Kohus mõistis firma tegevjuhi süüdi saekaatris hukkunud naise surmas

Maris Sander

info@le.ee

_MG_6000

Kohtuistung Haapsalu kohtumajas: vasakul seisab prokurör Indrek Kalda, kohtunik Piia Jaaksoo, vandeadvokaat Veiko Viisileht ja süüdistatav Hermann Pór Hermannson.

Pärnu maakohus otsustas eile Haapsalu kohtumajas sõlmitud kokkuleppemenetlusel, et viie aasta eest Taebla vallas Tagavere külas ketassaepingil töötanud Helju Särgava hukkumise eest vastutab firma tegevjuht islandlane Hermann Pór Hermannson.

2010. aasta 8. jaanuaril veidi enne kella üheksat hommikul lükkas 54aastane Helju Särgava ketassaele kolmemeetrist prussi, kui masin selle järsku tagasi paiskas ja tabas naist otse rindu. Pruss purustas naise vasakpoolsed roided ja vigastas südant nii tõsiselt, et naine suri kohapeal.

Puiduettevõtte Fintrade OÜ ketassael puudusid nii kiilunuga kui ka tagasipaiskumist takistav saetera kaitse ehk kaitsetugede kardin, mis tegigi võimalikuks saematerjali üleskerkimise. Ilma nende osadeta on aga saepingi kasutamine ohtlik ja Tehnika ZRT2-400 kasutusjuhendi järgi lausa kategooriliselt keelatud. Et Särgava seisis peale kõige muu ka märgistamata ohualas, tabaski pruss teda surmavalt. Firmas oli ketassaepinki kasutatud niiviisi juba ligi aasta aega, seega eirati teadlikult nii töötervishoiu- kui ka tööohutusnõudeid.

Et Fintrade´i tegevjuht ja juhatuse liige Hermann Pór Hermannson ei hoolitsenud ka selle eest, et töötajaile oleks koostatud masina kasutus- ja ohutusjuhendid ning tööpingil töötavad töölised ei saanud seetõttu ka asjaomast juhendamist, jäigi islandlane süüdi töölise ettevaatamatusest surma põhjustamises.

Talle mõisteti karistuseks viis kuud vangistust tingimisi, ehk seda ei pöörata täitmisele, kui islandlane ei soorita ühe aasta jooksul uut kuritegu.

Kohtuistungil palus puusepa haridusega ja varem kriminaalkorras karistamata Hermannson tõlkija vahendusel lisada, et surmava tööõnnetuse hetkel viibis ta Eestist eemal ega tegelnud otseselt masina töökorras hoidmisega.

Helju Särgavast jäid maha kaks tütart ja poeg, kelle kasuks mõisteti Hermannsonilt välja matusekulu. Hermanssonil tuleb tasuda veel 940 eorot, sh on 585 eurot sundraha riigile ja 355 eurot kaitsjale.

„Mittevaralist kahju on väga keeruline tõendada, nii et me ei hakanud seda välja nõudma,” tunnistas väikeettevõtlusega tegelev ja anonüümsust palunud Helju Särgava poeg Lääne Elule.

Mulgimaa juurtega Helju Särgava elas õnnetuse hetkel Paliveres, kuhu ta oli kolinud pärast oma abikaasa surma sõbranna soovitusel. Ta oli üles ehitanud neli maja ja ehitas parasjagu enda tarbeks juba viiendat, kus ta ka ise toona sees elas. Sama aasta sügisel oleks ta saanud 55aastaseks.

„Eks mu ema surmaga lõppenud õnnetus näitas tootmisettevõtetes laialdaselt levinud suhtumist. Pädevaid inimesi tööle ei leita, sest palgad on väikesed ja kaadrivoolavus suur ning leitakse ühtlasi, et asendamatuid inimesi ei ole olemas. Kui Hermannson oleks teinud kõik selleks, et tööohutus oleks tagatud ja pädevad inimesed tööl, oleks õnnetus jäänud ehk olemata,” sõnas Helju Särgava poeg.

Ringkonnaprokuröri Indrek Kalda sõnul venis süüdimõistmine osalt nii pikaks seetõttu, et Hermannson elab välismaal.

„Et süüdistatav on Islandi kodanik, kes kolis firma tegevuse lõppedes Eestist ära, ei saanud temaga siin menetlustoiminguid teha. Seda pidi tegema rahvusvahelise õigusabi menetluse korras Islandil, kus ta kuulati sealsete uurijate abiga üle,” selgitas Kalda.

Peale selle pikendati tähtaega, mil kannatanu saanuks esitada tsiviilhagi 60 000 euro ulatuses mittevaralise kahju sissenõudmiseks, kuid millest Särgava lapsed loobusid.  

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments