Paliveres võib varsti taas kõrguda suusahüppetorn

Maris Sander

info@le.ee

paliverehyppemagi

Paliverre kunagi 1980ndatel ehitatud suusahüppetorn jääb silma kõikidele Palivere terviseradasid ja võistlusi külastavatele inimestele.

Tegu on päris unikaalse spordirajatisega. Kuna Läänemaal on ainult üks täismõõdus jooksuringiga staadion, siis oleks imelik hüppemäge soovida. Kui palju siis Eestis ikka suusahüppemägesid on, liiati veel madalal ja soisel Läänemaal.

Palivere hüppemäe rajasid spordientusiast Juhan Lukk ja endine suusahüppaja Aavo Tomingas. See juhtus ajal, kui Eesti kahevõistlus oli tõusnud maailmatasemele. Üks Eesti koondisesse jõudnud kahevõistleja on üles kasvanud ka Paliveres.

Lääne maavalitsuse maaelu peaspetsialist Mati Kallemets möönis, et süüsahüppemäe kasutamine jäi soiku, kuna ei olnud kohtuniketorni.

Nüüd aga on valminud projekt ja hüppemäge hakatakse taastama. Kallemetsa sõnul tuleb see kuus meetrit kõrgem, et näeks üle vahepael kasvanud puudest ja võsast.

Saame uue ja korraliku hüppetorni. Soovime sinna teha ka invatõstuki ja lisaks ronimis- ning seiklusseina,” rääkis Kallemets.

Hüppemäe metallkonstruktsioonidele on tehtud ekspertiis. „Konstruktsioon on korras ja kannatab rekonstrueerimist,” kinnitas Kallemets.

Palivere suusahüppetorn oli algselt ehitatud 25meetriste hüpete jaoks, kuid mäerekord on 33 meetrit. Viimane võistlus Palivere suusahüppetornis oli 1995. aastal.

Kas kakskümmend aastat hiljem on võimalik alustada töödega, mis annaks sellele eestlaste jaoks kunagi väga tähtsa spordiala – kahevõistluse – arenguks Läänemaal sootuks uue võimaluse?
 

Jaanus Getreu
 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mati Ilves
5 aastat tagasi

Kindlasti on mõtekas mägi taastada. On seal siiski korraldatud tv3 laste karikasari. See oli vist aastal 2000.Ka seal leidub kindlasti noori kes tahaks tegeleda nii suusahüpete kui ka kahevõistlusega. On ka tähtis et riik on ala arendamisel toeks,kuna varustus on kallis ja iga uus algus on väga raske. Kõike pole võimalik koheselt hakata sponsorlusel üles ehitada. Soovin Toomingale treppi.Mati Ilves.

Appi
8 aastat tagasi

Milleks sinna raha kulutada? Suusahüppetornile? Tahaks kohe isegi seda põhjendust lugeda projektitaotluses (kuigi loost ei selgu, kas ikka saadi ja kuipalju saadi üldse).

iks
8 aastat tagasi

No tule taevas appi! Kellele seda vaja on? Lund on aastas kaks nädalat.Miks te raiskate lihtsalt raha et Kallemetsal on kitsas silmaring. Võib olla ka vormeli rada kõrvale?