud külapäeval toimusid Kinksi Karjääri ratsavõistlused, lastevõistlused, hobustega lõbusõit, laadalt sai osta head ja paremat, lisaks toimusid kirikukontserdid Karuse kirikus. Seda kõike korraldas Kinksi küla selts.

Karusepäeva korraldataksegi karusepäeva järgi, mis on eesti rahvakalendris kesksuvepüha. See on suve kõige kuumem aeg. Sellest päevast hakkavad looduses varjud taas pikenema ja päevad lühenema.

Ürituse üks korraldajaid Eha Kukk tõdes, et karusepäev on üritus, et edendada külaelu ja maamajandust ning ajaloo tutvustamine.

Loomulikult on see kõik väga tähtis. Hakkajad inimesed hoiavad maal elu üleval, edendavad kogukonnatunnet ja hoiavad esivanemate väärtusi.

„Me ise loome oma lugu. Oma tegude ja oma armastusega kodu vastu,” ütles Eha Kukk.

Laat oli üks tõeline maalaat: kohalik käsitöö, keraamika, punutised, kudumid, peale selle mesi, küpsetised ja muu kehakinnitus.

Juba valmistatakse ette 2018. aasta karusepäeva, mil möödub 800 aastat Karuse esmamainimisest. Gozzo-Karuse lugu on pikk ja väärikas.

Karusepäeva peetakse erinevalt teistest Kinksi küla seltsi üritustest veidi eemal asetseva  kiigeplatsi asemel ratsaplatsil ja selle ümbruses. Ka ratsaplats on sama korras ja ilus kui kiigeplats. Tänavu paigaldati ratsaplatsi kõrvale uus lasipuu. Pidev niitmine on ratsaplatsi tervisele hästi mõjunud. Platsil saab pidada korralikke ratsavõistlusi. Kinksi Karjääri  ratsavõistlus ongi üks karusepäeva tõmbenumbreid.

Ratsavõistlust peeti seal 10. korda. Osalejaid oli Poansest, Audrust ja Varblast. Toimusid lastevõistlused, takistussõidud ja hüppevõistlused.

Kinksi Karjäär 2015

Lastevõistlus: Lissy-Ann Tilk hobusel Miitsar

                     Arlene Baikov hobusel Alfa

Avataksitussõit: Joel Oberschneider  hobusel  Miitsar 38.05
                        Minna Veedler  hobusel  Milky-Way 42.05
                        Mikk Nõmm   hobusel Feryment 43.50

Võistlus „Vali oma tee”: Minna Veedler  hobusel Conbrio 50,0
                                   Mikk Nõmm    hobusel  Feryment 1.05
                                   Eva Oberschneider  hobusel  Comandors 1.11

Hüppevõimsus: Minna Oberschneider hobusel  Conbrio 100 cm
                       Mikk Lõhmus  hobusel Feryment 90 cm
                       Minna Oberschneider hobusel Milky-Way 90 cm  

Lehte Koorm, palju andnud inimene

Kui Karuse ratsavõistlust vaadata või üldse ratsaspordist kõneleda, tuleb esimesena meelde kohe Lehte Koorm. Treenerina on ta andnud oma õpilastele kõik vajalikud oskused hobustega tegemisel. Ka pühapäeval viisid ratsavõistluse Kinksis läbi tema käe all ratsaspordiga tegelenud inimesed. Lehte Koorm ise on olnud silmapaistev ratsasportlane. Samas meenub mulle aga aasta 1984, mil Lihula ümbruses filmiti Olav Neulandi „Hundiseaduste aegu”, kus osalesin 11-aastasena massistseenides. Mällu on sööbinud, kuidas Lehte Koorm keeldus oma valget hobust režissöör Olav Neulandile võteteks lubamast, kuigi too väga palus. Kuidas see täpselt oli?

Lehte Koorm: „See oli minu võistlushobune Romba. Tema turjakõrgus oli 169 cm, teistel hobustel 150 cm kandis. Olen kindel, et võtted, mida taheti Rombaga teha, oleks nii hobusele kui ka ratsutaja Leila Millerile halvasti lõppenud. Ta oleks Milleri seljast maha visanud. Muidugi keeldusin.”

Fotod: Paula Marit Leiumaa

2 pilt 3 pilt 1 pilt

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments