Läänemaal on tänavu palju hõbehaigruid

Kaie Ilves

kaie@le.ee

1280px-Ardea_alba_-chicks_and_nest_-Morro_Bay_Heron_Rookery_-8[1]Hõbehaigur poegadega.

Läänemaal on tänavu väga palju hõbehaigruid. Meie aladel on hõbehaigur küllaltki uus liik. Haeskas elav linnuvaatleja Trinus Haitjema on sel suvel loendanud juba üle 200 hõbehaigru,.

„Eestis muutus hõbehaigur iga-aastaseks liigiks alles 15 aastat tagasi, aga  et neid pesitseb siin juba sadade kaupa, on viimase viie aasta nähtus,“ tõdes ornitoloog Tarvo Valker. Selle põhjus on, et liigi arvukus on kasvanud ja nende levila on laienenenud põhja poole, nagu ka mõnel teisel traditsiooniliselt lõuna pool pesitseval liigil.   

Linnuvaatlejad on juba tabanud ka haruldasemaid liike, näiteks tõestati Läänemaal üle pika aja vaenukäo pestisus.

„See on liik, kes oli meie aladel arvukam poole sajandi eest, aga möödunud sajandivahetusel oli see liik juba väga haruldane. Viimase 10 aasta jooksul kohatakse vaenukäoga järjest enam, eeskätt pesitseb ta Pärnumaal,“ sõnas Valker.  Hiljuti kohtaski päris mitme aastakümne järel üks kohalik linnuvaatleja Haapsalu lähistel vaenukäo paari, kes toitis parasjagu oma poega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments