Hanila vald liitus saarte geopargiga

Kaie Ilves

kaie@le.ee

cb49310b-09fe-4241-83e3-f9c321afaac1

Hanila vald liitus juunikuus saarte geopargiga. Ettepaneku liituda tegi vallale MTÜ Saarte Geopark.

MTÜ Saarte Silurimaa Geopark asutati 2010. aasta detsembris. 2013. aastal muutus nimi MTÜ Saarte Geopargiks.

Geopark on maa-ala, kus asuvad geoloogilises ja ajaloolises mõistes rahvusvaheliselt tunnustatud loodus- ja kultuuriobjektid. 111 maailma geoparki, neist 64 Euroopa geoparki, on UNESCO võrgustiku liikmed. 2013. aasta lõpus esitas UNESCO võrgustikule liitumisavalduse ka saarte geopark. Kui geopark vastab tingimustele, saab sellest UNESCO võrgustiku osa.

Geoparkide liikumine on piirkonnale rahvusvaheliselt oluline koostöö- ja turunduskanal, mis ühendab endas loodus-, kultuuri-, teadus- ja elamusturismi. Kohalikul tasandil toetab geopark loodushariduse edendamist ja inimeste teadlikkuse tõstmist kodukoha väärtustest ning loodussäästlikust käitumisest. Geopargi tegevus aitab pikendada turismihooaega.

Saarte geopark tutvustab piirkonna siluri ajastul tekkinud aluspõhja, muutes seda atraktiivsemaks ning suurendades sellega geoturismi osakaalu. Siluri ajastu algas 440 miljonit aastat tagasi ning lõppes 417 miljonit aastat tagasi, mil Eesti oli sel ajal palavvöötmes asuva Baltika ürgmandri koosseisus ning kaetud troopilise sooja merega. Siluri ajastul merepõhja settinud lubjalistest setetest ja selgrootutes on moodustunud kivimid- lubjakivi, dolomiit jne. Siluri ajastu mere sügavuse vaheldumisel moodustusid pangad ja astangud ning paljandid on vaadeldavad kõikjal üle Saare maakonna ja Lääne maakonnas, sh Hanila vallas.

Hanila vald on oma looduse ja geoloogiaga väga sarnane Saaremaa ja sellega piirnevate väiksemate saartega. Seni on saarte geopargis välja töötatud 3 marsruuti. Kavas on lisada neljas, sissejuhatav marsruut, mis tutvustab Hanila valda ja juhatab huvilised edasi Muhu- ja Saaremaale.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments