Seadusest kadus ehitusgarantii, mis saab koduostjast?

Maris Sander

info@le.ee

tarvo_galerii

Tarvo Puri

Veel hiljuti kohustas seadus arendajaid andma hoonele garantii, kuid juuli algul jõustunud muudatusega kadus ehitusgarantii seadusest ära. Mis nüüd saab, kui uue kodu katus tilgub või tuul puhub läbi?

Uus ehitusseadustiku kasutab ärajäetud ehitusgarantii asemel hoopis võlaõigusliku vastutuse põhimõtet. Seega olulisim on teada, et tarbija on kaitstud ka pärast 1. juulit. Kuid olulisi muutusi toob seadus siiski.

1. Suurim muutus on, et garantii kehtib ühtmoodi nii uutele kui vanadele majadele, mis ostetakse ettevõttelt.

2. Kahe esimese aasta jooksul peale võtmete kättesaamist on eraisikul firmalt ostetud maja või korteri defektide kohta pretensioone esitada väga lihtne, sealhulgas pole vahet, kas ettevõttelt osteti uus või vana eluruum. Kui ostja kaebab, peab müüja kas tõendama et müügi hetkel viga polnud, või selle parandama või hüvitama hüvitama.

3. Vana maja puhul saab pretensioone esitada ka kolmandal aastal pärast võtmete üleandmist. Siis peab aga ostja tõendama, et viga oli ostuhetkel olemas kuid ta ei märganud seda. 

4. Uue maja puhul saab pretensioone esitada kuni viienda aastani alates maja valmimisest, pärast teist aastat on aga tõendamiskohustus ostjal. Oluline on tähele panna, et pretensioonide esitamise õigus hakkab siin kehtima mitte võtmete kättesaamisest, vaid maja valmimise hetkest.

5. Kui müük toimub firmalt firmale või eraisikult eraisikule, siis punktis 2 kirjeldatud kaheaastast lihtsustatud pretensiooniõigust pole. On aga eelmainitud kolme- või viieaastane periood sõltuvalt maja vanusest, kus tõendamiskoormus on ostja peal.

Kodu ostes on sagedasemad probleemid ikka ehituslikku laadi. Kellel lekib katus, kus leitakse niiskuskahjustused, tõrgub ventilatsioon või küte ehk jooksevad seintesse praod. Kuid oluline on teada, et ostja kaitstus ulatub sellest kaugemale. 

Nimelt on riigikohus öelnud, et korteri vigadeks võib lisaks ehituspraagile pidada ka elukeskkonna probleeme korterelamu lähiümbruses. Näiteks sagedased kärarikkad peod, vali muusika, võlglastega kimpus korteriühistu, elamus majutusteenuse pakkumine vms.

Tarvo Puri


Tallinna notar 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
olaf
8 aastat tagasi

Tahan natsa õelutseda. Vabandan. Kas ehituspaagiks võib lugeda ka immigrantide olemasolu?