Nedholm koondas töötajad ja kolis Haapsalust minema

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

IMG_0367

Foto: Arvo Tarmula

Puidutoodete disainimise ja valmistamisega tegelnud Nedholm Design OÜ lõpetas Haapsalus Kiltsi teel asuvas tootmishoones tegevuse.

Nedholmi Haapsalu tehase nüüd juba endine tootmisjuht Ago Kalamees ütles, et viimane tööpäev oli neil 2. juulil.

„Praegu käib tootmispinkide ja muu sisustuse vedu Tallinna,” ütles Kalamees.

Ettevõtte ühe disaineri ja tegevjuhi Meelis Mölderi sõnul lõpetab Nedholm puidust kodusisustustoodete valmistamise sellepärast, et aina tihenevas konkurentsis ei ole Haapsalu tehases toota enam tulus.

„Viimased aastad töötasime suure kahjumiga. Püüdsime leida uusi ekspordikanaleid ja muuta toodete sortimenti, kuid suurt tulu sellest ei tõusnud,” sõnas Mölder. Ta lisas, et Nedholm on väike puidutööstus, mistõttu on raske mitut müügiartiklit efektiivselt toota. „Praegustes tingimustes suutsime toota efektiivselt vaid kaht müügiartiklit, kuid vaja oleks hulga rohkem, sest meie tarbija sooviks palju laiemat sortimenti,” ütles Mölder.

Teise põhjusena nimetas Mölder asjaolu, et müügiagendid välisriikides ei suutnud toodangut küllalt kiiresti turustada, mistõttu käive vähenes. „Viimaste aastate toodangust läks 98% Eestist välja. Peamised ekspordiriigid olid Saksmaa, Rootsi, Norra ja Inglismaa,” ütles Mölder.

Eestis müüs ettevõtte puidust disainitud sisustustooteid internetikauplus Loov Eesti, mille eesmärk on tutvustada Eesti disainerite loomingut. „Meie põhikliendid olid Saksamaal ja Skandianaaviamaades tegutsevad väikesed suveniiripoed, aga nende arv on viimastel aastatel tohutult vähenenud. Suurtesse kaubanduskeskustesse õnnestus müügiagentidel meie toodangut vähem turustada,” kinnitas Mölder.

Mölderi sõnul tehti tootmishoone sulgemise tõttu kollektiivkoondamine ja töö kaotas 19 inimest. „Meie endised töötajad on tublid ja kvalifitseeritud. Enne sulgemist võtsime ühendust Palivere lähedal asuva Dinoxo OÜga, osa meie töötajad sai sinna uue töökoha,” sõnas Mölder. Dinoxo toodab kaubamärgi Bellfire all lastemööblit, mänguasju ja dekoratiivkaupa.

Omanike praegune siht on tehasehoone välja rentida või maha müüa. Kinnistu vastu on huvi tundnud mitu ettevõtjat. Hinnast ja nimedest ei soovinud Mölder täpsemalt rääkida. Asi on veel liiga värske, põhjendas ta. Tema hinnangul potentsiaalne uus omanik puidutööga ei tegele.

1993. aastal asutas rootslane Bengt Lennart Nedholm ettevõtte Wood Craft OÜ. Sajandivahetusel muudeti nimi Nedholm Design OÜks, rääkis Mölder Lääne Elule ettevõtte ajaloost.

Pika tegutsemisaja jooksul on Nedholm disaininud umbes 600 kodusisustustoodet, alustades visiitkaardihoidjaist ja lõpetades riiulitega.

Aastast 2014 loobus Nedholm puidust kodusisustustoodete valmistamisest ja keskendus beebimööbli disainimisele ning tootmisele Jake & Lily kaubamärgi all.

Edaspidi disainib ja turustab Nedholm puidust beebimööblit, kasutades allhanke korras teiste mööblitehaste teenuseid.

Nedholm Design OÜ 2013. aasta müügitulu oli 226 600 eurot, kahjum 136 000 eurot. Töötajaid oli 22. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
to juhhaidi
8 aastat tagasi

ja kas sa arvad,et teised ettevõted Haapsalus pakuvad normaalseid töökohti ?Ilmselt makstakse mitmetes kohtades miinimumi ametlikult ja siis ümbrikus natuke juurde.Kas see on siis jätkusuutlik ja normalne ühe kiirema eduloo riigi puhul ???

Juhhaidii
8 aastat tagasi

Vaadates neid rahanumbreid on selge, et seesugune firma pakkus ainult sotsiaalseid töökohti ja oli ainult aja küsimus millal ta kustub.

hunter+s.+thompson
8 aastat tagasi

easi raha tasku ja punuma 🙂

Olav
8 aastat tagasi

Meil on ju põhjamaade kallim elekter ja kõiksugu muud maksud. Mujal Euroopas tundub odavam toota kui siin Eestis.

...
8 aastat tagasi

Uuemõisas pani filtrivabrik ka uksed kinni ja kolis Rootsi tagasi. 6 naist jäi tööta, kurb on see eesti edulugu.